Bölüm 2 : Dogonlar

3.2K 53 11
                                    

Profesör Robert Temple artık Afrikalı bir yerliden daha fazla biliyordu kıtanın kuzey batısını. Marcel Griaule ve Germaniae Dieterlen’in 21 yıl Mali’de yaşayan Dogon’ların hikayesini dinlemek için o coğrafyaya saplanıp kalması ve ilginç hikayeler aktarması profesörün dikkatini çekmişti. Robert evinden çok zaman geçirdiği Bandiagara Platosu’nda yaşayan Dogon Kabilesi batı kültürüne çok uzak fakat amerikalı profesörün uzay-bilim bilgisini şaşırtacak derecede Sirius gezegenleri hakkında bilgiye sahiplerdi.

Yazıyı reddetmiş ve ağızdan ağıza dolaşan hikayeleri ile çoğu bilim insanının dikkatini çekmiş fakat kapalı kapılar ardındaki bu kabilede yaşayan herhangi bir ilkel insanın bilgisi bile Nasa’daki çoğu gökbilimcinin bildiklerinden fazlaydı. Bunlar ilk önceleri deli saçmaları, ilkel hikayeler, farklı olayları anlatmak için başvurulan destansı hayal gücü olarak düşünüldüyse de Sirius gezegeni keşfedildiğinde aslında bu yerlilerin çok şey bildikleri gün yüzüne çıkmıştı.

1862 yılında Amerikalı gök bilimci Alvan Graham Clark yeni bir teleskopu denerken bir yıldızı keşfetmiş ve Sirius B ismini vermişti. Dogonlar yüzyıllardır tam da Alvan Graham Clark’ın bahsettiği koordinatlarda Sirius’un olduğunu biliyorlardı zaten. İşin ilginç kısmı ise Dogonlar Sirius’un bir küçük kardeşi olduğunu ve 50 yılda bir tur atarak Sirius’un etrafında döndüğünü söylüyorlardı. 1952 yılında Sirius B’nin küçük kardeşi keşfedildi ve Sirius C adı verildi. İşte bu andan itibaren nasıl olur da bu ilkel kabile daha teleskopun varlığından bihaberken yüzyıllar öncesinden Sirius’u ve uydusundan haberdarlardı? sorusu bilime damgasını vurdu. Ayrıca Dogonlar Sirius’tan dünyaya gelen ve dünyaya medeniyeti getiren bir uzay aracından bahsetmekteydiler.

Fakat Dogonların aksine bilim insanlarının Sirius B ve Sirius C’de hayat olamayacağı kanısındalar. Örnek olarak Sirius C bile dünyadan küçük olmasına rağmen yüzeyinden bir kibrit çöpü kadar örnek alındığında, bu örneğin 5 ton ağırlığı geçecek kadar ağır bir madde olduğunu biliyorlardı. Böyle bir yüzeye sahip bir gezegende hayat koşullarını oluşturabilecek hidrojen modekülü var olabilir miydi? Yada bir atmosfer?

Sirius ŞizofrenleriWhere stories live. Discover now