Üres füzet riadó! #1

51 6 4
                                    


Gyanútlanul sétálgatsz egy üzletben, mikor a kisördög a bal válladon úgy dönt, hogy a hajadnál fogva az írószer részleg felé cibál. Megpróbálsz ellenállni, de amikor tekinteted végig szalad a polcokon heverő gyönyörű füzeteken egyszerűen nem tudsz mást tenni: engedelmeskedsz. Igaz, te magad sem tudod, hogy minek kell, de minimum egyet veszel. Bűntudattal távozol a pénztártól, majd miután hazaérsz fogod a noteszt és fél órán keresztül csorgatod a nyálad, hogy milyen szép és hogy milyen sok lehetőséget rejteget magában. Aztán rájössz, hogy félsz beleírni, mert akkor csúnya lesz és amúgy sincs semmi ötleted, ami mellett ki tudnál tartani egészen addig, amíg be nem telik a kis füzetecske, szóval csak elteszed valahova porosodni.

Ismerős? Én ezt csináltam sokáig. Tudom, hogy a lelkesedés általában alább hagy pár nap után, szóval most olyan ötleteket hoztam a füzeteitek kitöltésére, amelyek nem igényelnek nagyobb erőfeszítést és/vagy elég hetente, kéthetente (vagy még ritkábban) firkantgatni beléjük.

1. Utazási napló:

A legkönnyebben vezethető füzet a véleményem szerint. Jártál valami szép helyen? Nyomtasd ki az úton készült képeket és ragaszd őket a lapokra, majd írd melléjük az élményeidet/tapasztalataidat. Esetleg azt, hogy mit tanultál a látogatásod során. Préselt virágot, múzeumjegyet, karszalagot is beilleszthetsz. Bármit, ami az utazásodhoz köthető.

2. Emléknapló:

Ugyanaz, mint az utazási napló. A különbség mindössze annyi, hogy ide bármit ragaszthatsz és írhatsz, amire csak emlékezni akarsz. Karácsonyi képeslap, egy szirom a mennyasszony csokráról, egy kép a barátaiddal a helyi kávézóban vagy bármi más, ami számodra értékes.

3. Hálanapló:

Minden napban van valami szép. Találd meg! Becsüld meg, adj hálát érte és hidd el, hogy boldogabb leszel, amint végiggondolod mi mindened van. Annyi minden van, amiért hálás lehetsz. Reggel nem egy hatalmas csípéssel ébredtél az ülepeden. Az étel, amit eszel nem romlott és a víz, amit iszol nem sáros. A saját lábadon mész iskolába és senki sem terrorizál fizikálisan. (Ha igen, akkor sürgősen szólj valakinek! Amennyiben mindössze lelkitámogatásra van szükséged, egész nyugodtan írhatsz nekem is. Viszont ez esetben is érdemes szakembert keresni.) Van lehetőséged használni az internetet. Napi szinten fürödhetsz és ágyban alszol el. Persze vannak ennél személyesebb dolgok is. Én például hálás vagyok, amiért a nyári gyakorlatom nem volt olyan szörnyű, mint ahogy én azt képzeltem. Adj neki egy esélyt!

4. Idézetes füzet:

Ezen nem hiszem, hogy sokat kell magyarázni. Gyűjtsd össze a neked tetsző idézeteket és jegyezd le őket a noteszedben.

5. Álomnapló:

Álmodtál valami érdekeset? Írd le ezt is egy füzetbe. Később talán ötletet ad egy történetedhez.

6. Zine:

Röviden: saját kezűleg alkotott mini magazin. Leggyakrabban rövid képregények és inspiráló art füzetecskék készülnek belőlük. Később hozok majd egy bejegyzést arról, hogy én miképp csináltam meg a sajátomat. Egyébként ennek az elkészítése maximum. 3 órát vesz igénybe, ami szerintem nem nagy áldozat.

7. Listák:

Használhatsz hozzá a5-ös füzetet is, de szerintem elég egy normál jegyzetfüzet is. Szerepelhet benne teendőlista, bevásárlólista, olvasólista vagy bármi, amit listaként tudsz vezetni.

8. Novellás füzet:

Igen, tudom. Ez azért megkíván jó pár órát, még akkor is, ha csak egy novellára gondolunk. De ez nem éppen egy olyan dolog, amit napi rendszerességgel kell vezetni. Akkor írj bele, amikor jön az érzés!

9. Verses/dalszöveges füzet:

Írhatsz bele sajátot vagy olyat, ami megtetszett. Csak rajtad áll.

10. Edzés és eredményei:

Írd fel a méreteidet, keress egy inspiráló személyiséget YouTube-on (ajánlom a Blogilates csatornát), eddz, jegyezd fel milyen gyakorlatokat végeztél és mennyit, majd figyeld a változást.

A folytatásban nagyobb kitartást igénylő ötleteket fogok bemutatni! Addig is sziasztok!

The Journal AddictWhere stories live. Discover now