Η τάση του ανθρώπου

1.6K 45 9
                                    


-Η τάση του ανθρώπου να στολίζει το πρόσωπό του και οτιδήποτε βρίσκει μπροστά του είναι η πρώτη αρχή της εικαστικής τέχνης. Είναι το πρόβλημα της ζωγραφικής. Όλη η τέχνη είναι ερωτική. Το πρώτο κόσμημα ο σταυρός είχε ερωτική προέλευση.[...] Ο άνθρωπος της εποχής μας που από μια εσωτερική παρόρμηση μουτζουρώνει τους τοίχους με ερωτικά σύμβολα είναι εγκληματίας και εκφυλισμένος.

O Jonathan Pine, φοράει ένα λευκό καλοσιδερωμένο πουκάμισο και μπλε σκούρο παντελόνι. Τα μαλλιά του είναι τακτοποιημένα προς τα πίσω, ενώ τα μανίκια του πουκαμίσου του είναι διπλωμένα, αποκαλύπτοντας το ασημένιο του ρολόι. Κρατά στα χέρια του ένα λευκό βιβλίο που απεικονίζει το " Μαύρο Τετράγωνο" του Malevich και ρίχει κλεφτές ματίες για να δει αν οι φοιτητές τον προσέχουν.

-Ο αρχιτέκτονας Adolf Loos μας εισάγει σε αυτό που αποκαλούμε εκφυλισμένο, το 1908... και θέτει σαν παράδειγμα τα δημόσια ουρητήρια , όπου εκεί μπορεί κανείς να δει δείγματα της εκφυλισμένης ζωγραφικής. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα οτι η εξέλιξη του πολιτισμού προέρχεται από την απόρριψη του διακοσμητικού στοιχείου από τα χρηστικά αντικείμενα. Ποια κινήματα εκπροσωπούν την παραπάνω ιδέα; ρωτά ο Pine

To χέρι σηκώνει ο Nick, ένα από τα φυτά της τάξης, γιος πρώην καθηγητή της σχολής, ο οποίος πέθανε και οι καθηγητές του έβαζαν συνεχώς 10, επειδή ήταν γιος συναδέλφου. Ήταν ο καλύτερος φοιτητής της σχολής, όμως δεν είχε διακριθεί για την κριτική του σκέψη.

-Μάλιστα... το όνομά σας;

-Nick Johnson

-Κύριε Johnson, πείτε μας

-Το κίνημα της σχολής του Bauhaus στη Βαιμάρη, το De Stijl, τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας και η deutche werkbund είπε εκείνος.

Ο Pine δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απάντηση του Johnson.

-Τα είπε όλα; Τι λένε οι υπόλοιποι συνάδελφοι;

-Ναι ! απάντησαν οι περισσότεροι εκτός από την Sophie Alekan

-Εσείς, τι έχετε να πείτε; είπε απευθύνοντας την τον λόγο

-Διαφωνώ με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

-Σας ακούμε, πώς λέγεστε;

-Sophie.. Alekan είπε εκείνη ντροπαλά

-Σας ακούω κυρία Alekan , κάποια στιγμή θα μάθω τα ονόματα όλων... είπε εκείνος και έστρεψε το βλέμμα του στην Sophie

OpiumWhere stories live. Discover now