12.Kraj

637 47 2
                                    

Vlak sebou cukne a já se probudím z neklidného spánku. Vezmu si svůj batoh a vystupuji. Nádraží dvanáctého osvětlují dvě lampy. Pod jednou z nich stojí mě známá postava. Muž se, kterým jsem pracovala bezmála třináct let. Muž co mě dokázal rozesmát i rozplakat. Haymitch Abernathy. Nejistými kroky si to zamířím přímo k němu. Jsem od něj asi dva metry. Koukne se na mě a pak pohled zase odvrátí. Zahledí se na vlak. Něco zabručí.

"Haymitchi?"

Znovu se na mě podívá. Sjede mě pohledem a zastaví se u mého obličeje.

"Effs?"

"Ahoj."řeknu a sklopím pohled. On mě nepoznal.

"Vypadáš...Ehh...jinak."Zkontastuje."Myslím líp jinak samozřejmě."Dodá rychle.

Rozbrečím se.

"Effie? Notak...Ššš...princezno. Bude to dobrý."Vtáhne si mě do objetí. Ovinu mu ruce kolem pasu a obličej si zabořím do jeho kabátu. Překvapivě voní po nějaké pánské kolínské.

"Půjdeme ke mě domů. Sedneme si a v klidu si popovídáme."řekne pochvilce.

Přikývnu. Vezme mě kolem ramen a převezme ode mě můj batoh. Dojdeme do Vesnice Vítězů a jdeme k němu domů. Má uklizeno. Haymitch rozsvicí světla a pak si sedáme do obýváku. Dokonce rozdělává oheň v krbu.

"Chceš něco k pití nebo k jídlu? Peeta mě teď zásobuje čerstvým pečivem a tak mám zásoby."Pousměje se.

"Čaj. Děkuji."Řeknu tiše.

Přikývne a odejde do kuchyně. Zachvilku se vrací s mým čajem. Pokládá ho na konferenční stolek přede mě a sedá si do křesla. Vezmu si do rukou čaj a ohřívám si o něj dlaně. Koukám se jak z hrnečku stoupá teplá pára, která mi příjemně ohřívá obličej.

"Nemůžeme je nechat jít znovu do Her."začne Haymitch.

Zvednu hlavu a podívám se na něj. Ve tváři má ustaraný výraz.

"Jestli vyberou Peetu přihlásím se jako dobrovolník. Pochopím, když to nebudeš..."

"Ne. Taky se přihlásím jestli vyberou Katniss. Ale musíme jim říct, aby se oni nepřihlašovali za nás, protože s tím by jsme pak už nic neudělali."

"Neboj se. To už jsem zařídil. Promlouval jsem jim tu do duše asi hodinu a půl. Katniss se tady chvilku vztekala, ale nakonec jsem jí s Peetovou pomocí uklidnil a přemluvil."

"Dobře."přikyvuji. Myslela jsem, že Haymitch bude mít plán jak nás všechny zachránit, ale asi ne. Ani on nezmůže nic proti krutosti Kapitolu. Alespoň uchráníme Katniss a Peetu. Haymitch mi ukáže pokoj pro hosty a já si jdu lehnout.

Hayffie in the GamesKde žijí příběhy. Začni objevovat