Olandezul zburator

275 12 1
                                    

Era 4 dimineata cand am zarit Olandezul zburator. Vasul era inconjurat de o lumina rosie si fantomatica. La 200 de yarzi de noi se afla un bric care parea ca pluteste in deriva. Nu am fost doar eu cel care l-a vazut, a mai fost ofiterul de garda, cat si subofiterul de punte. Acesta din urma a fost trimis de indata pe puntea superioara pentru observatii suplimentare. Ajuns acolo acesta a sesizat ca nu era niciun semn care sa indice existenta vreunei corabii la orizont. Cerul era senin si marea linistita. Au fost treisprezece oameni care au vazut-o, eu fiind unul dintre ei. La 10:45, in cursul diminetii, marinarul care a vazut primul vasul s-a prabusit de pe catarg pe punte, facandu-se bucati.

Aceasta marturie tulburatoare apartine unui tanar in varsta de 16 ani, care se afla la bordul vasului britanicInconstant pe 11 iulie 1881. Multi ar tinde sa ia in ras aceasta raportare fabuloasa, pusa pe seama imaginatiei bogate si lipsei de experienta a tanarului, dar acest tanar este nimeni altul decat printul George, viitorul regeGeorge al V-lea al Angliei.

Asa cum si George a mentionat, marinarul care a vazut primul Olandezul Zburator si-a gasit sfarsitul chiar in acea dimineata. Cateva saptamani mai tarziu, Amiralul Flotei, care se numara printre cei 13 care zarisera corabia, moare in conditii misterioase.

Aceste intamplari nefericite au alimentat superstitia conform careia cei care zaresc Olandezul Zburator au sa isi gaseasca in curand sfarsitul, sau urmeaza sa treaca printr-o mare tragedie.

Legenda Olandezului Zburator

Povestea localizeaza Olandezul Zburator undeva in secolul XVII. Hendrik van der Decken, capitan olandez lacom si lipsit de scrupule, pleaca in aventura vietii sale din Amsterdam catre Indiile de Est. Scopul calatoriei – van der Decken cauta cu orice pret sa se imbogateasca. Undeva aproape de Capul Bunei Sperante, o furtuna teribila sfasie panzele vasului si inspaimanta de moarte echipajul. Singurul care nu cedeaza e capitanul, despre care se spune ca naviga direct spre mijlocul furtunii, in timp ce Diavolul ii soptea la ureche. Nu se stie exact ce s-a intamplat cu vasul sau cu echipajul, dar legendele vorbesc despre un blestem teribil pe care Dumnezeu l-ar fi aruncat asupra Olandezului Zburator. Vasul fantoma, naluca aducatoare de ghinion si moarte, pluteste pe cele 7 mari pana la sfarsitul timpului. Marinarii, in frunte cu Hendrik van der Decken, nu sunt vii dar nici nu-si pot gasi odihna. Blestemul teribil i-a transformat pe veci in morti vii.

Alte marturii

Regele George al V-lea

Nu doar printul George si echipajul de pe Inconstant au zarit Olandezul Zburator. Marturiile sunt multiple si in general concentrate in jurul locului in van der Decken si-a vandut sufletul si a primit crunta pedeapsa – Capul Bunei Sperante. In martie 1939 aproape 100 de oameni aflati in Golful False, la sud-est de Capetown, au raportat ca au vazut vazut la orizont o corabie. Vasul fantoma a trecut prin golf, cu panzele sfasiate umflandu-se in vant. Ceea ce e cu adevarat ciudat e ca ziua era senina, calma iar vantul era aproape inexistent. Olandezul zburator parea ca se indreapta catre o insulita izolata din golf si dintr-o data a disparut, la fel de brusc cum de altfel si aparuse.

In septembrie 1942, patru oameni se relaxau pe terasa casei lor din Mouille Point, Capetown, cand au zarit o corabie antica indreptandu-se catre Golful Table. Au urmarit cu privirea vasul timp de aproximativ 15 minute, cand acesta a disparut in spatele insulei Robben.

Nu stim sa va spunem ce s-a intamplat exact cu echipajul Olandezului Zburator, si nici daca undeva intre Oceanul Atlantic si cel Indian pluteste intr-adevar o corabie fantoma cu un echipaj format exclusiv din morti vii. Ce putem sa va spunem cu siguranta e ca povestea vasului fantoma a fost un motiv suficient de fascinant pentru Wagner, care a scris celebra opera omonima. Va invitam sa ascultati pasajul de mai jos si sa plutiti cu mintea undeva catre Capul Bunei Sperante. Parca se iveste in zare o corabie cu panzele sfasiate de vant, nu-i asa?

Legende Horror de peste totWhere stories live. Discover now