IMESGA

49 6 6
                                    

Po nie až tak dlhom čase ma oslovilo dievča. Konkrétne IMESGA. Tentoraz sa stretneme na pláži pri mori. Takže sa veľmi teším.

Našla som ju, ako sa na lehátku opaľuje, ale hneď si ma všimla a posadila sa.
,, Ahoj," zamávala mi, čo ma brebralo s myšlienok.
,, Ahoj. Žiadala si ma o rozhovor."
,, Áno, viem. Môžme rovno začať."

,,Dobre. Prvá otázka, ako si sa dostala vlastne na wattpad?"

,,Presne si to už nepamätám, keďže to bolo pred niekoľkými rokmi (vtedy som vlastnila ešte iný účet ako tento), ale viem, že ma k Wattpadu priviedla jedna kamarátka z detstva. Obe sme v tom období boli zanietené knihomoľky a snažili sme sa objaviť nové príbehy bez toho, aby sme si pre ne museli chodiť do knižnice. Vtedy sme však ani len netušili, že nájsť na Wattpade niečo, čo stojí za to, je takmer nemožné."

,, Aké príbehy rada čítaš?"

,, Kedysi som bola naozaj lojálny zástanca fantasy a sci-fi literatúry a máločo iné dokázalo upútať moju pozornosť. Momentálne som však dospela do toho bodu, kedy neohrniem nos takmer nad ničím. Snažím sa rozširovať svoje obzory aj o také žánre, o ktoré by som v minulosti ani len nezakopla. I keď priznám sa, že nájsť knihu, ktorá by ma vskutku upútala, je veľmi obtiažne. Za posledný rok sa najviac rýpem v domácej knižnici so svetovými klasikami (Hemingway, Poe, London, Verne...)."

,, Kto sú tvoji obľúbený spisovatelia, či už papierovej alebo Wp knihy?"

,, Nuž, nemôžem povedať, že by som mala svojich top obľúbencov, lebo ja čítam fakt od hocikoho, kto ma dostatočne upúta. Z wattpadu som si veľmi zamilovala autorku trashjar alebo loveliness_star . Jej básne ma vždy uchvátili. Medzi obľúbených klasikov by som určite zaradila Oscara Wildea, no moje decké srdiečko sa prihovára aj za J.K Rowling a Ricka Riordana."

,, Aký typ príbehov rada píšeš?"

,, Myslím, že neexistuje žáner, ktorému by som nedala žiadnu šancu. Počas tých rokov, čo sa písaniu venujem, som si už všeličím preskákala, aj keď je toho predo mnou ešte oveľa viac. Písala som poviedky, spravodajské žánre (glosa, fejtón, reportáž, komentár), sci-fi, motivačnú literatúru či lyriku a momentálne som zabŕdla aj do oblasti milovaných-nenávidených fanfikcií. Aj ja sama som k nim mala predtým istý odpor, no vďaka kamoške som našla aj ich svetlejšiu stránku. A najmä, kvôli nej som ich začala zopár aj sama písať. Nemôžem si však vybrať konkrétny typ, ktorý by som tvorila najradšej. Pre každé jedno dielo som nadchnutá a baví ma. Ak ma písanie prestane baviť hoci aj v polovici, len sťažka príbeh dopíšem. Verím, že príbehy, ktoré sa píšu s vášňou a láskou i ku ktorých písaniu sa vraciame s opätnou radosťou, patria medzi tie najlepšie."

,,Čo si si myslela / čo si myslíš teraz o fanfikciach celkovo?"

,,Myslela som si, že sú všetky absolútne zlé a nesprávne. Bohužiaľ som súdila knihu príliš rýchlo podľa obalu, alebo som mala len nešťastie pri výbere. Postupom času som si však uvedomila, že počet zhliadnutí nie je vôbec faktor, na ktorý by som mala apelovať, ak sa teda bavíme o známke kvality. Až keď som začala sama písať nejaké tie ff, uvedomila som si, aké náročné to vlastne je. Autor musí mať (alebo by aspoň mal mať) prehľad o deji na ktorý nadväzuje. Naopak, nemal by sa pokúšať meniť povahové črty postavám či za ne rozhodovať úplne irancionálne. Povedala by som, že autenticita je jeden z tých najdôležitejších prvkov, ktoré by mal mať dobrý autor ff stále na mysli. Momentálne som svetu ff úplne otvorená. Rada dávam šancu novým kreatívnym nápadom a aj keď sa zdá, že v mori toľkých otrepaných námetov nemožno nájsť nič, čo by stálo za to, veľakrát sa človek milo prekvapí. Aj jednoduchý nápad môže "vypáliť" dobre, ak je aj dobre napísaný. Šikovnosť autora je vo sfére ff taktiež veľmi kľúčová, no aj napriek tomu stále slušne prehliadaná."

,,Máš nejaké zvyky ohľadom písania? (napr. počúvaš hudbu, piješ kakao,...)"

,,Uf a koľko by sa ich našlo! Kakao síce nepijem, ale ak som v kaviarni, nemôžem zabudnúť na šálku kávy. Momentálne skôr preferujem Flat White a ani malý koláčik nie je vždy na škodu. Pokiaľ píšem doma, väčšinou si pripravujem šálku bylinkového alebo ovocného čaju a vyzbrojujem sa videami od Calmed By Nature. Patrím práve medzi tú hŕstku tvorivých dušičiek, ktoré zbožňuju ruch okolo seba, najmä teda ten kaviarenský. Tak sa mi najlepšie píše a prostredníctvom dlhých sekvencií jazzovej hudby a dažďa si podobnú atmosféru môžem privodiť aj kedykoľvek doma."

,,Koľko času venuješ WP?"

,,To je veľmi diskutabilné a odvíja sa to od toho, koľko píšem. Snažím sa však byť pomerne aktívna, takže každý deň sem namrknem, ale dlhšie tu som hlavne ak robím update kapitol. A to býva tak raz či dvakrát do týždňa.

,,Radšej čítaš alebo píšeš?"

,,Oboje. Rada čítam, aby som načerpávala nové a nové inšpirácie a rada píšem, lebo to od detstva ku mne skrátka patrí. Momentálne sa však snažím viac venovať písaniu."

,,Čo by si chcela byť v budúcnosti?"

,,Nech už budem hocičím, chcela by som byť v prvom rade šťastná. Na tom mi asi najviac záleží. O svojej budúcnosti nerozmýšľam vo veľkom, ba naopak, snažím sa sústrediť najmä na prítomnosť. Ťažko teda povedať, či v budúcnosti budem písať aj profesionálne, ale pochybujem, že by som na písanie ako-také úplne zanevrela."

,,Aký máš cieľ, či už na wattpade alebo v živote?" 

,,Ako som spomínala už vyššie, mojím ultimátnym cieľom je byť v živote šťastná. Pre mňa osobne, je to to najdôležitejšie a aj zároveň najviac obtiažne. No a na wattpade nemám asi nijaký konkrétny cieľ. Som spokojná aj s tým málom čo mám. Možno by som len chcela, aby som viac písala v angličtine, ale o tom už inokedy.

,,Akú hudbu počúvaš?"

,,Rôznorodo, podľa toho čo ma zaujme. Nebránim sa nijakému konkrétnemu štýlu, ale doposiaľ ma nikdy neoslovil heavy metal. Každý deň počúvam čosi iné, ale popri písaní zásadne jazz, blues alebo soul. V mojom playliste by človek určite našiel niečo, čo by ho oslovilo, keďže počúvam "zmesku" takmer všetkého," pri slove zmesku urobila prstami vo vzduchu 

,,Aké typy filmov máš rada?"

,,Keď som bola mladšia, vo veľkom som obľubovala komiksové filmy, doslova som ich "žrala." Nikdy som neohrnula nos nad nijakým žánrom, no v poslednom období nemám ani chuť a ani čas sledovať filmy celkovo. Čo ma však vie určite zaujať sú "Nolanovky" a rôzne dobrodružné/katastrofické filmy. Občas rada siahnem aj po psycho-thrilleroch. Najviac sa asi vyhýbam komédiam a drámam. Jedno mi príde príliš sílené a to druhe akosi nezáživné (väčšinou)."

,,Dobre, to bola posledná otázka," zapísala som si jej slova, odložila zošit do tašky a rozlúčila som sa s ňou.  ,,Maj sa dobre a uži si to tu."
,,Dobre, aj ty. Maj sa."

Na slovíčko! /ZATVORENÉ - DOKONČENÉ/Tahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon