KA 19: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de klassieke oudheid

5 0 0
                                    

Uomo Universale

De Uomo Universale oftewel het ideale renaissance mens, was Leonardo Da Vinci. Hij kwam uit Florence en was onder andere architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Hij werd gezien als de ideale renaissance mens, omdat hij vrijwel overal kennis van had en eigenlijk op elk gebied een expert was. Hij vond onder meer tanks, parachutes,vliegmachines en onderzeeërs uit. Zijn bekendste kunstwerken zijn de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal.

Humanisme

De cultuur van de geleerden uit de tijd van de renaissance. Humanisten oriënteerde zich sterk op literatuur, poëzie en geschiedenis uit de oudheid. De mentaliteitsverandering van god als belangrijkst naar het centraal stellen van de mens zelf was zichtbaar in kunstwerken en in literatuur. In de middeleeuwen werd het altijd geschreven in het Latijn, de taal van de kerk. Literatuur werd in de renaissance steeds meer in gewone landstaal geschreven en niet meer over religieuze onderwerpen.

Kunst tijdens de Renaissance

Tijdens de renaissance veranderde de kunst. Schilderijen bevatte geen religieuze afbeeldingen meer om een religieuze boodschap over te brengen. De mens zelf kwam in de schilderijen centraal te staan. De schilderijen werden ook veel meer in verhouding geschilderd dan de middeleeuwse schilderijen. Daarnaast werd er ook gelet op schaduwen, perspectief en natuurgetrouwe kleuren. Emoties werden zo duidelijk mogelijk afgebeeld.

Politiek tijdens de Renaissance

In de middeleeuwen werd politiek gezien als onderdeel van een goddelijk plan: De vorst had het recht om andere mensen te regeren, omdat god dat wilde. In de renaissance baseerde de humanisten hun politiek op de geschriften uit de oudheid. Deze geschriften zeiden juist dat machthebbers moesten handelen in het belang van de gemeenschap. In Italië kwam geen centralisatie oftewel bestuur uit 1 punt.

GS Kenmerkende Aspecten (KA'S)Tahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon