1. září 1994 - Anglie, Bradavice

,, Čau, Wigo! Jaký byly prázdniny?" zeptal se Neville. Měl nějakou dobrou náladu.

,, Zažila jsem i lepší, věř mi..." odpověděla popravdě. Všichni teď seděli ve velké síni plnili své žaludky.

,, Teď když jsou všichni zařazení, rád bych vám něco sdělil. Tento rok nebude tento hrad jen vašim domovem, ale přivítá také velmi vážené hosty. Bradavice totiž byly vybrány..." Brumbála přerušil Filch, který k němu doběhl jeho podivným během. Něco mu pošeptal a Brumbál mu pak  také něco pošeptal na zpět. ,, Takže, Bradavice tedy byly vybrány jako pořadatel legendarní akce Turnaje tří kouzelníků!" zvolal radostně.

,, Cože to co?" podivila se Wiga.

,, Pro vás, kteří nevědí o co jde, v Turnaji tří kouzelníků se utkají tři školy v řadě kouzelnických soutěžích. Z každé školy je vybrán jediný student. Řeknu vám upřímně, ti vybraní zůstanou sami a můžete mi to věřit, nejsou to soutěže pro ustrašence, ale o tom až později. Teď spolu se mnou přivítejte rozkošné dámy z akademie v Krásnohůlkách a jejich ředitelku Madam Maxime."

V tu chvíli, se svým skvělým načasováním, se otevřeli dvěře a dovnitř vkročil dav studentek s modrými uniformami. Sebejistě vykročily vpřed. Ladně se zastavily uklonily s k jednomu ze stolů a pak pokračovaly dále. Na konci hloučku šla jejich mimořádně velká ředitelka.

,, Zatraceně..." neodpustil si Ron. Dívky nimi tak okouzleny nebyly.

,, Vsadím se, že mají všechny perfektní manikůru..." protočila očima Wiga.

,, Cože?" podivila se Hermiona. Wig nad tím jen mávla rukou. Všechny dívky v modrých kostýmech zatím došly až k Brumbálovi. Kolem nich zrovna procházela Madam Maxime.

,, Do háje. To je ale kus ženský." drkl Seamus do Rona. Dívky se uklonily a Madam Maxime se pozdravila s Brumbálem.

,, Nyní přátele ze severu a jejich ředitele Igora Karkarova." pokračoval Brumbál, který doběhl zpět na své místo.

,, Jestli to budou nějaký další dámičky, tak už se fakt jdu zakopat..."

,, Nežárli, Wigo..." ušklíbl se Harry.

,, Blbe." zamračila se a bouchla ho do ramena.  Do velké síně vstoupil přesný opak dívek z Krásnohůlek. Chlapci předvedli svůj výstup a také došli k Brumbálovi. Když kolem nich procházel samotný Viktor Krum, byli všichni úplně vedle. Igor se objal s Brumbálem  a posadil se k učitelskému stolu. Dívky  z Krásnohůlek se posadily k havraspárským a chlapci z Kruvalu k zmojozelským.

,, Tohle bude opradu zajímavý rok..." řekl fascinovaný Deann a všichni souhlasně přikývli. Bystrozoři zatím donesli jistou věžičku. Hedwig je nepřestala pozorovat.

,, Prosím o pozornost! Chtěl by říct pár slov..." dál už Wig neposlouchala, protože ji upotalo něco jiného. Vycítila něčí pohled. Začala se rozhlížet po síni. Nikoho kdo by ji pozoroval, ale nespatřila.

,, Co se děje?" zeptala se ji Hermiona.

,, Nic, asi se mi něco zdálo..."

,, ... z tohoto důvodu také ministersto vydalo nové pravidlo. Vysvětlí nám ho..."

Hedwig opět přestala poslouchat, protožě ji upoutal nově příchozí, který se zatím krčil v rohu. Moc toho z něho neviděla, proto na něj upřela pohled pronikavěji. To ale neměla  dělat. Něco ji  začalo lechtat na ruce. Hned jí došlo co se děje. Na ruce ji začalo rašit peří. Zatla pěsti, snažíc se přeměnu potlačit. Povedlo se. Ulevně si oddechla. Porozhlédla se kolem, doufajíc že si toho nikdo nevšiml. Všichni naštěstí byli pohledem upřeni na Bartyho Skrka, až na zmijozelského chlace, který koukal přímo na Wigu. Nic neviděl. uklidňovala se.

Najednou se něco stalo s oblohou nad nimi.  Nově příchozí, ale razantně zakročil a vyslal oranžový paprsek přímo k obloze.

,, Zatraceně, to je Pošuk Moody." podotkl Ron směrem k Harrymu a Wig.

,, Alastor Moody? Bystrozor?" obrátila se na Rona Hermiona.

,, Bystrozor?" podivil se Dean.

,, Lovec černokněžníků. Půlka azkabanu je obsazená díky němu, ale teď mu prý šplouchá na maják..." pokračoval Ron. Moody se zatím dobelhal k Brumbálovi a pozdravil se s ním.

Harry na něho upřel zrak. Moody si vytáhl svou placatku a pořádně si z ní loknul.

,, Co myslíte, že to pije?" zeptal se Seamus. Wiga pokrčila rameny.

,, To nevím, ale dýňová šťáva to není." odpověděl Harry. Barty Skrk se rozhodl sdělit to v čem ho předtím přerušil strop. Oznámil, že ten kdo nezavršil sedmnácti let, nesmí se do turnaje přihlásit. Samozřejmě, že se ozvaly nesouhlasné ohlasy. Brumbál však všechny umlčel. Mávnul hůlkoua z vežičky s rázem stal pohár. Nad ním začal hořet modrý plamen.

,, Ohnivý pohár. Každému kdo se chce přihlásit stačí napsat své jméno na kus pergamenu a vhodit jej do plamenů nejposvátnějších, nejpozději ve čtvrtek tuto hodinu. Nečiňte tak nehkovážně. Po volbě už není cesty zpět... Tímto okamžikem je Turnaj tří kouzelníků zahájen!"

---

,, To je fakt hrůza!" postěžoval si jeden z Weasleyů nejméně pokud sto páté.

,, Nevím co vám na tom tak vadí kluci." řekla Hedwig, která seděla v křesle u krbu ve společenské  místnosti.

,, Proč to ministerstvo udělalo! To není fér. Prej by jsme mohli přijít o život. Pche!"

,, Náhodou je to pravda! Třeba já bych tam svoje jméno nikdy nehodila."

,, Vážně Wigo?" podivil se Fred.

,, Jo."

,, Já taky ne." poznamenal Harry. ,, Svých starostí mám dost."

,, To jsme nevěděli, že jste takový srábotkové..." nadzvedl obočí George.

,, Oni nejsou srábotkové, oni jenom logicky uvažují." ušklíbla se  Hermiona.

,, Věčná sláva, ale nezní tak špatně." poznamenal naopak Ron. Všechny pohledy se na něho upřely. ,, Hele, nekoukejte na mě tak. Na slávě není nic špatného!"

,, To by ses divil." zamumla Harry. Ron nad ním protočil oči a Harry se na něho na oplátku zamračil. ,,No, chtěl bych ještě poslat dopis, takže jdu do sovince pro Hedwig."

,, Ale Hedwig je přece tady. Můžeš ho poslat po ní." neodpustily si dvojčata. Wiga nad nimi zakroutila hlavou.

,, Vy si nedáte pokoj, co?"

,, Ne." ozvalo se opět sborově.

,, Tak se mějte. Musím si taky někam dojít." zvedla se Wig. Jestli chce Harry poslat dopis, musí ho letět doručit. Vyběhla schody do dívčích ložnic. Zkontrolovala, že tam  nikdo není. Zamkla se v koupělně. Mávla hůlou tak aby se sprcha sama spustila a po chvíli i vypnula. Musela mít alibi. Zaklonila se, natáhla ruku.  Přeměna začala. Za těch pár let už se to naučila plně ovládat. Už v soví podobě doletěla k předem otevřenému oknu. Vyletěla přímo k sovinci. Dostala se tam tak akorát. Zanedlouho už jí Harry předával dopis.

,, Siriusovi." pošeptal jí. Hedwig vzlétla. Hned jak se ujistila že už jí Harry nevidí, otočila svůj směr, přímo do ředitelny. Tam zaklepala zobákem na okno. Brumbál ji vřele otevřel. Přeměnila se na zpět.

,, Siriusovi." sdělila mu. Brumbál přikývl. ,, Děkuju moc."

,, Nemáte za co, slečno."









Winged lifeWhere stories live. Discover now