Prolog

206 14 27
                                    

   Charlotte otevřela oči a hlasitě vydechla. Viděla nad sebou zářivě modrou ranní oblohu, kterou už neviděla dlouho. Neměla tušení, jak dlouho tady tak mohla ležet, tak jako tak usoudila, že asi dlouho vzhledem k tomu, jak moc ji všechno bolelo z ležení na nerovném povrchu. Rozbolela ji hlava. Trochu se lekla, když ticho narušil Shadow Bonnieho hlas: ,,Má paní, jste v pořádku?"
   Stínová ruka se opatrně dotkla jejích zad a pomohla jí do sedu. Zanedlouho už před sebou růžová králičice spatřila černého stínového králíka. Bílé oči mu zářily jen málo. Možná za to mohlo okolní světlo. Nicméně si díky němu připadala více v bezpečí a navíc už necítila takovou samotu jako před pár vteřinami.
   ,,Shannie," oslovila ho radostně, ,,co tady děláš?"
   ,,Hledal jsem vás," odůvodnil svou přítomnost. ,,Musíme najít vašeho manžela. Někam jsem ho hodil."
   Charlotte se té větě zasmála. Představa, že by Springtrapa ten Stín někam hodil, se zdála více než vtipná, měla chuť vyrpsknout smíchy, ale vzhledem k tomu, že toto pojala za vážnou situaci, po zasmání jenom přikývla a zvedla se. Společně se svým Stínovým společníkem se vydala prohledat všechny ty trosky.
   Kolem nich se povalovaly obrovské kusy stěn, cihel, omítky, ale i dřeva, plastu a pozůstalého nábytku. Byly toho obrovské hromady, takže za ně vidět nešlo. Všechno to působilo depresivně a animatronička začala až nyní přemýšlet, že situace, která se až do nynějšího okamžiku zdála vcelku zvladatelná, je horší než se původně zdálo. Pizzerie už není. A možná už nejsou ani animatronici. Snad je najdou.
   Netrvalo dlouho a kdysi zlatého králíka se jim podařilo najít. Ležel vedle jednoho z těch menších kusů stěny, zavalený prachem a malými kousky omítky. Jeho manželka se za ním nerozběhla, jak byste možná čekali. Jen zůstala na chvíli stát. Byl to jenom robot. Jeho duše byla někde uvnitř. Necítila k němu nic. S Shadow Bonniem k němu přišli, načež zůstala animatronička pouze bez zájmu stát opodál. Tohle všechno se stalo kvůli němu. Z nějakého důvodu mu to nechtěla vyčítat, věděla, že za své chování nemohl, ale i tak, něco ji prostě nutilo mu to všechno dávat za vinu. Kdo byl ale skutečným viníkem této situace? Shadow Foxy? Christian? Ona? A kde vůbec všechny jmenované osoby jsou?
   Oddaný Stín si před svého pána kleknul, jeho tělo dal do sedu, hlavu mu nasadil zpátky tak, aby držela, a nakonec začal zkoumat jeho oči. Nezdálo se, že by byly v pořádku. Oheň je sežehl tak, že víčka už byla minulostí a zbylé kousky se rozpadaly při doteku. Bulvy zase vypadaly jako černočerné uhlí. Králičice vyjekla hrůzou.
   ,,V klidu, spravím to," pravil Stín, utrhl ze sebe kousek temnoty a převázal s ní druhému králíkovi oči. Teď to vypadalo, jako by byl slepý. Charlotte nervózně polkla. Ne, tohle jí dobře nedělalo, ne. Nemohla uvěřit, že se mu něco takového stalo. Cítila vůči němu soucit, i když měla takový neblahý dojem, že se od sebe ještě před touhle katastrofou tak nějak odloučili, že už jejich vztah nebyl to pravé, že ji od něho cosi odpuzovalo. Co, to však nevěděla.
   ,,Dokážeš ho znovu aktivovat?" otázala se. Vzpomínala si moc dobře na Shadow Foxyho slova, že svého bratra Golden Freddy deaktivoval. Sloveso aktivovat by tedy mělo mít opačný význam, antonymum.
   ,,Možná ano," odvětil Stínový Bonnie. ,,Ale bude to složité. Kdyby tu byl Shadd, šlo by to lépe. Ale nemáme čas ho hledat. Zkusím to sám."
   Charlotte trpělivě vyčkávala. Skutečně mu to trvalo docela dlouho, musel zapojovat spoustu kabelů a občas použil i vlastní zbytek magie, který mu zbyl. Po tom všem však Springtrap konečně zvednul hlavu a promluvil: ,,Haló? Kde to jsem? Co se děje?"
   ,,Ššš, to jsem jenom já, Shadow Bonnie, vzpomínáte?" ohlásil se mu jeho nohsled a položil mu ruku na rameno. Sedící králík se ho pokoušel nahmatat, a když to uskutečnil, cítil se konečně trochu lépe. Pousmál se.
   ,,Proč nic nevidím? A co se stalo, Shannie?" vyptával se hned.
   Shadow Bonnie mu hned odpověděl: ,,Vás bratr vám deaktivoval kostým, a pak se celá pizzerie zbortila. Spálil jste si oči, proto nic nevidíte. Opravím to co nejdřív to půjde, ano?"
   ,,Je tady Charlotte?"
   ,,Samozřejmě," pokýval černý hlavou a svého pána pustil, ,,je přímo před vámi." Uvolnil místo růžové králičici a ta se před svého manžela poslušně posadila. Chytila ho za ruku a pohladila po tváři.
   ,,Ach, Davide..." povzdechla si. ,,Jak ti je, drahoušku?"
   ,,Charotko," pousmál se králík a po nějaké chvíli jí nahmatal paži, za kterou ji následně chytil. Nedíval se jí do tváře, protože neměl tušení, kde je; vypadalo to vcelku děsivě. ,,Není mi dobře. Po aktivování kostýmu není nikdy nikomu dobře. Ale to je jedno, že?" Na chvíli se odmlčel a jen ji držel. Potřeboval mít někoho u sebe. To mu dodávalo pocit bezpečí. ,,Co se stalo s Terencem?"
   Charlotte udivilo, že jako první myslí na jejich nevlastního syna. Odpověděla mu však skoro hned: ,,Nevím, ještě jsme ho nenašli. Ale určitě bude v pořádku. Zlobíš se na něho?" Popravdě čekala, že se spíše jako první zeptá na své dvojče.
   ,,Ne," zavrtěl hlavou, ,,měl na tohle plné právo. Měl jsem se mu více věnovat. Je to moje chyba. Nemůže za to." Povzdechl si. ,,Poslyš, Char, nemohla bys mi ho najít? Chci se mu omluvit. A taky se chci ujistit, že je v pořádku."
   Zdálo se jí, že ji od sebe vyhání, přesto však přikývla. ,,Samozřejmě, měla jsem to v plánu. Mám se jít podívat i po Scottovi?"
   Při zaslechnutí jména svého dvojčete se Springtrapovi na chvíli zastavil dech. ,,Ne," nesouhlasil. ,,Však on přijde sám. Vím to. Najde si mě."
   ,,A co mám dělat já?" chtěl vědět Stínový Bonnie, který se už delší dobu neozval.
   Springtrap vztyčil uši. ,,Shannie, mohl bys zůstat se mnou? Potřebuju s tebou o něčem mluvit, je to nutné. Kde jsi?"
   ,,Jsem vedle vás," řekl Stín a poklepal animatronikovi na rameno. ,,Dobrá, zůstanu s vámi."
   ,,Tak já tedy jdu," oznámila králičice a ještě před odchodem svého manžela pevně objala. ,,Drž se, Davide." Pak se zvedla a odešla. Cítila se přitom jaksi ublíženě. Měla znovu pocit, že ji její manžel od sebe odhání a ta začáteční náklonnost byla jen nucená. Pravda však byla mnohem hrozivější.

Charlotte: Zrádce temnotyKde žijí příběhy. Začni objevovat