1. Zajímavosti o filmu - část první

1.3K 82 20
                                    

Je to pár dní, co jsem byla s kamarádkou a jejím přítelem v kině na tenhle horor. Já a Terka jsme na film čekaly už příšerně dlouho, protože ona je fanoušek Stephena Kinga a já hororů. Rozhodně tenhle film nepropásněte, je opravdu skvělý. Více o něm povím v jiné kapitole. Tady je ale pár zajímavostí o samotném filmu a všeho s ním spojeného.


1. V druhém největším městě Severního Irska Londonderry měli diváci vlastní speciální premiéru. Před začátkem filmu je dětští představitelé pozdravili v krátkém videu. Tohle překvapení si připravili právě proto, že městečko, ve kterém se děj filmu odehrává se jmenuje Derry.

2. Bill Skarsgård se nechal pro svou roli Pennywise inspirovat filmy Osvícení a Walking After You, kde si zahrál jeho oblíbený herec Gustavo Goulart.

3. Scenárista Cary Fukunaga se postaral o přejmenování některých hlavních postav: Bill Denbrough (původně Willy Denbrough), Henry Bowers (původně Travis Bowers), Belch Huggins (původně Snatch Huggins), Patrick Hockstetter (původně Patrick Hockstettler), Will Hanlon (původně Leroy Hanlon) a Greta Bowie (původně Gretta Bowie). Z iniciativy režiséra Muschiettiho byly ale použity původní jména Leroy a Gretta.

4. Trailer na film naštval profesionální klauny, kteří uvedli, že Pennywisova povaha povzbudí lidi, aby si začali spojovat klauny se strachem a vraždami. Nic na tom nezměnilo ani vyhlášení filmařů, že nejde o klauna v pravém smyslu slova, ale člověka s pohnutou minulostí, která na něm zanechala své následky.

5. Příběh je zasazený do státu Maine, odkud pochází autoe předlohy Stephen King.

6. V knize se děj odehrává v roce 1958, ve filmu až v roku 1989.

7. Pennywise za celý film nemrkl, navíc jeho představitel Bill Skarsgård se zvládá dívat každým okem do jiné strany, čímž ušetřil práci specialistům na efekty. O ty se ve filmu statal team Rodeo FX.

8. Ve filmu si je možné všimnout odkazu na první a pátý díl hororové série Noční můra z Elm Street i na horor Mama. Taky se ve filmu objevil odkaz na hororovou komedii Gremlins, když má Bill Denbrough v pokoji pověšený jejich plakát, nebo taky na původní film, na který odkazuje figurína oblečená po vzou bývalého představitele Pennywise Tima Curryho.

9. V knize se o historii Derry nezajímal Ben Hanscom, jako je tomu ve filmu, nábrž Mike Hanlon, který získal mnoho informací díky svému otci.

10. Ve filmu se dvakrát nenápadně objeví želva. Jednou v jezeře, kde ji najde klub Nul a podruhé v Georgieho pokoji jako stavba z lega, která později vypadne z rukou jeho staršímu bratrovi Billovi. Jde o zřejmý odkaz na knihu, kde želva hraje velmi důležitou roli.


11. Ve scéně, kdy se Richie v domě oddělí od ostatních a ocitne se v místnosti plné loutek a klaunů, je možné si povšimnout jedné loutky, která je dělaná podle Pennywise, kterého ztvárnil Tim Curry.

12. Všichni dětští herci strávili 10 dní před natáčením společně. Byli ubytovaní v cyklokempu, kde vzájemně utužovali vztahy a především pilovali jízdu na kolech. Podle Andyho Muschiettiho se z nich díky tomu stali opravdoví přátelé.

Everything about ITWhere stories live. Discover now