Ce este Anarhia? Este macar posibila?

22 5 1
                                    

Zilele astea in media anarhia este un sinonim pentru haos si violenta. Dar chiar asta este adevarul? Tot ce este reprezentat in mainstream mai bine ar fi luat cu o urma de indoiala dupa parerea mea. Deci cum este? Care a fost ideologia din spatele oamenilor ca Gandhi, Guy Fawkes, Buddah, Oscar Wilde, John Lennon si Tolstoy?

Anarhie inseamna pur si simplu fara lider. Pare simplu, dar va asigur ca este un termen incredibil de larg care are atat de multe implicatii si este extrem de complicat. Nici macar nu o sa incerc sa ma prefac c-am inteles toata treaba asta pentru ca n-am inteles-o pe deplin, dar o sa incerc sa explic asa cum pot ce am inteles ca sa-mi spuneti si mie ce cacat mananc si eu aici.

Anarhie inseamna fara lider, asta este baza si asta este lucrul cu care toate grupurile si subgrupurile de anarhisti tind sa fie de acord. Faptul ca atunci cand pui un om, sau un grup de oameni in conducere, puterea li se va urca la cap si vor ajunge inevitabil sa-si abuzeze puterea si cetatenii intr-un fel sau altul. Acestia considera ca puterea ar trebui sa fie impartita egal intre toti cetatenii.

Decat sa ne concentram pe toate teoriile anarhiste as prefera sa luam o alta abordare si sa pun doua intrebari:

1.Este revolutia despre care tot vorbesc anarhistii posibila si benefica?

2.Un stat anarhist poate exista si, mai ales, sa functioneze?

Pentru prima intrebare an de gand sa raspund cu da si nu. Avand in vedere circumstantele politice internationale din momentul de fata o revolutie este foarte posibila, indiferent daca este anarhista sau nu. Dar este aceasta benefica? Asta depinde de circumstante. Daca este vorba de o revolitie tipica, asa cum au fost majoritatea din istorie, atunci vor fi pierderi mari de vieti de ambele parti, iar in cazul uneia pacifiste, este probabil ca pierderile sa existe numai pe o parte. 

A doua este putin mai complicata. In opinia mea, este posibil, dar numai pentru un scurt timp, in nici un caz definitiv. De ce? Pentru ca instabilitatea politica va aparea foarte rapid, in special intre cei care vor sa sustina starea de anarhie si cei care vor sa infiinteze un guvern. Ca sa spun sincer sunt unii anarhisti care considera anarhia un mod de a schimba o societate si nu punctul final in care ar trebui sa ajunga aceasta.


Acesta a fost un capitol mai scurt decat de obicei pentru ca nu vreau sa intru in diferite teorii din spatele filosofiei anarhiei si diferitele grupuri care alcatuiesc miscarea, asa ca va astept opiniile.




Let's have a drinkWhere stories live. Discover now