3.3: Tolosa is anders - Katharina

83 7 0
                                    

Hij nam haar mee naar het voetpad aan de overkant. Van die plek konden ze het gebouw in zijn geheel gadeslaan. "Ons paleis is een samensmelting van drie verschillende herenhuizen. Tolosa is een relatief jong koninkrijk: in mei bestaan we 200 jaar. Wat we trouwens uitbundig zullen vieren." Hij kon zijn enthousiasme niet bedwingen. "Het wordt fantastisch: versieringen in het hele land en op het einde een groot volksfeest zodat alle inwoners samen feestvieren!" Zo beschreef hij nog enkele minuten alle plannen die hij samen met zijn ouders aan het uitwerken was.

Ze luisterde geïntrigeerd. Dat deze koninklijke familie het belangrijk vond dat hun volk genoot, verwonderde haar. Van alle voorziene activiteiten was er slechts één exclusief voor het koningshuis: het bal op de eerste avond. De rest van de week was voor alle onderdanen. Nadat hij haar mening had gevraagd en gekregen over de plannen, vervolgde hij zijn verhaal.

"Toen we een onafhankelijke staat werden, was er in het hele land geen paleis of kasteel te bekennen. Koning Richard I en koningin Isabella, de nieuwe vorsten van dit land en mijn voorouders, beslisten om zelf iets te bouwen. Op een dag wandelde Isabella door deze straat. Ze werd op slag verliefd op dat huis daar." Hij wees naar het middelste herenhuis. "Dat moest en zou haar woning worden. Niemand kon haar ompraten. Hun raadgever zei dat het huis veel te klein was voor een paleis. Er was net genoeg plaats voor de koninklijke familie en enkele gasten, dus geen ruimte voor de bedienden. Bovendien was de keuken te klein. Haar moeder vond het huis dan weer niet imponerend genoeg. Het was Richard I zelf die voor de oplossing zorgde: hij kocht Isabella's droomhuis en de twee aangrenzende huizen. De drie huizen werden vanbinnen één groot paleis."

"Waarom heeft hij dat gedaan?"

"Waarom heeft wie wat gedaan, Kate?"

"Waarom heeft Richard I drie huizen gekocht en die omgebouwd tot één huis? Hij kon toch een ander huis kopen dat wel geschikt was of zelf een paleis bouwen?"

"Omdat zijn vrouw dat huis wilde. Heb je niet geluisterd?" vroeg hij streng.

"En dan?" kaatste ze terug. "Sinds wanneer vindt een man, en zeker een koning, het belangrijk wat zijn vrouw wenst?"

"Hij hield van haar. Hij zou alles hebben gedaan om haar gelukkig te maken."

Ze maakte een spottend geluid. "Koningen en prinsen trouwen niet uit liefde. Uit machtszucht, dat wel. Of hebzucht."

"Is dat zo?"

"Ja, dat is zo."

"Wij niet. In mijn familie huwen we enkel uit liefde. Het idee om mijn hele leven door te brengen met iemand waar ik niets voor voel, bezorgt mij koude rillingen." Hij huiverde dramatisch.

"Als dat waar is, dan hoop ik dat je beseft hoeveel geluk je hebt." Er trok een schaduw over haar gezicht. Ze keerde plots terug naar het oorspronkelijke onderwerp. "Hoe is het paleis eigenlijk ingedeeld?" Eens zien of Matias' beschrijving ook hier klopt.

Even leek hij te gaan protesteren. Hij bedacht zich echter en beantwoordde haar vraag. "Op het gelijkvloers bevinden zich onder andere de ontvangstruimte, de bureaus, de balzaal, de bibliotheek en de keuken. De slaapkamers strekken zich uit over de eerste en tweede verdieping. In het rechterhuis wonen het keuken- en tuinpersoneel en in het middelste de koninklijke familie. Daar zijn ook de gastenkamers. In het linkerhuis verblijven de andere personeelsleden. Op die twee verdiepingen zijn de drie verschillende delen van het paleis wel nog van elkaar gescheiden. Ik zal je nu de tuin laten zien."

Ze volgde hem naar de grote paleistuin. Wow, ze verzorgen hun bedienden hier goed. Dat is een gouden tip voor Koenraad. Zodat hij het beter doet dan vader. Op alle vlakken.


Hard tegen Hart - Deel 1 (Verborgen Agenda's - Boek 1) (Internet) (Netties 2017)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu