TENET - Mennyit ér a hírnév?

19 0 0
                                    

  2020 egy leírhatatlanul nehéz, kiállhatatlan egy év. Egy elnyúló aranyeres fájdalom ami egyre rosszabbnak tűnik ahogy tellik az idő. Ebben a helyzetben sokan mint egy fénycsóvát, a megszokott élet visszatérését várták az idei év leggrandiózusabb akciófilmjét, a szinte megszállottan imádott Christopher Nolan rendezte TENET-et. A művészi indíttatásokat zászlóként lobogtató rendező filmje azonban felér e ahhoz a hype-hoz amit ő, a színészek, a stúdió, a nézők és az idei év rárótt?

 A művészi indíttatásokat zászlóként lobogtató rendező filmje azonban felér e ahhoz a hype-hoz amit ő, a színészek, a stúdió, a nézők és az idei év rárótt?

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Túl könnyű lenne azt mondani, hogy nem. Elvégre a film akkora elvárásokat támasztott amiket lehetetlen megugrani. De a film nem is próbál a közönségnek szólni. Olyannyira, hogy karakterei vagy egy szótagos keresztnevek, vagy mint a főhősünk( ) akinek a neve... főhős... És ez leginkább akkor kényelmetlen mikor rájövünk, hogy itt mindenki professzori szinten ért a fizikához, ami sajnos a nézőről nem mondható el. Az elméleti fizika komolyabb paradoxonait vázolja fel a film, ám nem ad rájuk választ(értelemszerűen mert nincs rájuk) ezzel teljesen a sötétbe lökve azon nézőket akik nem hajlandóak elfogadni a helyzetet. Márpedig ebbe a filmbe ha a néző nem talál értéket akkor egy sekélyes akciófilmmé degradálódik, és ez nem a néző hibája.

A film történetéről elég ha annyit mondok, hogy a "TENET" nem véletlenül jelenti ugyanazt visszafelé mint előre

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

A film történetéről elég ha annyit mondok, hogy a "TENET" nem véletlenül jelenti ugyanazt visszafelé mint előre... Ez a motívum a film történetének alapja és az idő inverzió csodája. Minden ami előre halad az egy invertált világ egyben visszafelé is.
Iszonyú nehéz a filmről beszélni olyannak aki nem látta mert sok rész egyszerűen elképzelhetetlen és érthetetlen a film ismerete nélkül. A forgatókönyvet emiatt dícséret illeti mert végig koherensen kezeli az időinverziót és a történet pontjai stimmelnek percre pontosan. Azonban ahogy a dialógokhoz érünk... Mindenki fizikus professzor. Mindenki szakértő. Mindenki egyből megérti milyen is az időinverzió. Ez pedig a nyomokat lassan összeszedő nézővel semmi kapcsolatot nem ad. Én nagyon szerettem Főhős humorát, kicsit tovább is néztem volna ahogy Sir Michaellel(Caine) váltogatják a sznob labdát, vagy Kenneth Branagh Satorját oltja szanaszét. Nagyon brit humor és én imádtam. De ezen túl a legtöbb sora nem igazán emlékezetes... Sőt.

A hangvágás valami borzalmas

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

A hangvágás valami borzalmas. Az mellékes hogy a film fülsiketítően hangos. De néha a zene elnyomja a dialógokat és érthetetlenné válnak fontos részletek. Ami így néha teljesen ledob magáról. Néhány jelenet feleslegesen túl zenélt. Egyszerüen nem volt élvezetes számomra zeneileg a film mert egy konstans zajjá degradálódott a folyamatos használata miatt.
A látvány viszont eszméletlen. Az időinverzió hihetetlen látványos dolgokat hozott létre és ezt hibátlanul adja át a film. Egy rossz szó nem érheti a Tenetet. Az operatőri munka, az effektek és úgy az egész látvány tökéletesen emberközeli minden grandiózussága ellenére is.

Színészi alakítások terén igazából nincs kiugróan jó alakítás

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Színészi alakítások terén igazából nincs kiugróan jó alakítás.
John David Washington karakterének nincs múltja így elég unalmas karakter ívet hoz.
A Robert Pattinson által játszott Neil nekem nagyon tetszett mert Pattinson egyszerűen szerethetően adta át a karaktert. Szerintem egy nagyon jó színész és abszolút kíváncsi vagyok mit fog hozni Batmanként.
Elizabeth Deblicki mint Kat pedig egy Nolani nő. Nem igazán kiemelkedő az alakítása, a forgatókönyv miatt, csupán magasságában.(190es színésznő Hollywoodban, oh la la)
Az egyetlen feltűnő karakter azonban Kenneth Branagh mint Sator... Egy iszonyat ripacs alakítás egy amúgy kiváló színésztől. Szinte fájt nézni annyira túltolta. A mellékkarakterek sem tünnek ki a sorból...

  A Tenet sajnos egy olyan film, ami messze nem mindenkinek élvezhető

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

  A Tenet sajnos egy olyan film, ami messze nem mindenkinek élvezhető. Túlbonyolítja magát, de ezt azzal teszi védhetővé, hogy "dehát a film szól mikor ne akard végiggondolni." Viszont ha hallgatsz rá csupán egy nagyon, nagyon okos de rengeteg figyelmet igénylò akciódráma lesz belőle. Ami szép és grandiózus, de nem elég szép és nem elég grandiózus ahhoz hogy ez elvigye a hátán. A végső csata konkrétan kibogozhatatlan a vágás miatt, mert maszkos, egyenruhás arcok szaladgálnak fel alá, hol inverz, hol normál időben. Sokszor öncélú és fókuszálatlan a történetvezetése. Egyszerűen egy nagyon nehéz film ami magát csak azért teszi nehézzé hogy mélyebbnek tűnjön. Ez pedig kissé kényelmetlenné teszi a nézését. Nolan odatette magát de úgy érzem, hogy egy lépéssel hátrébb kellett volna lépnie.

Akiknek ajánlom:
- Ha Nolan fan vagy, bár akkor úgyis elküldesz a francba mert Nolan film csak jó lehet...
- Ha érdekel egy igazán csavaros akciódráma
- Ha érdekel mi a franc is az a Tenet.
- .insavlo zrevni totadnom a tze gem lehret men aH.
- Ha szereted az idővel kapcsolatos filmeket.
- Ha óizrevni za nem terheli meg az agyad nasogáslút.

Akiknek nem ajánlom:
- Ha már a Dunkirk-öt is untad(bár ez szerintem jobb lett)
- Ha kikapcsolódni szeretnél elméleti fizika helyett.
- Ha mindent meg akarsz érteni amit a film mond. Mert nem is kell.
- Ha a trailer nem keltette fel az érdeklődésed.
- .ajtahpakeb óizrevni za detnirezs aH
- Ha beszélni akarsz erről a filmről. Hidd el nem fog menni...

Filmek és FilmezésWhere stories live. Discover now