22. Bilmek ve İnanmak

2 0 0
                                    

İşte size en büyük hikmet: "Bildiğimiz için inanmayız, inandığımız için biliriz".

Bu en geniş inanç çerçevesine "Paradigma" diyoruz. İster farkında olsun isterse olmasın herkes öyle veya böyle bir şeylere iman etmiş durumdadır. Zîra varoluş sonsuz bir olasılık bulutundan ibarettir. O bulutta tüm ihtimaller eriyik halde bulunurlar. Biz ne zaman ki bir şeye inanırız, işte o anda olasılık bulutu çöker ve bizim inancımız doğrultusunda materyalize olmaya başlar. Eğer bir şeylere inanmasaydık, olasılık bulutu çökemez ve dünyamız oluşamazdı. İnanç, uzay-zamanı bükmektedir.

Hani bizdeki malum tipler bol bol "İnanç değil bilim" falan diye saçmalar... Garibanlar keşke kendilerinin de bir başka kategoriye iman üzere olduklarını bilselerdi. Ama hiçbir zaman bilemeyecekler; çünkü bu adamlara paradigma içi sorgulama ile paradigmanın kendisini sorgulamanın farklı olduğunu anlatamazsınız. Mümkün değil anlamazlar... O yüzden "Bilim hep araştırır, sorgular..." falan filan devam ederler.

Demem o ki, iman her şeyden önce gelmektedir. Tüm insanlar için bu böyledir. Kesinlikle hiçbir istisna söz konusu değildir. "Ben Ateist'im hiçbir inancım yok" vs. vs. geçiniz bunları. Elbette sen de bir îman sahibisin. Sen, "Bilimsel Pozitivist Paradigma"nın bir mü'minisin.

Evet, bizler de tüm sorgulamalardan önce Allah'a ve peygamberine iman ettik. bu Îmanımız her türden sorgulama öncesidir. Biz önce îmân eder, sonra sorgularız. Sorgulamadan kasıt elbette "Acaba doğru mu bu inandıklarım" şüphesi değildir. Bu sorgulama şüphe için değil, imanı icmâlden tafsîle çıkarmak içindir; yani toplu olan îmânı, ayrıntılı hâle getirmek içindir. Böylece îman mertebelerinde terakkî meydana gelir. Biz şüpheyi asla kabul etmeyiz. "şüpheyi izale etmek için araştırıyorum" sözünü de kabul etmeyiz. önce şeksiz şüphesiz inanacaksın veya o yolda olacaksın; pergelin çivili ucunu saplayacaksın sağlam zemine; ondan sonra pergelin diğer ucuyla istersen dünyaları dolaş....

Hele hele "Delillerini ortaya koy; karşı taraf da koysun; iyi olan kazansın" veya "Aklıma yatarsa inanırım" gibi sözler vardır ki, akla zarardır. Bunlar bâtıl işlerdir. Kimse delilden hareketle îmâna gelmez. delil kim oluyormuş da imana sebebiyet versin? Îman ondan çok daha yukarıdadır.

Son tahlilde iş çok basit:

Dostum ister ona inan, ister buna; keyfin bilir... Neye inanırsan sonuçlarını yaşayacaksın.

Senin inancın sana, benim inancım bana.Senin paradigman sana, benim paradigmam bana...

ISNETUSWhere stories live. Discover now