Superstitii

1.1K 28 6
                                    

Te simti brusc ghinionist daca o pisica neagra iti taie calea? Nu ai trece niciodata pe sub o scara? Ai numere aducatoare de noroc sau de ghinion? Detii cel putin o norocoasa? Atunci cel mai probabil esti o persoana superstitioasa si crezi cu tarie in aceste legi nescrise despre care se spune ca ne pot influenta destinul. Dar cum se naste o superstitie si mai important cum ajunge sa ne influenteze viata? Iata mai jos o lista cu cateva din cele mai frecvente supesitii explicate.

Pisica neagra

Sunt oameni care se tem de pisici negre. In cazul dezastros in care o pisica neagra le taie calea au un adevarat ritual de indepartare a ghinionului care presupune pasi inapoi si scuipat in san. Dar cum au inceput pisicile sa fie purtatoare de ghinion? Cel mai probabil povestea a inceput odata cu Inchizitia, care asocia vrajitoria si artele oculte cu pisicile negre. Nu stim de ce micile creaturi au parut in ochii inchizitorilor acoliti ai diavolului, dar ceea ce este clar e ca aceasta idee nesanatoasa a ajuns sa fie si astazi pastrata in subconstientul unora.

Oglinda sparta

O oglinda sparta...7 ani de ghinion si multe cioburi. Aceasta superstitie are origini stravechi si dateaza din timpurile in care oglinda era considerata un obiect magic, spiritual, care putea prezice viitorul. In mod evident o oglinda sparta are sa iti afecteze destinul, si daca mai luam in considerare si ca sanatatea si norocul se actualizeaza la cicluri de 7 ani concluzia o trageti singuri.

Sa nu versi sarea

Stiati ca in trecut sarea era singurul condiment disponibil si era de asemenea foarte pretioasa? Va dati seama ca varsarea sarii era in acest context o mica tragedie. Ca sa alunge ghinionul oamenii au invatat sa arunce cu sare peste umarul stang, pentru a-l oribi pe diavol. Chiar daca suna infricosator, oamenii credeau ca diavolul iti sopteste mereu la urechea stanga, uneori stand cocotat pe umar.

Sa bati in lemn

Se spune ca spiritele benefice traiesc in lemn si in copaci. A bate in lemn e sinonim cu a le atrage atentie si a primi apoi binecuvantarea lor.

Pe sub scara

Superstitia conform careia aduce ghinion sa treci pe sub o scara isi are in mod surprinzator originea in numerologie cu mici tangente catre geometrie. O scara sprijinita de un perete formeaza un triunghi, element sacru la egipteni. Mai mult decat atat triunghiul are trei laturi, iar trei este un numar magic benefic in cele mai multe religii si culturi ale lumii. Sa ne amintim doar de crestinism si Sfanta Treime. A trece pe sub o scara se traduce astfel intr-o sfidare a sacrului iar oamenii se temeau pe buna dreptate de pedeapsa divina.

Trifoiul norocos

Va spuneam aici () despre cat de rar si de norocos este trifoiul cu 4 foi. Povestea pleaca odata cu Eva, care a luat un trifoi cu patru foi atunci cand a trebuit sa paraseasca Paradisul.

Vineri 13

Intelegem de ce i-a imbolnavit pe unii de triskaidekafobia (fobia de numarul 13), dar adevarul e ca 13 e considerat un numar cu ghinion pentru ca e atipic. Anul are 12 luni, sunt 12 zodii, Iisus avea 12 apostoli si am putea veni si cu alte exemple. 13 are "ghinionul" de a fi urmatorul numar intreg dupa norocosul 12. Cum ne plac contrastele, 13, numar prim si atipic, a capatat reputatia de ghinionist. Mai mult decat atat, pentru unii vineri nu e chiar cea mai buna zi din saptamana, chiar daca precede weekendul. O explicatie ar putea fi ca in religia crestina vineri este ziua in care Isus a fost rastignit. Asa ca vineri 13 nu poate sa insemne decat ghinionul suprem.

Potcoava care aduce noroc

Potcoava si caii au devenit simboluri benefice in timpul vanatorii de vrajitoare. Nu stim exact de ce dar oamenii credeau ca vrajitoarele se tem de cai. Ce stim sigur este ca oamenii au inceput sa isi agate deasupra usii o potcoava avand capetele in sus. Vrajile si blestemele erau astfel tinute departe. Traditia a ramas si astazi, potcoava fiind considerata un simbol benefic, aducator de noroc.

Sa nu deschizi umbrela in casa

Umbrela era folosita in trecut in special pentru a proteja de soare. Astfel, a deschide o umbrela in casa era considerata o batjocura, o ofensa adusa soarelui. Probabil ca ati ghicit, zeul Soare e destul de razbunator asa ca un val neasteptat de ghinion avea sa se abata asupra celui suficient de inconstient incat sa deschida o umbrela in casa.

Sa-ti treci mireasa pragul

Cu totii stim ca poartea noroc ca mirele sa treaca pragul casei purtand in brate proaspata sotie. Superstitia a plecat de la o problema destul de logica si de la alte superstitii. Sansele ca mireasa sa se impiedice, fiind invesmantata in rochia lunga si elaborata, erau destul de mari. Se spune ca e semn rau ca o mireasa sa se impiedice atunci cand trece pragul casei, atunci mirele salveaza situatia si o poarta in brate, evitand potentialul ghinion.

Legende Horror de peste totWhere stories live. Discover now