62. Χαμαιλέοντες κακιάς πάστας..

666 8 2
                                    

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες εφ’ όσον ζει κάποιος σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Χτίζουν οι άνθρωποι τη φυσιογνωμία τους και πασχίζουν παντοδαπώς να είναι αρεστοί και αποδεκτοί από όλους.

Χωρίς πτυχίο διπλωματίας και δίχως να καλούνται να επιλύσουν το κυπριακό, οι καλύτεροι διπλωμάτες βρίσκονται ανάμεσα μας. Αναγκαστικά και μη η υποκρισία στις σχέσεις των ανθρώπων και η σύναψη τυπικών σχέσεων, είναι σχεδόν καταναγκαστικές.

Κάθε προσωπικότητα που καλείσαι να συναναστραφείς είναι διαφορετική και πολυπρισματική. Ποικιλοτρόπως οφείλεις να προσαρμοστείς ως ένα βαθμό στα πλαίσια κοινωνικών, επαγγελματικών, οικογενειακών δεσμών.

Ο βαθμός υποχώρησης και προσαρμογής θα καθορίσουν την προσωπικότητά σου και όλα αυτά τα αθροίσματα θα μοντάρουν το ψηφιδωτό που θα καθορίσει την εικόνα σου.

Όλα τα παραπάνω ανοίγουν το μαγικό πεδίο της διπλωματίας μέσα μας, της πολιτικής αγωγής και επικοινωνιολογίας που φέρουμε εκ γενετής. Της τάσης να γινόμαστε αγαπητοί και της ροπής να είμαστε ο εαυτός μας.

Ο εαυτός που πιθανότατα θα είχαμε αν δεν καλούμασταν συνεχώς να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις και στάνταρ μέσα από περιττές συναναστροφές και ευγένειες του κώλου.

Η ξαδέρφη που βλέπεις και σου σηκώνεται η τρίχα θέλοντας να τη χαστουκίσεις. Ο πελάτης που οφείλεις να εξυπηρετήσεις χαμογελώντας του, ενώ μέσα σου τον έχεις σκοτώσει είκοσι φορές. Το σύμπαν ολάκερο που θέλεις να διαολοστείλεις, επειδή ξύπνησες στραβά το πρωί. Όλοι εκείνοι που σου κάθονται στο λαιμό και η αύρα τους, σου γυρνάει τα έντερα δικαίως ή και αδίκως, αλλά πρέπει να ανεχτείς.

Όλα εκείνα που αποσιωπάς, για να κρατηθούν οι εύθραυστες ισορροπίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται μαεστρία και χειρουργικές κινήσεις για να βρεθείς στο μέσο. Από τη μία κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αντικοινωνικός και αγενής, από την άλλη ωστόσο όλο το τσίρκο που στήνεται για να αποφευχθεί η πρώτη περίπτωση, είναι τουλάχιστον γελοίο.

Χαλαρές χειραψίες, ασπασμοί και εναγκαλισμοί με παγωμένα χαμόγελα. Μόλις ο έτερος γυρίσει την πλάτη ο μορφασμός επιστρέφει και ένα πικρόχολο σχόλιο βγαίνει από τα χείλη.

Αρκετές φορές πέσαμε από τα σύννεφα, μαθαίνοντας λόγια που έχουν ειπωθεί για εμάς, από ανθρώπους που έδειχναν να μας συμπαθούν. Ακόμη περισσότερες φορές υποδυθήκαμε οι ίδιοι πως συμπαθούμε κάποιον.

Quotes // Αποφθέγματα//ποιήματα// ΜικροκείμεναΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα