9.

566 36 16
                                    


Anne si sotva stihla oddechnout, že se na ni už Ruby nezlobí a jsou spolu zadobře, když jí další den volala Marilla, že Matthew upadl. Podle všeho měl jen vymknutý kotník, takže nemusela jezdit domů, tak to alespoň Marilla řekla. Ale Anne se hned sbalila a rozhodla se stejně přijet. Navíc pár dní klidu v přírodě jí jen prospěje.

Cestu domů vzala vlakem a nebyla sama. Společnost jí dělala Diana, která, když se dozvěděla novinky od Anne, se nabídla, že pojede s ní. Mohla tak navštívit svou vlastní rodinu a zároveň strávit čas s Anne. Obě si uvědomovaly, že od začátku školy by se jejich společné dny mohly spočítat na jedné ruce, což se ani jedné nelíbilo. Po ukončení střední si slíbily, že ať se děje cokoliv, budou tu pro sebe navzájem.

Sotva Anne vkročila do jejich rodinného domu, už byla drcena v objetí Marilly.
„Vždyť jsem doma nebyla jen pár týdnů," dostala ze sebe zaskočeně Anne, ale s radostí oplácela Marille objetí. Věděla, že si tato žena nepotrpí na podobné citové výlevy, proto si vážila každé chvíle.
„Víš, že jsi nemusela jezdit," řekla místo toho Marilla a odtáhla se. Opět se jí na tváři usadil mírný úsměv, ale Anne viděla až za něj. Za ním se skrývala žena s obrovským srdcem.
„Nenechám vás v tom přece samotné." Anne povytáhla obočí a bez dalších okolků se rozběhla do obývacího pokoje, kde zpozorovala ležícího Matthewa. Hleděl na televizi, ale jakmile zaslechl kroky, vzhlédl. Na tváři se mu vykouzlil obrovský úsměv, když zahlédl jeho zrzavou dceru.
„Anne," vydechl, ani nijak překvapený, a pokusil se posadit. Když se jeho záda opřela o pohovku, rozpřáhl ruce a Anne mu vletěla do objetí. Samozřejmě opatrně, aby mu ještě nezpůsobila nějaké další zranění.
„Ahoj," zašeptala a rozesmála se, když se odtáhla a Matthew vzal jeden z jejích copů a jeho konečky pošimral Anne na tváři.

Anne se s úsměvem otočila na Marillu stojící na druhé straně pokoje. Naznačila jí, ať jde za nimi. Marilla se sice zdráhala, ale uvědomila si, že by si měla užívat každou chvíli, co tu Anne mají, a proto se k nim nakonec rozešla. Posadila se na druhou stranu vedle Anne, která ihned objala oba kolem ramen.
„Je skvělé být doma."
*
Byl to její čtvrtý den zpátky doma v Avonlea. Marilla i Matthew se báli, aby toho dívka moc nezameškala ve škole, ale Anne je neustále uklidňovala, že se nic neděje. A byla potají ráda, že může být doma. Potřebovala nějaký čas sama, pryč od rušného světa a neustávajícího básnění od Ruby.

Mohla tak strávit čas s rodinou, sem tam s Dianou taky. Stihl se k nim přidat i Jerry a na moment byli jakoby zpátky v čase, kdy tato trojice spolu trávila hodně času. Anne si z těch dvou někdy zpátky na střední utahovala, jestli nejsou náhodou spřízněné duše, ale brzy nato Diana začala chodit s Charliem. A ukázalo se, že on je její spřízněnou duší. Co se týkalo Jerryho, Anne nevěděla, a vypadalo to, že on sám neví. Ačkoliv jeho oči neustále lpěly na jedné osobě.
Anne si dala za úkol, že si o tom s ním musí promluvit.

Zrovna postávala v kuchyni ještě v pyžamu a dávala vařit vodu na čaj. Během čekání se začala protahovat, byla to teprve chvíle, co vylezla z postele. Proto nebylo divu, když vyjekla nad náhlým zaklepáním, co šlo od hlavních dveří.

Přejela se očima. Uvědomila si, že si nestihne odběhnout převléct, Marilla byla na nákupu a než by Matthew se svou zlomenou nohou došel ke dveřím, ten daný člověk by byl dávno pryč.

Anne si povzdechla a vydala se ke dveřím.

***


Na venkově bylo vždy chladněji, než ve městě a své oblečení mírně podcenil. Přestože měl na sobě černý rolák s černýma kalhotama a šedý kabát, vítr byl ostrý a Gilbertovi mrzly uši. Přesto pohled, na zbarvené listy na stromech a na zemi, stál zato.

Když před sebou zahlédl Green Gables, hlasitě si oddechl. Přes celý pozemek přešel k hlavním dveřím a zmrzlími prsty zaťukal na dřevěné dveře, za kterýma stala rudovlasá dívka. Vlasy měla na všechny strany a Gilbert odhadoval, že se před chvíli teprve probudila.

Eternity // Anne with an EWhere stories live. Discover now