Η ιστορία του Μαργαρίτη Μάρκου και της αδειανής κούνιας

123 10 33
                                    

Υπάρχουν μερικοί ντεμέκ εξυπνάκηδες εκεί έξω που υποστηρίζουν (προφανώς λόγω άγνοιας, γι' αυτό κι εμείς, οι πραγματικοί εξυπνάκηδες, κάνουμε τα στραβά μάτια και τους συγχωρούμε) ότι τα κλισέ δεν βλάπτουνε κανέναν. Ότι είναι εκεί για κάποιο λόγο, ότι συμβολίζουν τα αρχέτυπα της κοινωνίας κι άλλα τέτοια ψωμιά βουτηγμένα σε γάλα (τι περιμένατε να πω; 'Κι άλλες τέτοιες παπάρες;' Είμαι ευπρεπής εγώ, δε γράφω τέτοιες κουβέντες... αν κι έχω μια αδικαιολόγητη αίσθηση ότι μόλις έγραψα μία... ιδέα μου θα 'ναι...) Τρίχες κατσαρές, μαλλινοβάμβακες! Τα κλισέ είναι μια καταστροφή! Ρωτήστε τον φίλο μας τον Μαργαρίτη, που έχει στιγματιστεί από αυτά! 'Και γιατί έχει στιγματιστεί;', σας ακούω να ρωτάτε.

Διότι όταν ακούμε τη λέξη 'βρεφοκόμος' το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια χαριτωμένη κοπελίτσα με ντεκαπαρισμένο μπαρμπίσιο μαλλί (όχι του μπάρμπα μωρέ, της Barbie), ροζ νύχια (τα οποία θα φροντίσει να λιμάρει επιμελώς κατά τη διάρκεια της βάρδιάς της), μίνι φούστα (αλλά όχι σούπερ μίνι, μη σκανδαλιστούν οι μπαμπάδες και ζηλέψουν οι μαμάδες) και φυσικά το "Loving you is easy 'cause you're beautiful" ν' αντηχεί στ' αυτιά μας όταν την πρωτοβλέπουμε στο κατώφλι. Ένας μελαχρινός νταγλαράς ύψους 1.92, με μαύρο πουκάμισο, που αν εμφανιζόταν σε τηλεοπτική σειρά, θα ακουγόταν από πίσω το "Έστε μάγκας, έστε μπελαλίκ, λα ντε Βοτανικό ο πιο νταήκ" δεν μας έρχεται με τίποτα! Ή μάλλον μας έρχεται, ως ο κούκλος που παραγγείλαμε από το Amazon κι ενώ ξεκίνησε να 'ρχεται από Σαν Ντιέγκο, το tracking link έπαψε να ανοίγει κάπου στα μισά της αποστολής κι έτσι δεν τον παραλάβαμε ποτέ. Τώρα, λοιπόν, μπορείτε να καταλάβετε πώς ένιωσε η κυρά-Ευτέρπη, όταν, ανοίγοντας την πόρτα για να υποδεχθεί την νταντά που προσέλαβε, αντίκρισε τον προαναφερόμενο νταγλαρά να μπλοκάρει την είσοδο σαν γίγαντας.

«Καλησπέρα σας», χαιρέτησε με ευγένεια αυτός, έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα αμήχανης σιωπής. «Μαργαρίτης Μάρκος», συστήθηκε, αφού πέρασαν ακόμα μερικά δευτερόλεπτα αμήχανης σιωπής. «'Μαργαρίτης' τ' όνομα, 'Μάρκος' το επίθετο», ξεκαθάρισε, απαντώντας στο μπερδεμένο ύφος της γυναίκας, μιας κι ήταν συνηθισμένος να μην ξεχωρίζουν οι άλλοι ποιο από τα δυο είναι το όνομα και ποιο το επίθετό του.

«Α, μάλιστα», έκανε η κυρά-Ευτέρπη, βάζοντας τα κοντινά της τα γυαλιά και παρατηρώντας το καρτελάκι στο πουκάμισό του. «Είστε... βρεφοκόμος, νεαρέ μου;», τον ρώτησε καχύποπτα.

«Μάλιστα, κυρία. Πτυχιούχος βρεφοκόμος. Το γραφείο μ' έστειλε», της απάντησε γνέφοντας προς το καρτελάκι, το οποίο έφερε το λογότυπο του εν λόγω γραφείου για babysitters, που έβγαινε πρώτο στις αναζητήσεις του Google, άρα ήταν αδιαμφησβήτητα και το καλύτερο. Κανονικά η κυρά-Ευτέρπη, ούσα καχύποπτη και υπερπροστατευτική εκ φύσεως, θα του έκανε κανονική ανάκριση· θα ρωτούσε από πού κρατάει η σκούφια του, πότε μπήκε στη σχολή, πότε την τελείωσε, με τι βαθμό πήρε το πτυχίο του, ποιους είχε καθηγητές, τι ομάδα αίματος είναι κι άλλα πολλά. Επίσης, θα έπαιρνε κι ένα τηλέφωνο στο γραφείο για να τσεκάρει αν όντως τον στείλανε αυτοί, σε ποια άλλα σπίτια έχει δουλέψει, καθώς και τα τηλέφωνα των άλλων γονιών, για να τους μιλήσει προσωπικά και να μάθει εντυπώσεις. Αλλά μιας και η κόρη της η Έλενα την είχε βάλει από το πρωί να φτιάξει πέντε τυρόπιτες (μία εξ αυτών με φυτικό τυρί, αφού ο τρίτος ξάδελφος του φίλου του συναδέλφου του γαμπρού της, στον οποίο τάξανε τυρόπιτα απ' τα χεράκια της, χωρίς φυσικά να τη ρωτήσουν, περνούσε τη βίγκαν φάση του τον τελευταίο καιρό), να πλύνει τα ρούχα, να απλώσει τα ρούχα, να σιδερώσει τα ρούχα, να κάνει μπάνιο το μωρό, να ταΐσει το μωρό, να κοιμίσει το μωρό, να σκουπίσει, να σφουγγαρίσει και να εγκαταστήσει όλα τα updates των Windows, χρησιμοποιώντας μάλιστα safe mode with networking, μπορούμε να πούμε ότι ήταν λιγουλάκι εξουθενωμένη. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι ήταν κι εκνευρισμένη με την κόρη της, που τα φόρτωσε όλα στον κόκορα και βγήκε για ποτό. Έτσι, αποφάσισε να εμπιστευτεί το μονάκριβο εγγόνι της στα χέρια αυτού του απεσταλμένου πλην αγνώστου ανδρός και να πάει μέχρι την επίδειξη τάπερ, στης φιλενάδας της, της Ρούλας. Βλέπετε, τόσο συχνά που πηγαινοερχόταν με φαγητά στο σπίτι της κόρης της και του γαμπρού της, κάποια τάπερ είχαν μείνει εκεί δανεικά κι αγύριστα. Αφού πέταξε μερικές πρακτικές οδηγίες στον Μαργαρίτη (το φύλο του μωρού, τους τσακωμούς με τη συμπεθέρα για το ποιανής το όνομα θα πάρει, πού θα βρει φρουτόκρεμα, πάνες κι αλλαξιές), έβαλε το πανωφόρι της και μην την είδατε.

Διαγωνισμός Διηγήματος : Το μωρό λείπει από την κούνιαHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin