KA 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom ...

25 0 0
                                    

... als de eerste monotheïstische godsdiensten

Jodendom: 

Palestina

Rond 1000 voor Christus hadden de Joden kleine koninkrijkjes in Palestina. Zij hadden zich hier dus gevestigd en de stad was van hen. Later zijn de joden verdreven door de Romeinen en moesten ze noodgedwongen het Romeinse Rijk binnentrekken.

Monotheïstisch

Joden waren monotheïstisch. dit betekent dat er maar één god was. De joden beschouwden zichzelf als het uitverkoren volk dat beschermd werd door God. Deze God werd vereerd in Jeruzalem, het centrum voor de Joden.

Heilige boek (oude testament)

Joden gingen naar synagogen, hier werden teksten gezamenlijk gelezen. Christenen hebben deze teksten overgenomen in het eerste deel van de Bijbel, het Oude Testament.

Religieuze voorschriften

Mensen met het joodse geloof hoorden zich aan religieuze voorschriften te houden, zoals het eten van varkens- of paardenvlees. Dit was kenmerkend als Jood.

Erfelijkheid

Volgens de joden was je alleen een echte jood als je zo geboren was. Het was volgens hen namelijk erfelijk. Had je dit niet van jongs af aan meegekregen, maar wilde je toch joods worden dan zou je nooit een echte jood kunnen worden wat je ook deed om je tot het geloof te bekeren.

Christendom: 

Sekte

Het christendom werd in de tijd van het Romeinse rijk meer een sekte gevonden dan een echt geloof. Het was namelijk niet heel opvallend. Dit veranderde snel en het christendom verspreidde zich steeds meer over het Romeinse rijk. Het werd uiteindelijk zelfs de grootste godsdienst in het rijk.

Messias

Rond 30 na Christus kwam er een man die zich als mogelijkheid diende als nieuwe 'Messias'. Een Joodse koning. Deze man was Jezus. Hij was van oorsprong joods, maar wilde niet leven zoals alle levenswijzen van de joden. Daarom creëerde hij een nieuw soort geloof, naar zijn manier van leven: dit heette het Christendom en de aanhangers noemden zichzelf Christenen. Joden zagen in Jezus helemaal geen Messias, maar gewoon iemand die deed alsof hij de koning van de joden was. Hij kreeg hierdoor de doodstraf en werd gekruisigd.

Heilige boek (nieuwe testament)

De Bijbel bestond uit twee delen: het oude- en het nieuwe testament. Het oude testament hoorde bij de joden. Het nieuwe testament was een bundel van geschriften van de christenen.

Geen religieuze voorschriften

Het christendom bestond uit veel minder regels dan de levenswijze van de joden. Natuurlijk hadden ook de christenen een manier van leven met regels, zoals drankgebruik onder controle houden en andere regels die in de Bijbel stonden, maar het christendom had als kenmerk vrijheid. Weinig regels, met een hoop vrijheid.

Betekenis Christus

Een andere naam voor Jezus was de Griekse versie 'Christos'. Dit betekende: de gezalfde. Dit zou betekenen dat hij met heilige olie tot priester of koning was gemaakt en dat geloofden de aanhangers van het christendom.

Dag des oordeels

Als je volgens de voorschriften van Jezus had geleefd ging je na je dood naar de hemel. Deed je dit niet en was je een slechte christen dan kon je levenslang in de hel terechtkomen. Dit heette de dag des oordeels. Christenen geloofden dat Jezus op die dag terug zou keren om het recht alsnog te laten zegevieren.

Afsluitende Bron:

In deze afbeelding zie je christenen, die letterlijk voor de leeuwen worden gegooid

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

In deze afbeelding zie je christenen, die letterlijk voor de leeuwen worden gegooid. in deze tijd was de keizer van het Romeinse Rijk tegen het Christendom, waardoor de Christenen natuurlijk niet geliefd waren. Het was verboden het geloof uit te oefenen.

GS Kenmerkende Aspecten (KA'S)Where stories live. Discover now