Aviyonikler

307 5 0
                                    

F-16'nın tasarımında gelişmiş havacılık ve uzay bilimleri ile F-15, F-111 gibi uçakların başarıları ispatlanmış sistemleri kullanıldı. Düşük maliyet ve yüksek performansı F-16 üretim ilkesi haline getiren General Dynamics F-16A'nın ilk uçuşunu 8 Aralık 1976'da Neil R. Anderson idaresinde gerçekleştirdi ve ardından ilk servis F-16'lar Ocak 1979'da Utah Hill AFB'deki 388th TFW'a teslim edildi. 20 Ocak 1979'da Hill Hava Üssünden ilk F-16 görev için havalandı.

F-16 Savaşan Şahin küçük bir savaş uçağı olmasına karşın karmaşık aviyonikleri ve fly-by-wire [elektrik sinyalli kontrol] uçuş kontrol sistemi ile mükemmel bir multimore [çok görevli] savaş uçağıdır.

F-16'nın temel hedef bulma aracı Westinghouse AN/APG-68 radarıdır. Uçağın burun bölümüne monte edilmiş olan bu radar 134 kg ağırlığında olup 0.1 m³ hacmindedir. Radarın çalışma modları pilot tarafından gaz kolu, yanal lövye veya radar kontrol panelinin kullanımı ile seçilebilir. Radar, tüm kontrollerin bir savaş harekatı sırasında kolay kullanımını sağlamak amacıyla, lövye ve gaz kolu üzerinde bulunması öngürülerek dizayn edilmiştir.

Temel hava savaş modu, Aşağı-bakış olup, alçak irtifada uçan hedeflerin arazi engebelerinden ayrılarak ekrana verilmesini sağlar. Av uçağı büyüklüğündeki hedefler 30 denizmili mesafeden yakalanabilmektedir. Hedef, F-16'dan daha yüksek irtifada uçtuğu taktirde pilot Yukarı-bakış modunu seçebilir ve böylece menzilde de % 33'lük bir artış sağlanır.

Uçaktaki seyrüsefer (navigasyon) cihazları çok gelişmiş olup haberleşme cihazları arasında hem UHF hem de VHF haberleşme setleri bulunmaktadır. Uçaktaki pasif tehlike uyarı sistemi pilota yaklaşmakta olan düşman uçaklarını haber vermekte ve gerektiğinde gövde dışına takılacak olan ECM podları sayesinde uçak güdümlü füzelere karşı belli bir dereceye kadar da olsa korunabilmektedir.

F-16'daki aviyonikler arasında yer alan test cihazları sayesinde uçak kendi kendini test edebilmektedir ve böylece yer ekibine olan bağımlılığı azalmaktadır.

Dış görünüş itibarıyla F-16A ile F-16C'yi ayırt etmek zordur ancak iç yapı olarak iki model arasında büyük farklar vardır,

1) Daha uzun menzil, daha iyi netleştirme oranı ve yeni eklenen çalışma modlarına sahip olan APG-18 çok modlu radar.

2) Geniş açılı HUD, FLIR videosu, çok fonksiyonlu ekranlar, üst ön kontrolle, radar altimetresi ve bilgi transfer birimini içeren yeni ve daha gelişmiş kokpit

3) Arttırılmış maksimum kalkış ağırlığı

4) Anfraruj güdümlü AGM-65 Maverick havadan-karaya füze atma kabiliyetinin eklenmesi 5) Daha hızlı ve daha geniş hafızalı atış kontrol bilgisayarı

6) Orta menzilli radar güdümlü AIM-120 havadan-havaya füze atma kabiliyetinin eklenmesi 7) Antiradar füzeleri olan HARM ve Shrike havadan-karaya füze atma kabiliyetinin eklenmesi

F-16Where stories live. Discover now