Hoardele demonice in viziunea invatatilor antici

2.2K 54 12
                                    

Din cele mai vechi timpuri, dar mai ales dupa aparitia crestinismului, oamenii au fost mereu terifiati de demoni. Odata cu caderea noptii, orice drumet singuratic putea fi vazut ca unul din locuitorii iadului, deghizat in om, orice caine sau pisica ai carui ochi straluceau putea deveni imediat emisar al Infernului condus de Lucifer sau Satan. Crestinismul, care a asociat toti ceilalti zei din vechile religii pagane cu Infernul, a reusit sa instituie o teroare perpetua in randul oamenilor obisnuiti si fara prea multa educatie, sursele din care crea monstri si demoni neffind deloc putine. In afara acestuia, si celelalte religii importante au reusit sa creeze imagini cat mai detaliate si mai creative ale taramului intunecat care nu era deloc strain de legaturile cu lumea pamanteasca.

Exista diverse carti de demonologie care clasifica ierarhiile infernale, incercand sa aduca lumina in ceea ce priveste organizarea mai sus mentionatilor demoni. Acestia se afla in stransa legatura cu pacatele mentionate in scrierile crestine si nu numai.

Au existat mai multi autori care au incercat sa clasifice ingerii cazuti si sa prezinte o imagine cat mai clara asupra sistemului ierarhic in care acestia se incadrau:

  Solomon a scris in cartea sa cum a reusit sa inrobeasca diversi demoni pentru a-l ajuta sa-si construiasca maretul templu. Dupa cum stim, Solomon era considerat si un mare magician al vremurilor sale. Data lucrarii este foarte ambigua insa lucrarea este considerata cea mai veche in ceea ce priveste subiectul demonilor. 

 Michael Psellus imparte demonii in demoni de foc, aerieni, subterani, Lucifugi, acvatici si terestri. Aici entitatile infernale sunt in stransa legatura cu principalele elemente

Alphonso de Spina plaseaza la randul sau demonii in cateva categorii intr-un fel aleatoare. Se pare ca la baza clasificarii a stat un amestec de legende si povesti, unele din ele de inspiratie nordica.

Astfel avem:

- Demoni ai Sortii
- Goblini
- Incubi si Sucubi
- Grupuri ratacitoare sau armate de demoni
- Familiari
- Druzi
- Cambioni sau demoni nascuti din relatia intre o fiinta umana si un demon
- Demoni mincinosi
- Demoni care ataca sfintii
- Demoni care atrag femeile batrane in sabaturi vrajitoresti.

  Cornelius Agrippa, in celebra sa Filosofie Oculta, carte pe care a reusit sa o scrie in timpul inchizitiei si dupa care a reusit chiar sa scape cu viata in acele vremuri tulburi, clasifica demonii in functie de punctele cardinale: Oriens (Est), Paymon (vest), Egyn (nord) si Amaymon (sud)

 Binsfeld este unul din autorii care a clasificat demonii in functie de pacate. Astfel avem:

- Lucifer – Mandria
- Belzebub – Invidia
- Sathanus – Furia
- Abaddon – Lenea
- Mammon – Avaritia
- Belphegor – Lacomia
- Asmodeus – Voluptatea

Sebastien Michaelis a scris o carte in care a inclus o clasificare a demonilor asa cum i-a fost relatata de demonul Berith in timp ce autorul exorciza o calugarita. Demonii lui Michaelis sunt si ei asociati cu pacatele.

Prima ierarhie: Demoni care au fost serafimi, heruvimi sau tronuri:

- Beelzebub – impeuna cu Lucifer si Leviathan au fost primii trei ingeri cazuti
- Leviathan
- Asmodeus
- Berith – ispiteste oamenii sa ucida, sa fie furiosi si blasfemiatori.
- Astaroth – ispiteste la lene
- Verrine – ispiteste la nerabdare
- Gressil
- Sonneillon – ispiteste la ura.

A doua ierarhie: ingeri care au fost puteri sau virtuti:

- Carreau
- Carnivale
- Oeillet
- Rosier
- Belias – ispiteste oamenii sa fie aroganti

A treia ierarhie: demoni care au fost ingeri si arhangheli

- Olivier – ispiteste la cruzime
- Luvart
- Verrier

Francis Barrett scrie in cartea sa, Magul, o noua clasificare a spiritelor cazute. Si aceasta este la fel de interesanta:

- Beelzebub – asociat idolatrilor
- Pythius – asociat mincinosilor
- Belial – Asociat inventatorilor de lucruri rele
- Asmodeus – asociat razbunarilor
- Satan – asociat vrajitorilor si vrajitoarelor
- Merihem – asociat epidemiilor
- Abbadon – asociat razboiului si fortelor devastatoare
- Astaroth – asociat inchizitorilor si celor ce acuza
- Mammon – asociati celor care ispitesc

Istoria a avut, de asemenea, partea sa de carti care tratau demonologia. Unele dintre cele mai cunoscute sunt Ars Goetia si The Lesser Key of Solomon (titlul in engleza), carti care trateaza atat ierarhii demonice cat si diversi demoni si metode de a-i contacta si de a le cere favoruri. Cartile contin si metode prin care magicianul poate inrobi demonii si ii poate pune sa-i indeplineasca vointa.

Cu siguranta, imaginatia omului se dovedeste din nou uimitoare in ceea ce priveste infatisarea unui Iad ingrozitor dar si ierarhizat in ceea ce priveste ocupantii acestuia iar demonii vor ramane pentru mult timp una din principalele surse de teroare ale umanitatii.

Legende Horror de peste totWhere stories live. Discover now