Capitolul 8 - Răzbunarea lui Arcis

1.3K 182 211
                                    

          Mai este doar o săptămână până  ce începe anul universitar şi mă simt deja mai obosit decât înainte de vacanţă.  Am lucrat zile în şir, iar puţinul timp liber mi-a fost acaparat în întregime de Karina, mai ales atunci când toată presa l-a prezentat pe tatăl meu ca fiind în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din ţară. Sunt conştient de faptul că fetele de genul ei sunt atrase de banii familiei mele şi de poziţia mea socială,  dar niciuna dintre ele nu caută să mă cunoască aşa cum sunt cu adevărat,  să știe cine sunt, ce simt, ce vreau, ce gândesc.

         Am avansat destul de mult cu cercetarea mea despre mormântul lui Mentuhotep al III-lea, faraonul care a abdicat pentru o femeie. Sunt fascinat de ceea ce am descoperit despre acesta. Nu sunt multe lucrări de referinţă, Mentuhotep al III-lea nu a apucat să domnească prea mult, aşa că sunt doar câteva informaţii despre el, iar acestea mai mult ca legendă. A trăit cu mai bine de patru mii de ani în urmă şi despre el s-au păstrat anumite referiri în puţinele inscripţii scăpate nedistruse de duşmanii tatălui său, iar acestea sunt mai mult legende.

          Sclava sa nubiană, Saruna, a fost iubirea vieţii sale. Mentuhotep îi scria versuri şi s-ar fi căsătorit cu ea, dacă nu ar fi fost sclavă. 

          Blestemul naşterii, blestemul iubirii...

          Mentuhotep a devenit faraon, asociat la tron de tatăl său, dar bătrânul rege nu vedea cu ochi buni obsesia fiului său pentru o biată sclavă şi,  de aceea, l-a obligat să se căsătorească cu Arcis, fiica unui prinţ aliat regatului egiptean. Din nefericire, Arcis, care numărase deja douăzeci şi unu de primăveri, era o femeie rece. Ea se uita cu dispreţ la băiatul cu piele arămie şi ochi de smoală, care îi devenise soţ după ce trăise mai puţin de optsprezece revărsări ale Nilului. Mentuhotep nici nu a vrut să-şi consume căsătoria şi a petrecut noaptea nunţii cu iubita lui, Saruna. 

          Umilită, Arcis a hotărât să se răzbune şi s-a prefăcut prietenoasă cu biata sclavă care nu a ştiut cum să reacţioneze în faţă amabilităţii soţiei stăpânului său. Dintr-odată, Arcis devenise dependentă de Saruna. Nimic nu putea să facă fără Saruna, ba chiar şi în camera sa de dormit o voia pe Saruna. Bineînţeles că pe „buna sa prietenă" o punea să doarmă pe jos.

          Tânărul faraon a fost prea slab ca să se împotrivească tatălui şi soţiei sale, iar Saruna a fost nevoită să se transforme în umbra lui Arcis. Era tot timpul copleşită de bunăvoinţa stăpânei sale, iar dorul de iubitul ei, împreună cu vina faţă de noua sa prietenă, pe care credea că o înşală, au îmbolnăvit-o pe Saruna atât de rău încât a căzut la pat şi niciun leac nu a mai putut să o vindece. Disperat, tânărul faraon şi-a aruncat coroana celor două Egipturi la picioarele tatălui său şi a strigat în faţa zeilor că renunţă să mai fie rege, apoi a intrat în cămările lui Arcis şi a luat-o pe Saruna în braţe. A ieşit din palat şi s-a îndreptat spre pustiu. 

           Cronicarul a mai adăugat, în vechea inscripţie, câteva din zvonurile din acea vreme şi anume că Mentuhotep ar fi trăit cu Saruna, până la sfârşitul zilelelor sale, într-o oază ascunsă în deşert. Au murit amândoi la scurt timp unul după celălalt, ceea ce nu excludea renunţarea de bună voie la viaţă a tânărului rege. Acolo au fost găsiţi de noul faraon, ajuns în acele locuri în fruntea armatei sale, iar după ce au fost identificate trupurile lor, acesta a poruncit să fie înmormântaţi, cu onoruri, chiar acolo.

            În afară de cele două inscripții, pe care le-am găsit prezentate într-o lucrare a unui arheolog britanic din secolul al XIX-lea, despre Mentuhotep al III-lea s-au mai păstrat informaţii doar în trei texte literare: Profeţia lui Noferti, Povestea lui Sinuhet şi Învăţăturile lui Amenemhat I. Majoritatea inscripţiilor din temple, care se refereau la acest faraon, romantic şi slab pentru că şi-a irosit menirea divină pentru o femeie, au fost demantelate (1), în cea mai mare parte, după moartea lui Mentuhotep al IV-lea, următorul faraon.

Mai e ceva?Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum