A ház

14 1 1
                                    

Egy szegény ember egy szikla alatt lakott kis családjával.
Minden vágya egy szép nagy ház volt.
De mivel nem volt gazdag,így sokat gondolkodott hogyan legyen.
Sokat keresgélt míg egy nap, talált egy barlangot,tágas volt nagy és formálható.
Fogta a szerszámait,és elvonult,felesége azt hitte megbolondult. Reggel elment,este későn jött,mikor kérdezték hova megy csak dörmögött. Így ment ez hosszú hosszú évekig.  Egy nap korábban jött haza,nem szólt csak mosolygott.
Vacsora után fel állt és azt mondta ,holnap mindenki legyen szabad mert mutatok nektek valamit! Az asszony legyintett,haggyad már a sok butaságodat!mondta.  Reggel a férfi már várta a családot,mindenki készen van?kérdezte. A család apraja naggya,útra készen állt. Indulhatunk?nézett körbe az apa. Mostmár mindenki kiváncsi volt mi az a nagy látni való! Elindultak,gyalogoltak,mikor a kisebb gyerek nyűgösködni kezdett. Mindjárt ott vagyunk!mondta apa nyugodtan. Ekkor egy nagy barlanghoz értek,mindenki elszörnyűlködve nézte a szikla bejáratát. Én ide be nem megyek !szólt az asszony.Ekkor a férfi előre ment,hangosan kiszólt a családnak ,na gyeretek már! Előbb a nagy gyerekek mentek az asszony kint állt a kicsikkel.  Síkitások hallatszottak bentről!
Az anya a kicsik kezét fogva berohant azt hitte baj van! De mikor beért szeme elkerekedett,a kicsik sikitoztak a látványtól.
Az asszony nem hitt a szemének,csak állt és némán bámult. A barlang belseje egy csodaszép lakást rejtett.Márvány volt a padló, csillárok,fürdőkád,minden volt benne. A gyerekeknek külön szobák,gyönyörűen bebútorozva,felszerelve.  Az anya könnyezve kérdezte,de hát hogyan?  Ekkor a férfi átkarolta,és csendesen mondta.  Ez mind a tietek,hűséges asszonyom voltál éveken keresztül,4 gyönyörű gyermeket adtál nekem,itt az idő hogy most én is adjak nektek!  Boldogan leültek a nagy asztalhoz ami roskadásig volt minden finom falattal,a gyerekek ettek élvezték a csodálatos otthont. Az apa beszélni kezdett, elmondta hogy hogyan találta ki ezt az egészet,ő egy gazdag ember volt,aki próbára tette asszonyát,hogy mit csinál ha semmijük nincs!  Boldog volt hogy ilyen feleséget talált aki hosszú évekig szegénységben mellette maradt.  De most már nem kell többet nélkülözniük,hiszen mindenük van.Van egy szerető családja és egy jóra való felesége akire mindig is vágyott! A gyerek zsivaj megtöltötte a barlanglakás belsejét.  Csodálatos érzés fogta el az apát,hát bebizonyitotta a gazdag rokonságnak hogy nem minden a pénz! Vigyáztak egymásra egy életen keresztül,boldogságban éltek még öregkoruban is.
Ezt a történetet azért írtam mert egy nagy tanulsága van!  Ha gazdag vagy soha ne a pénzedért szeressen valaki,hanem saját magadért!
Mert pénzen bármit vehetsz,de szeretetet sohasem'!

Egy empata tiszta gondolatai Where stories live. Discover now