Dvacet šest

384 33 0
                                    

Stále jako ve snách líčila panu Merterovi, jak ke svému novému drakovi přišla. Byla si úplně jistá, že to byl ten drak vládce, který byl vedle Taneryuse v ten první den na Derewu. Nyní mohla napravit chybu, která stála mnohé život. Jenže nyní realita... Věci se daly rychle do pohybu, hlavně když panu M vylíčila svůj sen z podzemní knihovny. Drak vládce spojený se sběračem - byla to úplná novinka a dozvědět se o tom museli nejdřív vládci, aby mohli rozhodnout, co dál. Estear možná dokáže zachránit celý Derew a Esaron a Ilwanu a... a všechny další země. Točila se jí z toho všeho hlava. Napraví své chyby, napraví své chyby. Taneryus měl pravdu, se svým novým drakem zachrání situaci. Nějak. I kdyby kvůli tomu měla přijít o život.

Nyní ovšem nastal čas pro tu nejdůležitejší otázku: ,,Jakto, že mají drakyrové jezdce?" pan M pokrčil rameny.

,,Nevím. Možná... Ale ne. To není pravděpodobné, i když-"

,,I když co?" ptala se Estear, celá nedočkavá dozvědět se co nejvíc.

,,Ten ostrov, u kterého tvůj drak zemřel, lidé tam dováží loděmi vězně - vrahy, zloděje a nejhorší lidi, kterých se potřebují zbavit. Damir mi říkal, že jste jednu takovou loď potkali. Je možné, že by k ní nějaký drakyr zavítal a zcela náhodou se s nějakým vězněm spojil..." zavrtěl hlavou.

 ,,Možnost je jedna ku miliónu, že by zrovna narazil jeden na druhého-" Estear ho nenechala domluvit.

,,Dobře, takže se drakyrové spojují s těmi nejhoršími lidmi z Esaronu-"

,,Nejen z Esaronu, své lidi tam přivážejí i elfy - těch je málo - a čaroděje - těch je zase hodně, skoro tolik co lidí -, kteří jsou zbaveni své magie."

Dopis vládcům poslal pan Merter den na to, co se spojila se svým novým drakem.

Odpověď nepřicházela týdny a týdny, kdy si Estear vytvářela pevné pouto s vládcem dštícím modrý oheň. Zjistila, že Yhur - tak se jmenoval - s ní nemůže komunikovat. Ona s ním v myšlenkách mluvit mohla, ale odpověď nepřicházela, i když si byla jistá, že jí drak naslouchá. Zpráva o Neranině smrti nepřicházela a Estear si začala dělat naděje, že se jí třeba nějak podařilo přežít a nyní žije. Při zemi, samozřejmě.

Každý den přicházely zprávy o tom, kolik stovek jezdců zemřelo a kolik desítek drakyrů. Na hlídku proti nim byli posíláni řemeslníci, sběrači a někdy dokonce i léčitelé, kteří umírali jako první. Poslové se v Derewu téměř nevyskytovali a neustále přilétávali - sami a bez doprovodu, který by zajišťoval bezpečí jejich i přírůstku - a odlétali. Bojovali ženy i muži, bez rozdílu a novojezdci byli povoláváni na hlídku téměř měsíc po tom, co se zde objevili. Jen co přiletěli z bezpečí, ocitli se v nebezpečí a zanedlouho i v náručí smrti, jelikož nebyli dostatečně připravení a každou smrt si dávala Estear za vinu. Tucetkrát každý den prosila pana M, aby jí dovolil na hlídku, ale ten to tvrdohlavě odmítal s tím, že vládci musí rozhodnout.

Estear Demenantha každou vteřinu, co byla v přítomnosti bývalého ředitele Akademie, víc a víc nesnášela. Měsíc si podal ruku s novým měsícem, když dorazila odpověď. Do měsíce přijedou všichni společně a budou ji jmenovat vládkyní. Estear nemohla věřit svým očím, když to viděla. Pan Merter jí i přes své zjevné stáří prokazoval úctu a klaněl se jí, jako kdyby už vládkyní byla, ale ona mu přikázala, aby to nedělal. Nemohla uvěřit tomu, že s tím Demenanth souhlasil. Zcela podrobně mu vylíčila v dopise, že její Yhur dští pro drakyry smrtelně nebezpečný modrý oheň. Jak to jenom mohli ignorovat? Vždyť jim tam vlastně napsala, že může zachránit celý Derew! A vládci nebojovali... Do bitev a válek posílali bojovníky, ale nikdy se jich neúčastnili a skládali přísahy, že než aby prozradili svá tajemství, udělají sebevraždu. Čímž si ovšem přímo znemožní přístup na věčnost. Tam nemají co pohledávat vrazi a sebevrazi, jak praví svaté zákony bohů. Okamžitě oddupala nahoru do svého pokoje a odtama sdělila vše Yhurovi.

Chtějí mě udělat vládcem! To snad nemyslí vážně, ne? Yhure! Posloucháš mě? cítila, že poslouchá, ale od Taneryuse byla zvyklá, že odpovídal. Bylo divné, když se ptala a nikdo neodpovídal. Akorát to strašlivé ticho. Přesto jí Yhur poslal pocit pohody a klidu, jako by měla začít uvažovat. A možná ano.

Posadila se na lůžku a začala uvažovat. Vládci se nikdy nezúčastnili bitev, takže jediná možnost, jak se vyhnout tomu, aby z ní udělali vládce je ta, že by zemřela - což okamžitě zamítla -, nebo útěk. Nad touto možností se zamyslela. Nikdo nebude očekávat, že uteče, protože kdo by odmítl tu nejlepší pozici v Derewu a únik hlídkám proti drakyrům? Dříve hlídky nebyly a také nikdo neumíral - nebo alespoň ne v takovýchto číslech.

Estear poslala Yhurovi poslední myšlenku, než se začala chystat: buď připraven.

DivokýWhere stories live. Discover now