13. U knjižnici

602 46 3
                                    

Vana i Sara su pažljivo otvorile teška vrata knjižnice. Čulo se jako škripanje, pa su nastojale biti što opreznije da se ponovno odnekud ne stvori recepcionar.

Polako su ušle u mračnu prostoriju koja je bila velika kao četiri njihove sobe. Na sve tri ogromne police koje su bile poredane nasuprot jedna drugoj  stajale su debele knjižurine sa izlizanim koricama.

-Ovo mjesto je ogromno!-, reče Sara pokušavajući malo bolje vidjeti u mraku. Vana nije ništa rekla, no u sebi se složila s njom.

U sredini knjižnice stajao je dugačak drveni stol, s puno stolica oko njega.

Sa stropa je visio veliki stakleni luster, a na kraju knjižnice je bio ogroman okrugli prozor, na kojeg su zbog oluje udarale duge grane sivog stabla.

Vana je zadivljeno promatrala sve oko sebe, ili barem ono što je uspjela vidjeti u mraku, no shvatila je da ona i Sara moraju požuriti.

-Počni tražiti bilo što što nam može pomoći da pobjegnemo, neki ključ ili slično. Samo moramo sve obaviti što prije!-, rekla je i počela tražiti.

Prstima je polako dodirivala drveni pod u nadi da će naći nešto korisno.

Ispred sebe je ugledala bijeli, duguljasti predmet i shvatila da je to svijeća. Nedugo zatim je kraj svijeće napipala i šibice.

Čudno. Kao da je netko već bio ovdje.

Zapalila je svijeću i u čudu gledala oko sebe. Knjižnica je bila zaista divna prostorija, još ljepša kad ju je malo bolje promotrila pod slabim svijetlom svijeće. Vana ju je smatrala jedinom dobrom stvari u ovoj rupi od hotela.

Sara je prevrtala knjige na policama. Sve su knjige, čini se, bile stare, požutjele i prašnjave.

No trebalo je pronaći neki trag, samo odakle početi? U knižnici je sigurno bilo više od 500 knjiga!

Kad je Sara otvorila jednu knjigu, iz nje je ispao nekakav papirić.

Ali ona ga nije vidjela, pa je nastavila prevrtati i otvarati knjige.

Vana je došla do nje u namjeri da joj pomogne.

No u tom je trenutku pogledala ispod sebe, vidjela papirić koji je pao te ga uzela. Pažljivo ga je osvijetlila svijećom i raširila oči.

-Sara? Sara dođi odmah!

-Što je?

-Ja... Ja sam...

-Vana? Jesi li nešto našla?

-Pusti me da završim... Gledaj...

Vana pruži Sari papirić. Bio je preklopljen par puta. Razmotale su ga i ugledale nekoliko slika, a ispod njih neki tekst.

Sara se začudila i rekla:

-Vana, pa ovo nije običan papirić! Ovo je, izgleda, novinski članak...

The EscapeWhere stories live. Discover now