Hoofdstuk 2 - Handel

3.1K 78 20
                                    

Jayden had na het opstaan de tijd genomen om zijn berichten door te nemen en het laatste nieuws te bekijken. Voor mensen zoals hij, die het hele melkwegstelsel doorkruisten voor hun werk, was er een dienst die elektronische post verspreidde en er zo voor zorgden dat haar klanten deze op elke willekeurige plek waar ze deze dienst konden benaderen hun berichten konden inzien. Zoals hij al had verwacht zat er niets bijzonders in zijn inbox, op wat aanbiedingen voor werk na die zijn interesse niet voldoende konden wekken.

Het nieuws bevatte meer waardevolle informatie, en Jayden keek het altijd op zijn eigen, unieke manier. Toen hij klein was zei zijn vader na elk nieuwsitem dezelfde woorden, elke keer weer. Toen begreep hij het niet, maar toen hij bijna volwassen was had hij de gewoonte overgenomen en begreep hij de bedoeling.

Een van de hoofditems was het feit dat de spanningen tussen de Republiek en de Monarchie van Prium flink hoog opgelopen waren en een politieke oplossing inmiddels niet meer mogelijk leek. Deze twee grootmachten van het Melkwegstelsel streden al vele eeuwen om de macht te krijgen over enkele zonnestelsels in een deel van de Perseusarm die aan beide rijken grensden. Het conflict was al enkele decennia afgekoeld tot een koude oorlog, maar het bombarderen van een kolonie mijnwerkers van de Republiek vlak bij de de grens met de Monarchie had ertoe geleid dat de vlam nu weer in de pan was geslagen.

Vraag en aanbod.

In een ander item besprak men de situatie op een van de buitenposten in het Izar stelsel. Er was een ruit van de koepel van de buitenpost gaan scheuren, wat enkele honderden doden ten gevolge had. Een reporter interviewde eerst de gouverneur, en hierna enkele willekeurige bewoners.

'Niemand interesseert zich voor wat hier gebeurt is,' mopperde een van hen. 'Zelfs het Huis staat doorgaans vooraan om humanitaire hulp te verlenen of minimaal een paar zieltjes te winnen, maar nu hebben we niet een van hun missionarissen gezien.'

Vraag en aanbod.

Vervolgens liet men beelden zien van de ster T Coronae Borealis; een rode reus waar een witte dwerg getrouw omheen draait. Door de wisselwerking tussen de twee sterren vindt er met tussenpozen van ongeveer honderd jaar een nova explosie plaats en van de meest recente uitbarsting, nu twee standaard dagen geleden, waren spectaculaire beelden te zien.

Vraag en aanbod.

Laatste item bestond uit een interview met Sintessa Boldevar, een Indoriaanse filosofe die bekend stond om haar openlijke kritiek op het Huis van Geloof.

Jayden liep naar de koelkast om wat te drinken te pakken.

Na de gebruikelijke plichtplegingen begon de interviewer aan de vraag waarom juffrouw Boldevar deze keer de publiciteit had opgezocht.

'Nou,' antwoordde ze en ratelde met de kleurrijke, uit keratine bestaande stekeltooi op haar hoofd. 'Ik zoek mensen die mij informatie over het Huis kunnen verschaffen.'

De interviewer gaf lachend aan dat ze deze informatie wellicht het beste gewoon kon opvragen bij het persbureau van het Huis.

'De informatie die ik zoek, zal het persbureau zeker niet willen geven,' antwoordde ze bits. 'Nee, zoals u weet houdt ik de bewegingen van het Huis nauwlettend in de gaten en ik heb bemerkt dat ze de afgelopen tijd steeds meer missionarissen uitzenden naar gebieden waar hun invloed laag is.'

Jayden nam een flinke teug van zijn vruchtensap terwijl de journalist aan juffrouw Boldevar vroeg wat hier zo bijzonder aan was. Het Huis voerde wel vaker zijn evangelisatie van de buitengebieden op.

'Maar het is nu wel erg extreem. Ook lijken deze missionarissen weinig aan evangelisatie te doen, maar van wat ik gehoord heb zijn ze eerder op zoek naar iets.'

De Ogen van de Ziener (betaversie)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu