1. Een beetje van jezelf en een beetje van magie

70 14 21
                                    

Deze  maand gaat niet alleen maar over rode blaadjes en gebrek aan  zonneschijn

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Deze maand gaat niet alleen maar over rode blaadjes en gebrek aan zonneschijn. Dit is de NaNoWriMo! Mocht je nog niet weten wat dit is, geen punt, dat wist ik namelijk ook niet voordat ik aan dit stukje begon... De uitgeschreven versie van dit begrip is National Novel Writing Month en het idee is dat men als een bezetene 50.000 (!) woorden schrijft. De ultieme uitdaging voor jezelf.

Toch is het plan van aanpak voor ieder verschillend. De één laat alles op het laatste moment aankomen en de ánder maakt een strakke planning en is al ruim op tijd klaar. Ieder heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Oktober is tevens ook de maand wanneer alle Harry Potter films weer op tv worden herhaald en iedere potterhead in de stemming is. Ik zeg, ideale combinatie! Zoek je Hogwarts house hieronder en ontdek hoe jij je het best op de NaNoWriMo kunt voorbereiden!

 Ik zeg, ideale combinatie! Zoek je Hogwarts house hieronder en ontdek hoe jij je het best op de NaNoWriMo kunt voorbereiden!

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

H U F F L E P U F F :

Eigenschappen: loyaal, geduldig, eerlijk, ijverig, vriendelijk

Typisch plan van aanpak: Vaak ga je gelijk aan de slag met een goed plan voor ogen en laat je vooral je creativiteit zijn werk doen. Je luistert goed naar je instinct en bent niet bang om dingen te herschrijven.

Jouw valkuilen: Je bent echter een gevoelsmens en als iets dus niet goed voelt, waag je je er niet aan. Probeer juist ook een keer puur rationeel na te denken over de hoofdstukken. Wees niet bang om goed analytisch naar de zinsbouw, interpunctie en woordkeuze te kijken. Als jij je hart en hoofd combineert, dan schrijf je makkelijk een meesterwerk!

Ideale setting: Herfst hoort bij Hufflepuff. Zorg dat de omgeving waarin je schrijft er gezellig en warm uitziet. Bij voorkeur kleuren zoals geel, oranje en bruin. Maak voor jezelf een lekker warme chocolade melk (of boterbier?) en sla een voorraad van warme dekens, sokken en geurkaarsen in!

 Maak voor jezelf een lekker  warme chocolade melk (of boterbier?) en sla een voorraad van warme  dekens, sokken en geurkaarsen in!

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

R A V E N C L A W :

Eigenschappen: intelligent, verstandig, scherp, individueel, geestig

Typisch plan van aanpak: Jij bent vaak al een maand van te voren begonnen. Je werkt alles tot in de puntjes uit en hoeft eigenlijk alleen nog maar te beginnen met schrijven.

Jouw valkuilen: Je hebt alles nauwkeurig gepland waardoor je niet voor verassingen komt te staan, maar hier liggen ook jouw valkuilen. Baken alles niet te strak af en maak ruimte voor spontane ingevingen en kleine veranderingen. Dat maakt het schrijven een beetje spannender, maar vooral ook een heel stuk leuker!

Ideale setting: Lente hoort bij Ravenclaw. Ga voor een frisse en minimalistische omgeving. Verse bloemen op je bureau en een opgeruimde kamer, met als dominante kleuren wit, bruin en grijs. Zorg dat je genoeg citroen- en muntwater hebt en andere bruisende drankjes! Ga bij voorkeur ook eens een wandeling maken in de natuur om je hoofd leeg te maken (en bloemen te plukken ;) ).

 Zorg  dat je genoeg citroen- en muntwater hebt en andere bruisende drankjes!  Ga bij voorkeur ook eens een wandeling maken in de natuur om je hoofd  leeg te maken (en bloemen te plukken ;) )

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

G R Y F F I N D O R :

Eigenschappen: dapper, stoutmoedig, ridderlijk, koppig, stoer

Typisch plan van aanpak: Vaak weet jij in het begin niet zo goed hóe je moet beginnen en zie je het vooral als een onmogelijke taak, dus stel je het maar even uit (dat 'even' wordt vervolgens 3 weken). Dan op het laatste moment krijg je je ingeving, schrijf je onafgebroken tot diep in de nacht en komt alles toch nog goed!

Jouw valkuilen: Eerlijk is eerlijk. Je krijgt het werk af, ook al is het 3 minuten voor de deadline. Maar dit brengt ook een hoop stress met zich mee in de weken daaraan vooraf. Zorg dat je een globaal plan hebt en begin met schrijven, ook al heb je nog geen ingeving gehad. Vaak komt dat sprankje gewoon vanzelf wanneer je bezig bent!

Ideale setting: Zomer hoort bij Gryffindor. Ga voor een vrolijke en warme omgeving! Kleuren zoals rood, groen en geel zijn perfect. Storm de dichtstbijzijnde supermarkt in voor blikjes ijs- koffie en/of thee. Zet ook vooral een zomerse playlist op en draai die verwarming een beetje hoger (zodat je in een trui en wollen sokken, maar wél met een kort broekje, kunt schrijven).

 Zet ook vooral een zomerse playlist op en draai die  verwarming een beetje hoger (zodat je in een trui en wollen sokken, maar  wél met een kort broekje, kunt schrijven)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

S L Y T H E R I N :

Eigenschappen: sluw, ambitieus, vindingrijk, charmant, vastberaden

Typisch plan van aanpak: Je begint eerst als een idioot te schrijven totdat je er bij neervalt (omdat je vergeet te eten, slapen, drinken). Dan neem je even een pauze van 2,5 week en krijg je alsnog de klus geklaard op het laatste moment (en weet de deadline iets op te schuiven omdat je de leraar zo lief aankijkt).

Jouw valkuilen: Je gaat gelijk vurig van start en schrijft zowat alles af in de eerste week. Maar, vergeet niet, rustig aan! Natuurlijk is het goed om door te schrijven zodra je in de flow zit, maar jaag jezelf niet op. Hierdoor hoef je niet 2,5 week bij te komen en kun je regelmatiger per dag jouw verhaal afschrijven (en hoef je niet te gaan slijmen bij iemand omdat je anders de deadline net niet haalt).

Ideale setting: Winter hoort bij Slytherin. Ga voor een knusse en mysterieuze sfeer. Kleuren zoals donkerblauw, donkergroen en zwart zijn precies goed. Maak voor jezelf een kopje zwarte koffie of earl grey thee en wikkel jezelf in als een burrito achter je bureau. Steek een kaars aan en schrijven maar!

SCOBO Nr. 3: October, Preptober: NaNoWriMo 2018!Where stories live. Discover now