7.

552 39 10
                                    


Podzim se pomalu blížil ke konci, dny se krátily a teplota klesala. Byl to jeden z posledních dnů, kdy si obyvatelé Charlottetownu mohli užít teplý slunečný den.

Anne vytáhla Ruby ven se nadechnout čerstvého vzduchu. Společně se procházely po chodníku, který byl pokrytý hromadou popadaného listí.
„Promiň Anne, za ten Halloween. Kdybych věděla, že jsi se svou spřízněnou duší, nevolala bych ti," omlouvala se Ruby zrzce vedle ní. Anne nad tím mávla rukou.
„Už ses mi omlouvala, nemusíš to dělat znovu," zasmála se a dodala úsměv, čímž naznačila Ruby, že je to opravdu v pořádku.

I přesto, že musela odejít brzy, to stále byla nezapomenutelná noc. Nevědomky se usmála při vzpomínce na kluka převlečeného za Jacka Skellingtona. Snažila se zamaskovat své rozpaky tím, že se obrátila na Ruby.
„Na tobě ale taky mohl někdo oči nechat," popichovala svou kamarádku, ale ta se tvářila, že neví, o čem Anne mluví. Což bylo dost pravděpodobné.

Když se Jerry ukázal opět jako ten nejlepší kamarád a přijel vyzvednout dívky, Anne zpozorovala ze svého místa spolujezdce, jak pořád pokukuje do zpětného zrcátka na Ruby. Ta byla ale natolik ponořená do svých myšlenek o Gilbertovi, že si pohledů Jerryho ani nevšimla.
„Co tím myslíš?" optala se Ruby zmateně, ale Anne zakroutila hlavou, že to má nechat plavat. Možná ji chtěla napínat. Možná chtěla, aby se Ruby přestala soustředit jen na jednoho kluka, který jí ani nevěnuje pozornost, a začít si všímat, že by mohla mít ve svém životě i někoho jiného. Někoho, kdo by ji opravdu viděl a zajímal se o ni proto, jaká je.

Společně si sedly na dřevěnou lavičku a pozorovaly dění kolem sebe. Z rozhovoru je brzy vyrušila drobná dívka.
„Ahoj," promluvila a upozornila na sebe. Anne s Ruby vzhlédly a rusovlásce se na tváři ihned objevil úsměv. Poznala, že to je Ka'kwet, dívka z její dřívější hodiny literatury.
„Ahoj," oplatila jí Anne energeticky pozdrav, zatímco Ruby jen zmateně zamávala.
„Omlouvám se, nechci vás rušit. Jen jsem ti chtěla poděkovat za to, jak ses za mě postavila. Nejsem zvyklá, že by mě lidé bránili," řekla Ka'kwet upřímně a šlo slyšet, jak je Anne opravdu vděčná.
„To nic nebylo. Neměl se takto k tobě chovat, nebylo to správný!"

Vyměnily si mezi sebou vědoucí úsměvy.
„Jinak já jsem Anne a toto je Ruby. Nechceš si k nám přisednout?" představila se Anne a pobídla Ka'kwet, ať se k nim přidá. Ta s radostí souhlasila.
„Já jsem Ka'kwet." Natáhla ruku a s oběma si potřásla.
„Ka'kwet?" zeptala se Ruby překvapeně a taky zvědavě.
„Moji předci jsou z rodu Mikmaků. Zdědila jsem své jméno po mé prababičce," vysvětila jim černovláska s úsměvem.
„Co to vlastně vůbec znamená v angličtině?" zajímala se Anne, ale všimla si, jak Ruby vedle ní ztrácí pozornost. Omluvně se podívala na Ka'kwet a přemístila svůj pohled na její dlouholetou kamarádku.

Sledovala směr, kterým se dívá, až našla její cíl. Všimla si kudrnatého kluka, jak kráčí po chodníku jen kousek od nich.
„Ruby, ne," špitla Anne, ale to už byla blondýnka na nohou a beze slov se rozběhla k chlapci. Anne nad ní jen zakroutila hlavou.
„Její kluk?" ozvala se Ka'kwet, která se společně s Anne dívala na vzdálenou dvojici.
„Přála by si to, ale ne." Anne zakoulela očima.
„No, ale je pěkný," poznamenala Ka'kwet a uznale pokývala hlavou.
„Já si myslím, že to je idiot," zamumlala Anne a naposledy se podívala na Ruby s Gilbertem. V mysli jí hrála scénka z klubu, kde se tito dva potkali. Ruby o tom nevěděla a nehodlala jí to říkat. Z nějakého důvodu tušila, že by ji to mohlo ranit. I přesto, že jejich tanec skončil vylitím pití na Gilbertovu hlavu.

Zatřásla hlavou ve snaze se odpoutat od vzpomínek. Znovu se zadívala na Ka'kwet.
„Promiň. Co teda znamená tvoje jméno?" zeptala se se zájmem.
„Dalo by se to přeložit jako mořská hvězdice." Po tomto se Anne ještě více rozšířil úsměv. „A ty bys v našem jazyce byla...Melkita'ulamun, což znamená silné a statečné srdce. Když hledáš zrakem i otevřeným srdcem, to je ta pravá statečnost," dodala a překvapeně si všimla, že se Anne třpytí oči od slz.
„Promiň, nechtěla jsem tě nějak rozrušit!" vyhrkla rychle.
„Ne, to vůbec. Udělala jsi úplný opak. Je to krásný, děkuju ti," odpověděla hned Anne a setřela si pár slz, které vyklouzly ven.
„Nikdy jsem netušila, že by obyčejné jméno jako Anne mohlo skrývat tolik krásy."

Usmály se na sebe. Anne se dál zajímala o kulturu Mikmaků a Ka'kwet jí s radostí odpovídala. Hned se mezi nimi vytvořilo silné pouto přátelství. I po tom, co musela Ka'kwet jít, se Anne stále usmívala a zněla jí v hlavě její slova.

Eternity // Anne with an EDonde viven las historias. Descúbrelo ahora