3. Nellie geeft advies

43 15 8
                                    

Het is tijd om te schrijven! Pak je kop thee, je onesie en je laptop en ga er lekker voor zitten

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Het is tijd om te schrijven! Pak je kop thee, je onesie en je laptop en ga er lekker voor zitten. Natuurlijk weet je allang wat je gaat schrijven, dus je zit zo op een aantal duizend woorden. Maar dan... loop je vast. Vol in paniek blader je je uitwerkingen door (ik heb die nooit, maar andere mensen geloof ik wel). Je weet niet wat te doen. Hoe moet het nu verder? Je weet wat er later in het verhaal gaat gebeuren, maar niet wat er nu moet gebeuren. Dat is een probleem. Je personage staat ondertussen al tien minuten doelloos in dezelfde houding, smachtend naar jouw woorden. Dan komt Nellie plots je kamer binnen. 'Vrees niet. Ik ben hier om je weer op weg te helpen. Ik heb wel een aantal ideeën om je inspiratie 'Eureka' te laten roepen. Hiervoor zul je je zorgvuldig uitgewerkte verhaal los moeten laten en even lekker gek doen. Ben je er klaar voor?'

Nellie overhandigt een stuk papier en is net zo snel verdwenen als gekomen. Een beetje verbaasd, maar nieuwsgierig, bekijk je het blaadje.

Nellie geeft advies: 11 manieren om je inspiratie 'Eureka' te laten roepen

1. Dood iemand
We beginnen lekker wreed. Als een personage saai, oninteressant of simpelweg leuk is om te vermoorden: doe het. Laat een piano uit de lucht vallen en je kunt weer door met je verhaal. Je kunt personages ook laten verdwijnen, maar dat is wat minder drastisch.
Note: vermoord iemand fictief, niet in het echt

2. Het ergste wat kan gebeuren
Op dat moment, wat is het allerergste wat je personage zou kunnen overkomen? Schrijf het. Gun je personages geen genade

3. Ongevraagd advies
Introduceer een nieuw personage, dat je karakter ongevraagd uithoort en van advies voorziet. Beschrijf hoe je personage hiermee omgaat. Het advies bedenk jij: het mag nuttig zijn tot compleet willekeurig en raar.

4. Maak het kleine groot
Het draait altijd allemaal om details in verhalen. Ze dragen wat bij aan het geheel. Maak nu eens iets wat heel onbelangrijk en pietluttig lijkt belangrijk en van groot belang in je verhaal. Zoals een sok, of een naaktslak. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

5. Haha, gefopt!
Ben je nog maar aan het begin van je verhaal en er dan al klaar mee? Vermoord je hoofdpersonage. 'Maar over hem/haar gaat dit verhaal niet. Het gaat over...' En dan kun je door met een ander verhaal. Heeft mijn voorkeur. Ik vind dat soort dingen hilarisch. Eventueel zou je later hoofdpersonage nummer 1 gebruiken bij 4 (diegene heeft toch invloed op het verhaal, of veroorzaakt zelfs alles)

6. Alien invasie
Laat aliens landen op de planeet, of laat opeens blijken dat personages rondom je hoofdpersonage (of je personage zelf) aliens zijn. Er zijn veel mogelijkheden met deze optie.

7. Plottwist
Het is tijd voor revolutie! Geef het plot een enorme draai, waardoor het verhaal een compleet andere betekenis en richting krijgt. De plottwist hoeft niet logisch te zijn, zolang het maar groots is.

8. Bijpersonage
Introduceer een nieuw personage dat botst met je hoofdpersonage. Ga los met discussies, irritaties en mislukkingen.

9. Writing prompts
Even een wat serieuzere tip. Writing prompts, scene starters, scentence starters en hoofdstuk titels zijn overal te vinden, in alle soorten en maten, en erg goede en leuke inspiratie bronnen.

10. Fiskf
Typ een aantal random letters, maak er een woord mee (je mag letters weghalen en toevoegen, zolang de basis je random letters zijn) en schrijf daarmee door. Ik zou in dit geval over iets met een vis schrijven.

11. Onmogelijke situatie
Gooi je personage in een situatie waar ze met geen mogelijkheid uit kunnen komen. Of toch niet? Red je personage op de meest onwaarschijnlijke manier hier weer uit. Of niet.

Als dit niet nuttig is geweest, zou ik even een blokje om lopen en wat chocolade eten. Chocolade is altijd goed.
Als dat niet helpt, moet je even diep ademhalen, alle dingen die mis kunnen zijn met je verhaal loslaten en simpelweg GENIETEN.
Want daar gaat het allemaal om, toch?

SCOBO Nr. 3: October, Preptober: NaNoWriMo 2018!Where stories live. Discover now