KARA DELİK

5 3 0
                                    

Kardelik Nedir?

Albert Einstein 1916 yılında Genel Görelilik Teorisini yayımlar

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Albert Einstein 1916 yılında Genel Görelilik Teorisini yayımlar. Bu teoriye göre kütlesi olan her madde uzay zamanda bir çukur oluşturur ve bu şekilde de yakınındaki maddeleri kendine doğru çeker (kütleçekim sadece maddelere değil ışığa da etki eder. büyük kütleli cisimler ışığı bükebilir). şöyle düşünün: elinizde bir örtü, bir portakal ve bir de karpuz var. dört kişi bu örtüyü dört köşesinden tutuyor. Karpuzu örtünün üzerine koyuyorsunuz. Ne olur? tabii ki de karpuz örtüde bir çukur oluşturur. Ardından portakalı da örtünün üzerine koyun. Peki bu sefer ne olur? portakal karpuzun oluşturduğu eğimin içine doğru düşer. İşte kütleçekimi ya da yerçekimi dediğimiz durumu özetlemiş olduk.

İşte kara delikler de bu uzay zaman örtüsünde delik oluşturan muazzam kütleli cisimlerdir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

İşte kara delikler de bu uzay zaman örtüsünde delik oluşturan muazzam kütleli cisimlerdir. Karl Schwarschild 1916 yılında Einstein'ın genel göreliliğini denklemlere dökerek uzay zamandaki eğrileri matematiksel olarak hesapladı ve kara delikleri teorik olarak öngördü. Ardından 1964 yılında kara deliklerin yıldız gibi dev kütleli cisimleri yuttuğunda çevresine X ışını yaydıkları keşfedilir. Ve 1973 yılında astronomlar bir mavi süper dev yıldızın bit yıldız olamayacak kadar büyük kütleli bir şeyin etrafında döndüğünü keşfederler. Ve etrafında döndüğü cisimden x ışını yayıldığı keşfediliyor. Bu sayede Cygnus x-1 isimli kara delik keşfedilmiş oluyor.
Peki bu kara deliklerin özellikleri nelerdir?
- Birçok insan kara deliklerin her şeyi yuttuğunu zannediyor. Hayır, kara delikler kendilerine belirli miktarda yaklaşan cisimleri yutar ve bizim güneş sistemimiz de en yakın kara delikten binlerce ışık yılı uzaklıkta, o yüzden herhangi bir kara delik bizi yutamaz.
- Kara deliğin "olay ufku" adı verilen sınırından içeri giren herhangi bir maddenin dışarı çıkması imkansızdır. Yani herhangi bir cisim olay ufkundan içeri girmez ise kara deliğin kütleçekim alanından kurtulabilir.
- Kara deliğin merkezinde "tekillik" adı verilen bir bölge bulunmaktadır. Bilim insanları hala bu tekillik adı verilen bölgenin içinde neler olduğunu bilmiyor. Birçok teori var. Bazı kişiler bu yerde fizik kurallarını işlemediğini düşünüyor. Bazılarıysa kara deliklerin başka evrenlere açılan "solucan delikleri" olduğunu düşünüyor. Ne kadar teori olsa da hala hiçbirine bir kanıt bulunabilmiş değil.

İlişki Durumu: BİLİMSEL KARIŞIKHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin