7.A könyvtár és az első napok

339 14 7
                                    

Ma, hétfőn Harryt annyian bámulják meg, és mutogatnak rá, ahányan csak tudnak. Ollivander úr kicsit keveset mondott avval, hogy túlélte. Ez a fiú egy híresség. Még nem tudom az egész történetét, de mindenképpen szeretném megismerni, márcsak azért is, hogy tudjam miért ilyen híres Harry a diákok körében, mikor még a legtöbben nem is beszéltek vele.

Reggel Hermionéval hét óra tájt baktatunk le a nagyterembe. Az ajtó tárva-nyitva áll, készen az éhes nebulók fogadására. Az étkezőben csak pár tanuló, és egy nagyon alacsony, kopaszodó professzor reggelizik. Eszerint korán jöttünk. Nem baj, legalább időben vagyunk. Legjobb barátnőmmel helyet foglalunk a Griffendél asztalánál, ami pirítóssal, tojással és egyéb ételekkel van megrakva. Míg én pár pirítóst rakok a tányéromra, avval a szándékkal, hogy majd megkenem vajjal, addig Hermione a virslis tálat célozza meg.

Evés közben, néha az ajtó felé pillantok, várva mikor lép be rajta Hugrabugos barátom, Alex. De, csak nem akar jönni. Aztán amikor már nekilátok a harmadik pirítósnak is, a Polkirk fiú az egyentalárjában lép be a terembe, és indul el a háza asztalához. Nem néz rá a többi ház asztalára, láthatóan farkaséhes. Lassan elfogyasztom a reggelimet, majd Hermionéhoz fordulok:

-Beszélek Alexxel. Ő vitt el az Abszol útra.-Legjobb barátnőm egy bólintással jelzi, menjek csak.-Mindjárt jövök!-pattanok fel a helyemről.

Nyugodtan sétálok el a Hugrabug asztalához, hisz Alexnek is kell hagyni időt a reggelire. Mikor odaérek, nagy mosollyal üdvözlöm a fiút.

-Szia, Alex!

-Rosie! Jó reggelt! Hogy érzed magad? Mondjuk, az arckifejezésedből itélve, biztos jól.

-Pontosan.-bólogatok-Te, hogy vagy?

-Pompásan. Milyen a Roxfort?

-Imádom! Olyan varázslatos, és gyönyörű.-ömlengek.

-Ennek örülök.

Egy pillanatra szótlanság áll be köztünk.

-Alex,-kezdem félve- ugye nem baj, hogy nem lettem Hugrabugos?

-Dehogy, Rosie. Miért lenne? A Griffendél a legnemesebb ház az egész iskolában. Őszintén megmondom, a beosztásod alatt azt gondoltam, ha nem a Hugrabugba, akkor a Griffendélbe tegyen a süveg. És milyen jól gondoltam.

-Akkor, nincs harag?

-Dehogy van.

-Akkor jó. Na, de megyek is vissza. Hagylak reggelizni. Szia!

-Szia!-köszön el a fiú, és már el is vállnak útjaink.

-Itt vagyok.-ülök le Hermione mellé.

-Pont jókor. McGalagony proffeszor most osztja ki az órarendeket.

Miután a tanárnő nekünk is odaadja, elindulunk az első óránkra, Bűbájtanra. Ott kiderül, a tegnap látott alacsony professzor nem más, mint Flitwick tanár úr. A következő óránk Mágiatörténet, amit a kísértet Binns professzor úr tart.

Később ellátogatunk dupla Sötét Varázslatok Kivédésére. Ezt a tantárgyat Mógus, a lila turbános professzor tartja. A tantermet foghagymaszag lengi be, hogy egy vámpírt tartson távol, akivel a tanár úr még Romániában találkozott. Egyébként Mógus a turbánját egy afrikai hercegtől kapta, mert megszabadította egy zombitól. Bár, ez vitatható.

Órák után Hermioneval ellátogatunk a könyvtárba. A régi iskolánkban a könyvek között találkoztunk először ,hiába lakunk egy utcában), így a könyvtárat most sem hagyhatjuk ki. Mikor belépünk a könyvbirodalomba rögtön észrevesszük a zömök, hegyes orrú, szemüveges Irma Cvikkert, a könyvtárosnőt. Az is azonnal feltűnik, hogy a tanulók többsége, akik itt tartózkodnak ötödévesek, vagy annál idősebbek. Sok-sok polcsort nézünk át. A könyvtári túra végén én kiveszem a Roxfort történetét, aminek bíbor borítóval rendelkezik. Hermione nem kölcsönöz ki könyvet, mivel õ még mindig olvassa a vastagborítós, más kiadású sötétkék könyvét. Boldogan, széles mosollyal hagyjuk el a könyvtárt.

Az első napunk gyorsan eltelik. Sőt, az egész hét nagyon rövidnek tűnik.

Másnap az elsõ óránkra sietve megyünk, mivel azt a pincében tartsák. Ez a Bájitaltan. Épphogy két perccel csengetés elõtt állunk meg a tanterem elõtt. Sokan még most sincsenek itt. Például a két vonaton megismert fiú, Ron Weasley és Harry Potter. Hamarosan megérkezik a horgas orrú professzor úr. Zsíros, hosszú, fekete haja egyenes omlott vállára. Tekintetébõl nem sok mindent tudok kiolvasni. Mindenki bevonul a terembe. Mi, Hermionéval Ron és Harry mellé ülünk le. Minden tanár, õ is belefogott bevezetõjébe.

-Azért vannak itt, hogy megismerkedjenek a bájitalkészítés mûvészetével. Itt nem használjuk a pálcát, ezért biztos azt hiszik, ez nem igazi mágia. Emiatt nem is várom el, hogy rögtön elvarázsolja önöket az üstbõl szálló füst, a fortyogó fõzet fodrozódása. Megtanulhatják, milyen a halált dugó alá rejteni, dicsõséget forralni, szerencsét palackba zárni, de csak akkor, ha nem olyan tökkelütöttek, mint a tanítványaim többsége.

A beszéde hatására az egész terem elcsendesedett. Hermione izgatottan fészkelõdött, alig várta, hogy bebizonyíthassa, õ bizony nem tökkelütött.

-Potter!-csattant fel Piton professzor.-Mit kapok, ha ürömteába õrölt azfodéloszgyökeret keverek?

Harry megszeppenve ült a padban. Hermione keze, és az én kezem a magasba repült.

-Nem tudom, tanár úr.-felelte.

-Lám, lám, a hírnév nem minden.-mondta csúfondárosan mosolyogva.-Próbáljuk meg újra, Potter. Hol találhat bezoárt?

Harry még ezt sem tudta. Rám és Hermionera pedig ügyet sem vetett. Az elsõ padban Malfoy, Crack és Monstro dõlöngéltek a nevetéstõl.

-Mindjárt gondoltam, hogy otthon bele sem nézett a tankönyvbe.-Piton hideg tekintettel nézte a fekete hajú fiút.

-Potter, mi a különbség a sisakvirág és a farkasülõ fû között?

Hermione mostmár fel is állt a helyérõl, úgy jelentkezett, de a professzor még mindig figyelmen kívül hagyott minket.

-Nem tudom, de úgy látom Hermione és Rosie tudják. Miért nem õket kérdezi?-mondta halkan Harry.

Ezen a megjegyzésen többen is jól szórakoztak. De Piton nem nevetett.

-Üljön le!-förmedt rá Hermionera-Tájékoztatásul közlöm, Potter, hogy az üröm és az aszfodélosz keveréke altató hatású olyannyira, hogy az élõ halál eszenciájának is nevezik. A bezoárt a kecske gyomrában lehet megtalálni. Védelmet nyújt a legtöbb védelem ellen. Ami a sisakvirágot és a farkasölõ füvet illeti, a kettõ egy és ugyanaz. Van egy harmadik neve is ennek a növénynek: ebrontófû. Miért nem jegyzetelnek?-förmed ránk.

Mindenki kotorászni kezdett a táskájában penna és pergamen után.

-És egy pontot levonok a Griffendél háztól Potter szemtelen válaszáért.

Az órán még egy pontot levonnak tõlünk, szintén Harry miatt. Nem nagyon csípem Pitont. Erre az órán jöttem rá, ami nem telt valami jól.

Sziasztok!

Elõször is szeretnék bocsánatot kérni a nagy kihagyásért. Másodszor pedig szeretnék még egyszer bocsánatot kérni, azért amiért nem jött össze a négy rész a nyár folyamán.

Titkok tengere (HP f. f.)Where stories live. Discover now