Categorii

2.2K 160 16
                                    


Pentru că vrem ca lucrările voastre să fie citite și găsite cât mai ușor de către cititorii voștrii, vă sugerăm să aruncați o privire peste categorii și să vă asigurați că munca voastră e la locul potrivit.


ROMANCE

Dragostea, fiind o forţă de nestăpânit, o poveste de dragoste este o ficţiune care urmăreşte paşii unei relaţii între doi oameni şi, de multe ori, problemele prin care trec încercând să treacă peste diferenţele dintre ei sau să ignore trecutul fiecărei persoane în parte. Protagoniştii, de obicei, au parte de o dezvoltare personală provocată de persoana iubită.

Exemplu: Mândrie şi prejudecată de Jane Austen

FANTASY

Fantezia este o formă de ficţiune care face parte dintr-o altă lume - un tărâm imaginar unde magia şi forţele supranaturale predomină. Poveştile fantastice explorează adevăruri arhetipale şi experienţele unui protagonist obişnuit, în timp ce el sau ea se îmbarcă într-o aventură extraordinară. Tradiţiile legendare, mitologice şi folclorice caracterizează genul, întrucât poveştile fantastice sunt de obicei pline de dragoni, troli, vrăjitori şi cavaleri. Tipic, fantezia se leagă de teme universale, ca lupta dintre bine şi rău sau lupta unui individ împotriva societăţii.

Exemplu: Stăpânul Inelelor de J. R. R. Tolkien

PARANORMAL

Paranormalul conţine lucrări care au loc într-un cadru modern, al zilelor noastre, conţinând creaturi sau întâmplări care sunt imposibile pentru oamenii ştiinţei sau pentru experienţa unui om „normal". Poveştile paranormale conţin, de obicei, un protagonist uman într-o lume paranormală care se întâlneşte cu diferite creaturi sau cu oameni care au puteri paranormale, ca fantomele, îngerii, vampirii, vârcolacii, demonii, puteri telekinetice.

Exemple: Amurg de Stephenie Meyer, A 16-a lună de Kami Garcia şi Margaret Stohl,Vampirii Sudului de Charlaine Harris, Jurnalele Vampirilor de L. J. Smith

HORROR

Horror-ul este o formă de ficţiune care intenţionează să sperie cititorul prin experienţa protagonistului. Poveştile de groază invocă un răspuns emoţional, psihic sau fizic (ex. frică) din partea cititorului şi îl face să se simtă inconfortabil. De obicei, protagonistul se confruntă cu aspectele necunoscute şi răuvoitoare ale umanităţii, dar şi cu realizarea deranjantă că mintea umană şi cunoştinţele sunt limitate.

Exemple: The Shining, Christine şi Carrie de Stephen King

HISTORICAL FICTION

Povestirile istorice aduc în prim plan, de obicei, un eveniment cunoscut din trecut sau o perioadă memorabilă experimentată de personaje, dar, de asemenea, poate descrie o figură istorică care se confruntă cu o varietate de situaţii imaginare. Ficţiunea istorică încearcă să aboreze cât mai bine esenţa istorică şi să realizeze o lume aproape identică celei originale. Străduindu-se să fie plauzibilă şi autentică, ficţiunea istorică permite cititorului să trăiască prin cuvinte şi să înveţe fapte istorice, deseori abordând probleme politice sau sociale specifice perioadei.

Exemple: The Other Boelyn Girl de Philippa Gregory, Wolf Hall de Hilary Mantel, The Last Kingdom de Bernard Cornwell

FANFICTION

Fanfiction este genul care combină personaje, locuri sau plot-uri din lucrări existente pentru a spune POVEŞTI NOI ŞI ORIGINALE. Lucrările existente pot varia de la cărţi la seriale TV, filme, jocuri, benzi desenate sau piese de teatru. Unele genuri de fanfiction distribuie oameni reali drept personaje. Fanfiction-ul poate extinde lumea lucrării (de exemplu s-o trimită pe Katniss la a 76-a ediţie a Jocurilor Foamei) sau pot schimba cursul acţiunii (Katniss are o luptă corp la corp cu Pikachu)

Ghidul tău WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum