14. Öz güven eksikliği

120 3 3
                                    


Özgüven kazanma hakkında bazı pratik bilgiler
Özgüven kazanma, mutlu olmak isteyen insanın sahip olması gereken en önemli davranış biçimidir. Çünkü alınan diplomalar, kişiye kalan miras ya da kişinin adının önündeki sıfatlar tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Bir insan özgüvene sahipse her şeye sahip olma potansiyeli taşıyor demektir. Eğer bir insan özgüvenden yoksunsa sahip olduğu her şeyi kaybetme riskini her an taşıyor demektir.

Kişinin hayatını ne kalitede yaşayacağını belirleyen şey özgüven derecesidir. Özgüvene sahip insanın daha başarılı ve daha konforlu yaşayacağı daha da önemlisi mutlu bir ömür süreceği muhakkaktır. Bu yazımızda özgüven kazanma ile alakalı bazı detayları sizlerle paylaşacağız.

Başkalarının istediği kişi olmayın, olmak istediğiniz kişi olun.

Daha çocukken anne babamızın veya öğretmenlerimizin olmamızı istediği bir kişi vardır. Bu kişi asla biz değilizdir. Ama ısrarla öyle bir kişi olmamız istenir. Zaman ilerler. Amirimiz, komşularımız, çocuklarımız ve eşimiz bizim "o kişi" olmamızı ister. Bu olmamız istenen kişi, aslında her an bizi öldüren ve bizi biz olmaktan alıkoyan kişidir. Özgüvenimizi zedeleyen ve başarısız olmamıza neden olan da işte bu bize dayatılan kişiliktir. Kendine güven kazanmanın birinci şartı kişinin kendisi olmasıdır. Olmak istediğiniz kişi olun, başkalarının sizin için belirlediği kimlikleri elinizin tersi ile itin.

Yalnızlık içinde olmak özgüveni zayıflatır

Sosyal bir varlık olan insan, toplumsal yapılar içinde kendisini bulur ve güçlü bir birey haline gelir. Siz de güçlü bir karakter olmak istiyorsanız yalnızlık içinde olmayın. Yalnız insanlar olumlu taraflarını güçlendiremezler aksine olumsuzluklarını oto-telkinle o kadar kendilerine ifade ederler ki bir süre sonra korkak ve aciz insanlar haline gelirler. İnsanların arasına karışmaktan korkmayın. Korkularınızı insanların arasına karışarak yenin.

Gereksiz yere ilgi beklemeyin

Birçok insan ilgi ve övgü ile karşılandıklarında benlikleri okşandığı için özgüvenlerinin de güçlendiğini zannederler. Bu büyük bir yanılgıdır. Başka insanların sizi övmesi ya da size ilgi duyması hoş bir duygu olabilir. Fakat kendine güvenen insan sadece öz gücüne güvenir. Sorunların çözümü için bütün anahtarların kendisinde olduğunun bilincindedir. Başka yerden ilgi beklemek zayıflık göstergesi olarak algılanmaktadır.

özgüven başarı getirir
Özgüven, hayat pratikleri ile kazanılır

Özgüven, göz rengi veya cinsiyet gibi doğuştan getirilen bir özellik değildir. Özgüven sonradan kazanılır veya kaybedilir. Özgüven bir defaya mahsus kazanılan ya da kaybedilen bir özellik değildir. Kendine güven kazanımı bir süreç meselesidir. Siz özgüven kazanım çabasına ne kadar devam ederseniz o kadar özgüvene sahip olursunuz. Bu sporcuların antrenman yaptıkça başarılı olmalarına benzer bir durumdur.

Prensiplerinize bağlı kalmanız özgüveninizi artırır

Önemli kararlar almanız gerektiğinde nasıl düşüneceğinizi bilmelisiniz. Eğer hayat karşısında belli tutumlarınız varsa yani o konuda prensiplere sahipseniz onların çiğnenmesine izin vermeyin. Sonuçta maddi yönden sıkıntılar yaşasanız dahi prensiplerinize bağlı kaldığınız için psikolojik olarak rahatlayacak ve özgüveninizi yükselteceksiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus prensip adı altında değişime kapalı ve önyargılı bir davranış biçimi göstermemenizdir. Çünkü kendisine güvenen bir insanın belirleyici özelliklerinden biri de değişime açık olmasıdır.

Kendine güven 10 pratik uygulama
Kendine güven konusunda 10 pratik tavsiye

Kendine güven kişinin yaşamını değiştiren en güçlü unsurdur. Benzer maddi imkânlara, benzer zekâ seviyesine ve benzer özgeçmişlere sahip insanlar hayatta aynı şeylere sahip olamamaktadır. Kimileri çok başarılı bir yaşam sürdürürken kimileri hayat karşısında zayıf düşmektedir. Peki, insanları bu biçimde farklı yerlere iten güç nedir? Cevap kesinlikle kendine güven duygusunun varlığı ya da yokluğudur.

Kedine güven kişinin elindeki gücü etkili kullanmasını sağlar, pratik yaşamda kişiyi güçlü kılar ve yaşam alternatiflerini çeşitlendirir. Kendisine güvenen insan sahip olmadıklarına da sahiptir. Çünkü onlara ulaşma cesaretine sahiptir. Özgüvenden yoksun kişi ise her neye sahipse aslında ona bile sahip değildir. Çünkü ne yeni bir şey elde etme gücü ne de elindekileri koruma cesareti vardır.

Unutmayın ki kişi olduğu gibi değildir, olmak istediği gibidir.

Peki, kendine güven duygusunu kazanmak ve geliştirmek mümkün müdür? Elbette mümkündür. "Kendine güven duygusuna sahip olmak kader değildir, bir tercihtir." Üstelik bu tercih zor uygulamalarla yapılan bir tercih de değildir. Kişi günlük hayatta küçük bazı tercihlerle özgüven kazanabilir. Şimdi sizlerle kendine güveni artıran

10 pratik uygulamayı paylaşacağız. Kişi bu uygulamaları üç hafta uygularsa farkında olmadan ciddi bir kendine güven duygusuna sahip olacaktır.

1.Her konuda aktif olun, durgunluktan kaçının

Yavaş hareket etmeyin, pratik olun. Çok güç görünen işleri bile kısa sürede yapın. El becerileriniz etkili olsun. Bir yere gidiş gelişiniz ve küçük rutin işler programınızda yer bile kaplamasın. Hızlı ve etkili çalışmayı ve kısa sürede iş bitirmeyi alışkanlık haline getirin.

2.Haklarınıza sahip çıkın

Kişinin haklarına sahip çıkması özgüvenini artırır. Hastanelerde, bankalarda veya metro duraklarında kendi sıranıza sahip çıkın. İş yerinde patronunuza veya kurum amirinize karşı zayıflık göstermeyin, kendinizi ezdirmeyin. Aynı apartmanda yaşayan komşularınızın size haksızlık yapmasına izin vermeyin. Siz haklarınıza ne kadar sahip çıkarsanız kendinize güveniniz de o derecede artacaktır.

3.Planlı yaşam özgüveni artırır

Ertesi gün için veya önümüzdeki ay için planlarınız olsun. Zaman ne getirirse onu yaşayan insanların zayıf olduğu, planlı programlı yaşayanların ise her anlamda güçlü oldukları bilinen bir gerçektir.

4.Konuşmanızda çok fazla özür dileyici olmayın

Bir şey isterken ya da reddederken sözlerinize özür dileyerek başlamayın. "Kusura bakmayın", ifadesi ile sık sık söze başlamayın. Fikirlerinizi eğip bükmeden ve korkmadan karşı tarafa iletin.

5.El sıkmanız güçlü olsun

Karşınızdaki kişinin kadın ya da erkek olmasını önemsemeden el sıkış tarzınızı daha güçlü hale getirin. Bütün avuç içinizle karşınızdakinin elini kavrayın. Elini sıkmaktan çekinmeyin ve güçlü bir şekilde sallayın. El sıkışınız güçlü olursa karşıdaki kişiyi hemen etkilersiniz ve onun size karşı kendisini üstün görmesine engel olursunuz.

6.Özgüvenli bir insanın bakışları

Hayır, demeyi öğrenin

Bir insan "evet" dedikçe kendisi olmaz. Kişi olmanın koşulu "hayır" demekten geçer. Bir insanın "evet" cevapları onun tercihleridir. "Hayır" cevabı ise onun tutumlarıdır. Ne zaman "evet" ve ne zaman "hayır" diyeceğinizi bilmelisiniz. "Evet" demenin kolay olduğunu asıl zor olanın "hayır" demek olduğunu da bilmelisiniz.

7.Kendine güvenen insan yardım istemekten çekinmez

Yardım istemek zayıf insanların yaptığı bir çağrı değildir. Aksine zayıf insanlar ne kadar zor durumda olurlarsa olsunlar yardım istemezler. Güçlü insanlar ise tek başlarına çözemeyecekleri bir sorunla karşılaştıklarında çekinmeden yardım isterler.

8.Giyiminize dikkat edin

Özgüven kazanmak isteyen birisi giyimine dikkat etmelidir. Giyimine sadece dışarı çıktığında ya da önemli bir toplantı vesilesiyle özen göstermek doğru değildir. Kendine güven duygusu hayatın her anında olması gereken bir duygudur. Bu nedenle kişinin eşofman seçiminde bile titiz olması gerekmektedir.

9.Duruş tarzınızın önemini kavrayın

Dik duruşun kendine güveni artırdığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Kambur yürümek ile düşük omuzlu olmak kişinin özgüvenini zayıflatmaktadır. Dik yürüyüş birkaç dakika içinde etkisini gösteren önemli ve etkili bir özgüven kazanma uygulamasıdır.

10.Spor yapmak kendine güveni artırır

Günlük spor yapmak kişiyi hem zinde tutar hem de kendisine güvenini sağlar. Profesyonel olarak bir spor dalı ile ilgilenilmese bile güne 5-10 dakikalık hafif egzersizlerle başlamak bile mucizevi etkilere sahiptir.

Panik atak Where stories live. Discover now