Varcolacii si Pricolicii

1.3K 40 1
                                    

  Luna plina se spune ca isi exercita magia asupra celor care sunt atinsi de un greu blestem. Este vorba de licantropi, in special oameni-lupi, care in noptile cu luna plina isi leapada pielea umana si constiinta si se transforma intr-o bestie feroce. Mitologia romaneasca abunda in povesti stranii despre varcolaci si pricolici.

  Pricolicii sunt fiinte hibride, acoliti ai diavolului, care au in general "infatisare de lup" si pot fi innascuti sau deveniti. Pricoliciul innascut este de obicei rezultatul unei abateri de la ordinea naturala a lucrurilor. S-a nascut fie din incest, fie provine dintr-o familie de noua frati lunatici, el fiind cel de-al noualea. Pricoliciul devenit este de cele mai multe ori victima unui blestem. Durata de viata a unui pricolici este in jur de 13 – 14 ani, adica exact cat un lup. Dar pricoliciul poate fi vindecat de conditia sa, situatie in care o sa aiba o viata normala. Este considerat o creatura murdara, purtatoare de boli, caci se hraneste cu animale bolnave sau cadavre. Ce e interesant la pricolici, e ca acesta continue sa existe si dupa moarte, parasindu-si mormantul doar in timpul noptii, exact ca un strigoi.Varcolacii se transforma in fiinte jumatate om-jumatate lup in noptile cu luna plina. Mai mult decat atat, varcolacii influenteaza fazele lunii si eclipsele. Tineti minte luna sangerie? Ei bine se crede ca varcolacii pot urca pana la Luna si ajunsi acolo musca din ea facand-o sa sangereze. De asemenea, varcolacii "fura Soarele" cauzand eclipsele totale sau partiale.

Varcolacul este nascut dintr-un copil mort, nebotezat, dar poate proveni si dintr-o anomalie care strica ordinea generala a lucrurilor (exemplu: un om care si-a ucis un frate sau o sora). E interesant de urmarit etimologia cuvantului varcolac, deoarece credinta in astfel de fiinte fabuloase dateaza la noi inca de pe timpul dacilor. Latinescul vermicolacius este folosit de Ovidiu pentru a desemna un varcolac. Cuvantul romanesc varcolac provine din bulgara sau din sarba, vylx dlaka, si inseamna par de lup. Ca si pricoliciul, varcolacul este o fiinta murdara, demonica. Se hraneste cu sange si carne de om si este purtator de boli. Varcolacii sunt sensibili la zgomot. Astfel, un varcolac poate fi alungat prin zgomote metalice, cum ar fi tragerea de clopote sau ciocnirea unor fiare intre ele.

In unele variante, trasaturi ale ferocelui varcolac sunt imprumutate de tricolici. Tricoliciul este o fiinta licantropa, care se poate schimba din om in lup si invers. Denumirea de tricolici provine din greaca si inseamna "om cu par de lup pe el". Tricolicii sunt fructul pasiunii unui lup cu o femeie lunatica, pacatoasa. Umbla in noptile cu luna plina, cauzand haos si distrugere.Dincolo de mit, exista numeroase marturii care localizeaza fiinte licantrope, in special varcolaci, atat in Romania cat si in restul Europei. Marturiile incep inca din antichitate si dateaza pana in prezent. Dar asta e o poveste pe care o vom dezbate pe larg intr-un articol viitor.

Ne oprim insa la un alt aspect interesant: cum explica stiinta varcolacii. Ce motive medicale stau la baza omului-fiara, care innebunit de luna aduce haos si distrugere? Cele mai simple explicatii medicale pentru oamenii-lupi le dau rabia si porfiria. Rabia sau turbare, este o afectiune care se transmite in general prin contactul cu saliva unui animal bolnav (vezi si mitul licantropilor care se transforma dupa ce in prealabil au fost muscati de un lup sau de un alt varcolac). In lipsa aplicarii tratamentului necesar, rabia afecteaza sistemul nervos central, care include atat encefalul cat si maduva spinarii.

Porfiria este o boala ereditara, cauzata de o dereglare a sintezei hemului. Simptomele constau in fotosensibilitate, tulburari cutanate dupa expunerea la soare, slabiciune musculara, dureri abdominale acute si tulburari psihice.

In cazul femeilor, amintim si hirsutismul, problema medicala complexa care se manifesta prin exces de par facial si pe corp.

 

Legende Horror de peste totWhere stories live. Discover now