30.

12 0 0
                                    

Mondd el a véleményed egy olyan dologról, ami nagyon foglalkoztat, lehet bármi.

Nos, hát azért ilyen későn kerül ki ez az utolsó rész, mert egyszerűen nem tudtam, hogy miről is írhatnék.

Sok téma van, ami foglalkoztat engem, elég kiváncsi vagyok, vagy ha fogalmazhatok így nagy a tudásvágyam. Persze nem az iskolában tanított dolgokra gondolok, nem vagyok annyira jó tanuló, mint lehetnék...

De amiről most egy kicsit beszélni szeretnék, az a kpop lesz.
Sok téma megfordult a fejembe, pl. iskolai bántalmazások, szerelem, egy adott film, emberek hozzáállása egyes dolgokhoz stb. hadd ne soroljam, de végül mégis emellett a téma mellett kötöttem ki, hiszen ez a dolog foglalkoztat engem a legjobban, ez a műfaj az, ami bármikor segít nekem, ha kell.

Akkor kezdjük is el.

Nem az eredetéről szeretnék beszélni, hanem inkább arról, hogy hogyan is állnak hozzá az emberek, tényekről és egy pár saját tapasztalatról.
Ezt én úgy képzeltem el, hogy felsorolok 10 pozitívumot és 5 negatívumot a témával kapcsolatban.
Aztán meg mindeni eldönti, hogy egyet ért vagy sem.

Pozitívumok:

1. Remek zene

Kezdhetném mással is a listám, de lássuk be az emberek nagy részét mégiscsak a zene hangzása fogja meg a kpop-ban. Hiszen tudjuk, hogy negyszerű dalokról beszélünk, hogy a legtöbb dal pörgös, de a lassabb dalok is eszméletlen jók tudnak lenni, és hogy a műfajon belül is mindenki megtalálja a magához legközelebb álló irányzatot.

2. A koreográfiák

Mint tudjuk a legtöbb dalhoz készül egy koreográfia is. Ez egy másik oka, annak, hogy a kpop ennyire szerethető.

3. A szép/jóképű/aranyos/szexi idolok

Ahogy arról a legtöbb kpop-er hallhatott, nem akárki lehet idol. Ha tehetséges vagy, de nem vagy túl szép akkor nem biztos, hogy helyed van a szakmában, vagy megoldják, hogy helyed legyen. De én most nem erre a részére akarok kitérni az idol létnek, hanem arra, hogy egy óriási oka annak, hogy a kpop műfajt mostmár népszerűnek mondhatjuk, az az, hogy az előadók külseje álltalában tökéletes. Gyönyörű vagy jóképű arc, csinos test, ápolt haj és hibátlan bőr. Az idolok külseje elég megkapó és akkor ehhez társul még a személyiségük és a tehetségük.

4. Új kultúra

Ha valaki beleszeret a koreai zenébe, akkor akarva vagy akaratlanul is, megismer egy teljesen új kultúrát és egy kicsit más gondolkodással rendelkező embereket. Ebben szerintem semmi rossz nincs, hiszen így új dolgokat ismerünk meg, ami csak tudással lát el minket.

5. Segít

Ha bármi bajod van, ha nem volt jó napod vagy csak simán rossz kedved van, bármikor elvonulhatsz a kpop világába. Sok kpop dal inspirálja az embert és segít a problémák megoldásában. Erről a dologról, a saját tapasztalataim alapján tudok beszélni, hiszen az utóbbi egy két napban elég lehangolt vagyok bizonyos okokból, de amíg a kpop-al foglalkozok, amíg hallgatom a különböző bandák dalait, addig elfelejtem, hogy mennyi problémám van. De nem ez az első eset, hogy ezekbe a dalokba menekülök a gondjaim elől. Megtanultam azt, hogy a kpop-ra mindig számíthatok.

6. MV-k

A kpop jellemzője a színes, érdekes videoklipp, ami leköti a figyelmünket. Persze van kivétel, ami nem ilyen, de mindegyik MV-ben meg lehet találni a szépet.

7. A fandomok

A fandomok háborújától eltekintve, jó dolog egy-egy banda fandomjába tartozni. Az ilyen közösségekben kibeszélhetjük a bandákat és megtudhatjuk az új híreket.

8. Új nyelv

Nem mindenkire igaz, de sok kpop-erre ráragad pár szó, kifejezés a dalokból, és vannak páran akik meg is tanulnak koreaiul. Persze nem sok emberben van ilyen kitartás, hogy megtanuljon egy teljesen új nyelvet, de sokan elmennek idáig is.

9. Nyitottság

Egy keleti kultúráról beszélünk, Dél-Korea elég távol esik tőlünk, és sok mindenben mások mint mi. Ahogy beszélhetnénk most más népekről vagy országokról is, de sok kpop-ot hallgató emberre jellemző, hogy nyitott lesz új dolgok iránt és nem ítélkezik. Ezt saját magamon is észrevettem, sokkal nyitottabb és elfogadóbb vagyok azóta, hogy a kpop belépett az életembe.

10. Saját stílus

A kpop miatt kicsit megváltozik a stílusunk, ha ezt nem is a külsőn lehet észrevenni, inkább a gondolkodásunk változik és másfele kezd fejlődni egy kicsit az egyéniségünk, mint addig. Ami nem biztos, hogy rossz, hiszen a kpop semmj rosszat nem tanít nekünk.

Mondhatnék még több 100 pozitív tény a kpop-ról, de egyelőre legyen ennyi.

Negatívumok:

1. Kiközösítés

Szerencsére az én esetemben ez sosem történt meg, ahogy sok más emberrel sem, de vannak olyan iskolás kpop rajongók, akiket kiközösítenek a többiek azért, mert ő ezt a műfajt szereti. Ennek több oka is van, például egyeseket azért mert túlzottan rajonganak kedvenceik iránt és a többieket az őrületbe kergetik, másokat azért, mert a társaik nem tudják elfogadni azt, hogy minden ember más és nem szeretheti mindenki ugyanazt az előadót, vagy van akiket azért, mert a társai egy hangyányit rasszisták...

2. A lemezkiadók

Önmagukban nem lennének rosszak, és maga az sem lenne rossz, hogy az egész műfaj rendszerezve van, de amelett nem lehet elmenni, hogy a lemezkiadók mennyire kegyetlenek. Hogy mennyire túlhajszólják az idolokat és, hogy a legtöbb lemezkiadónak csak a pénz számít és magasról lesz*rj* az idolok állapotát. Akkor meg ott van az is, hogy kényszeríthetik az idolt plasztikai műtétre, hogy szebb legyen vagy az, hogy olyan szerződéseket íratnak alá velük, ami konkrétan kisajtólja kedvenceinket és arra kényszeríti, hogy folyton dolgozzon és dolgozzon.

3. Szájbarágás

Ez a dolog valamilyen szinten kapcsolódik az előzőhöz. Ha látunk egy idolt nem biztos, hogy tényleg a valódi énjét és stílusát látjuk. Nem mindegyik banda esetében, de sokszor a lemezkiadó pontosan pontról pontra megmondja az előadóinak, hogy mit csináljon és mit ne, hogy mit mondjon és mit ne stb. Ezt azért gondolom rossznak, mert valamilyen szinten engedi kellene azt, hogy az idolok maguknak írjanak dalokat és találjanak ki koreokat, MV-ket, koncepciókat stb. Persze tisztelet a kivételnek, akkor is ha nincs sok.

4. Fandom háborúk

Itt csak annyit szeretnék elmondani, hogy én multifan vagyok és nem tudom megérteni azt, hogy miért kell egy egész bandát megutálni a fanjai miatt. Ahogy azt sem, hogy miért kell veszekedni azért valakivel, mert neki más banda az UB bandája, mint neked... Ne már, mindenki más fogadjuk már el...

5. Idő

Ez nem egy tragikusan rossz "tény", de ha én egyszer elkezdek a YouTubeon kpop videókat nézni onnan csak órák után szabadulok... Tőlem rengeteg időt elvesz, persze ez nekem bem rossz, de van akinek az.

Nos hát ennyi lenne. Tudom, hogy ez a rész egy kicsit hosszúra sikerült, de erről a témáról rengeteget tudnék beszlni.

Ezzel el is búcsúznék és le is zárnám ezt a kihívást. Remélem tetszett és jól szórakoztatok.
Sziasztok! ❤️

30 napos kihívás [Befejezett] Where stories live. Discover now