2. Project van de maand: @projectnietoke

52 13 0
                                    

Elke maand zetten we een persoon of een project in de schijnwerpers, omdat deze persoon of dit project zorgt voor een betere wereld

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Elke maand zetten we een persoon of een project in de schijnwerpers, omdat deze persoon of dit project zorgt voor een betere wereld.

Daarom is deze maand project niet oké het project van de maand. Hieronder vind je een interview met hesitanstardust, de oprichter van dit geweldige project.

Wat is project niet oké nu eigenlijk?

Project niet oké is een project dat de stigma rondom autisme, LGBTQ, mentale ziektes, etc. wil stoppen of in ieder geval verminderen.

De stigma rondom deze onderwerpen is namelijk echt niet oké. We doen dit nu door het magazine op Wattpad, waarin we uitleg geven en persoonlijke ervaringen delen om meer aandacht te krijgen voor deze onderwerpen. (Hier komt elke maand een nieuwe editie van uit.)

Maar ook zijn we bezig met een eigen website. We willen de boodschap overbrengen dat je niet alleen bent, en dat hulp zoeken oké is en niets om je voor te schamen.

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit project?

Ik wilde al een tijdje iets aan de wereld veranderen, hoe gek het ook klinkt. Ik werd op school gepest, en er werd geen begrip getoond voor mijn depressie en sociale angst. Ik wilde heel erg graag dat het wel begrepen zou worden. Ik starte dit project op een heel random moment op, ik denk rond half tien in de avond. Ik had net een paniek aanval gehad, en was er helemaal klaar mee, en toen besloot ik er toch iets aan te doen (tenminste proberen). Ik had een oproep geplaatst op het account van project niet oké, waarin ik vroeg of er iemand geïnteresseerd was in dit project, en of er iemand mee zou willen helpen. Tot mijn verbazing kreeg ik super veel reacties, en heb ik binnen een week een hele crew bij elkaar kunnen verzamelen!

Ik had nooit verwacht dat überhaupt iemand zich zou aanmelden, en ben iedereen heel erg dankbaar.

Hoeveel mensen doen er nu al mee aan dit project?

Momenteel zitten er 10 mensen in de crew (inclusief mij) maar ook hebben we een heel aantal freelancers, die af en toe een stukje schrijven.

Zoek je nog altijd mensen?

De crew is momenteel wel "vol" anders denk ik dat ik het overzicht kwijt raak, maar freelancers zijn altijd welkom!

Vind je zelf dat er veel mensen zijn, die jullie helpen met dit project?

Persoonlijk vind ik van wel. Om heel eerlijk te zijn had ik namelijk niet verwacht dat überhaupt iemand zou willen helpen, en was al verbaasd toen ik de eerste inschrijving kreeg. En nu hebben we een crew èn freelancers, dat had ik nooit verwacht. Ik vind het echt geweldig dat er zoveel inschrijvingen waren/zijn.

Je zei ook dat jullie een eigen website hadden?

Met de website zijn we nog druk bezig, niet alles werkt zoals we willen en nog niet alles staat erop, dus die zijn we nog aan het aanpassen. Zodra de website af is zullen we de link op ons Wattpad account zetten.

Werken jullie enkel aan die magazines en die website of schrijven jullie ook verhalen?

We richten ons nu vooral op het magazine en de website, aangezien school voor de meesten van ons alweer is begonnen, en we niet in tijdnood willen komen. Wel zijn we van plan wat meer in de toekomst te doen, maar wanneer weten we nog niet...

Willen jullie later ook jullie project de hele wereld inbrengen door een Engelse versie te maken of blijft dit project in het Nederlands?

Toen ik dit project startte, heb ik er inderdaad over nagedacht het in het Engels te doen, maar aangezien mijn Engels nog niet perfect was, en ik geen idee had of ik überhaupt gesteund zou worden had ik toch besloten in het Nederlands te beginnen, wel hoop ik dat we ooit in het Engels nog meer mensen kunnen bereiken en het over de hele wereld kunnen verspreiden. Maar voor nu houden we het even bij het Nederlands.

Is er iets dat je tegen de mensen hier op Wattpad wil zeggen?

Schaam je niet! Er is een grote stigma rondom zoveel onderwerpen, maar bijvoorbeeld het hebben van een depressie is niks om je voor te schamen. Ik schaamde me ervoor en hield het verborgen, waardoor het eigenlijk alleen maar erger werd.

Hoe moeilijk het ook is: praat ervoor. En helaas is er een grote kans dat er mensen zijn, die het niet zullen begrijpen, je vertellen dat je je aanstelt, en dat je gewoon wat "positiever" moet denken. Trek je hier niets van aan. Denk aan je eigen mentale gezondheid en zoek hulp!

Ook hulp zoeken is moeilijk, dit hoeft niet altijd professionele hulp te zijn, maar gewoon iemand waar je even alles aan kwijt kunt, kan soms al genoeg zijn. (Soms is professionele hulp wel echt nodig.)

SCOBO Nr. 3: October, Preptober: NaNoWriMo 2018!Where stories live. Discover now