Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Disleksi nedir?

60 8 0
                                    

Selam arkadaşlar! 

...öncelikle bu bir bölüm değildir.

Bu kurguyu yazmaya karar vermemin ilk nedeni bu hastalıklarla ilgili herkesin bilgi sahibi olmasını istemem. Bu yüzden hikayenin gidişatını elimden geldiğince bu hastalıklara uygun düşecek şekilde hazırlamaya çalıştım. Eğer bu hastalıklardan haberdar olursanız hikayeyi daha iyi anlayarak okuyacağınıza inanıyorum bu yüzden bu bilgileri buraya bırakma ihtiyacı hissettim.

***Eğer Hastalıkların belirtilerini okumak sizi sıkacaksa  bu iki videoyu izlemeniz yeterli olacaktır.


Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) mantıksız düşüncelerin ve korkuların (takıntılar) insanı sürekli tekrar eden davranışlar sergilemesine zorlayan psikolojik bir hastalıktır. OKB ile takıntılarınızın mantıksız olduğunun farkına varamayabilirsiniz ve bu takıntıları önemsememeye ya da bırakmaya çalışabilirsiniz. Fakat bu sadece sıkıntılarınızı ve kaygılarınızı artırır. Rahatsız edici düşünceleri önemsememeye ya da bu düşüncelerden kurtulmaya çalışırken yeni düşünceler ve zorlamalar daha öncekileri takip eder böylece içinden çıkılmaz bir döngüye girilir.  

Obsesyonlar genel olarak şunlardır:

Kirlenme ya da kir korkusu

Eşyaları sıralama ve simetrik yapma

Kendine ya da başkasına zarar veren agresif ya da korkutucu düşünceler

Agresifliği, seksüel ya da dini konuları da içeren istenmeyen düşünceler

Obsesyon işaretleri ve semptomlardan bazıları şunlardır:

Elleri titreterek ya da diğer kişilerin dokunduğu şeylere dokunarak ortaya çıkan kirlenme korkusu

Kapıyı kilitleyip kilitlemediği ya da ütünün fişini çekip çekmediği konusunda şüphelenmeler

Eşyalar düzgün bir şekilde sıralanmadığında strese girme

Kendine ya da başkasına zarar verme kanısı

Müstehcen düşüncelerle yaygara çıkarma ve uygunsuz davranışlar

Elleri titretme gibi obsesif davranışlardan kaçınmaya çalışma

Zihinde hoşa gitmeyecek seksüel imgeler canlandırma

Takıntı Semptomları

OKB semptomları yapmak zorunda hissettiğiniz tekrarlı davranışlardır. Bu tekrarlı davranışlar kaygı kaynaklı obsesyonları engellemeye veya azaltmaya ya da kötü olacağı düşünülen bir şeyi önlemeye yöneliktir. Fakat bunlar kaygılardan sadece geçici olarak kurtulmaya yarar.

Obsesyonlarla beraber ortaya çıkan bazı yaygın takıntılar şunlardır:

El yıkama ya da temizleme

Sayma

Kontrol etme

İçini rahatlatma isteği

Düzenlilik


Disleksi Nedir?

Disleksi beynin çalışma biçimi ile ilgili bir sorundur ve öncelikle okuma zorluğu ile karakterize edilen bir öğrenme bozukluğudur. Disleksinin düşük zekayla ilgisi yoktur. Her ne kadar disleksi yaşam boyu süren bir durum olsa da teşhis konulduktan sonra tedavi edilebilir ya da hafifletilebilir. Konuşma ve İşitmede Yaşanan Zorluklar: Örneğin araba yerine 'abara' diyorsa; sözcüklerin telaffuzunda güçlük yaşıyorsa; sözcükleri hecelemekte ya da heceleri birleştirmekte zorlanıyorsa; konuşurken sesleri sözcüğe dönüştürebilmede sorun varsa...

Öğrenme Zorlukları: Dislektik olan çocuklar fonoloji sürecinde (seslerin işlenmesi) ve görsel–sözel tepki hızında, temel öğrenme konularında zorluk yaşayabilirler.

Kendi kelime haznelerini oluşturmada yavaşlık. Genellikle okul öncesi dönemdeki dislektik çocuklar, kısıtlı sayıda sözcük kullanır.Sesleri, harfleri, renkleri ve sayıları hatırlamakta yavaşlık. Dislektik çocuklar bildikleri nesnelerin bile adlarını hatırlamakta yavaştırlar.Kısa şiirleri ya da tekerlemeleri ezberlemede zorluk yaşarlar.En sevdiği videoların bile konusunu hatırlamakta zorluk çekerler.

Fizksel Zorluk Çekip Çekmediğine Bakın: Kalem tutma, düğme ve fermuarlarla sorun yaşama ya da diş fırçalama gibi hassas motor becerilerin gelişiminde yavaşlık, sol ve sağı karıştırma, müziğin ritmiyle hareket etmede zorluk.

Okul çağı çocuklarında disleksi belirtileri?Harfleri ve Sayıları Ters Yazma: Yazmayı öğrenirken çoğu ana sınıfı ya da birinci sınıf öğrencisi sayıları ve harfleri yanlış yazmaktadır. Yine de bu daha büyük çocuklar için disleksi belirtisi olabilir ve harfleri ve sayıları ters yazma durumu süreklilik gösteriyorsa çocuğunuzun disleksi için test edilmesi gerekebilir.Okuma Zorluğu: Çocuklar ve gençler arasında disleksi; öncelikle, okumayı akranlarından yavaş öğrenmeleri ya da kendi yaş seviyelerinin gerisinde kalan okuma hızı ile anlaşılır. Bu disleksinin birincil belirtisidir.Okuma sorunları arasında şunlar da bulunmaktadır:Harfler ve Sesler Arasındaki Bağlantıyı Öğrenmede Gerilik: "At" "et" "kara" para" gibi kısa sözcükleri birbiriyle karıştırma.Okuma, Heceleme ve Yazmada Hata Yapma: Simetrik harflerin yazımını karıştırma ("d" yerine "b"); tersten okuma, harfleri baş aşağı şeklini algılama ("u" yerine "n"); harflerin yerini değiştirme. Not almada ve bir sonraki bölümde neler olabileceğini tahmin etmede zorluk çekme.İşitsel (Dinleme) ve Heceleme Sorunları: Disleksinin altında yatan neden, fonolojik işleme, sözcüğü işitme ya da görebilme onu farklı seslere ayırabilme ve her bir sesi sözcük oluşturacak harflere dönüştürme problemidir. Bu çocuklar için özellikle okumayı zorlaştırsa da sık sık çocukların dinleme ve açık ve doğru bir şekilde konuşma yetisini de etkilemektedir.Belirtiler şunlardır: Hızlı talimatları anlamada ya da verilen talimatın kısımlarını hatırlamada sorun. İşitilen şeyi hatırlamada zorluk.Düşünceleri Söze Dökmede Zorluk: Çocuk tereddütlü konuşabilir ya da cümleleri yarım bırakabilir.Heceleri Karışık Söyler: Anlatmak istediği şey için bozulmuş cümleler ya da benzer sözcükler kullanırBozuk Konuşma: Çocuk anlatmak istediği şey için yanlış sözcükler ya da benzer sözcükler kullanır. Kısa şiirler yazmada ya da kavramada zorluk çeker.Fiziksel Belirtilere Bakın: Disleksi mekansal düzen ile ilgili sorunları da kapsar, dislektik çocuklar motor becerilerle ilgili de sorun yaşar. Motor becerilerle ilgili sorunlar için yaygın belirtiler şunlardır: Yazma ya da kopyalamada sorun. El yazıları okunmaz haldedir. Sık sık sol ve sağ; kavramlarını karıştırır.Duyusal Ya Da Davranışsal Belirtiler: Dislektik olan çocuklar özellikle okulda akranlarını daha kolay okurken ve yazarken gördüklerinde sorun yaşarlar.

Sonuç olarak bu çocuklar daha az zeki ya da bir şekilde başarısız hissederler.

Disleksi teşhisi konmadığı için;Çocuğun öz saygısı düşüktür .Çocuk geride kalır ya da depresiftir, sosyalleşmek ya da arkadaşları ile beraber olmak ilgisini çekmez.Çocukta anksiyete gözlenir. Bazı uzmanlar dislektik çocuklarda anksiyetenin en sık rastlanan duygusal semptom olduğunu ifade etmektedir.Bu çocuklar sık sık kendini öfke ile gösteren bir hayal kırıklığı yaşarlar. Yaşadığı öğrenme zorluğundan dikkatleri uzaklaştırmak için "oyunculuk" dahil olmak üzere davranış bozukluğu gösterir.Odaklanma sorunu yaşarlar ve "aşırı aktif" ya da "gündüz düşü" yaşıyor gibi görünürler.


Umarım bu bilgiler hikayeyi okurken kafanıza takılan noktalara yardımcı olmuştur.

Combination - VminOù les histoires vivent. Découvrez maintenant