Coveri i slično, kliše.

1.7K 128 36
                                    

Većina vas pita isto pitanje. Gdje pravim covere? I napokon, odlučila sam da vam pojasnim sve do poslednjeg detalja da ne postoje nikakve nejasnoće. 

Ono što trebam da kažem prije svega je koje programe koristim. 

1. Photoshop - ovo se ustvari plaća i jako je komplikovano i to nisam još savladala. Photoshop dobijate kao dio Adobe paketa (valjdaaa) ili ga plaćate.To je onako baš vrhunski program i tu možete uraditi apsolutno sve što poželite (nakon što se naučite naravno, samo je kod mene problem što sam previše lijena).

2. Photoscape - ovo se downloaduje bespaltno and it's virus free (na softonicu), tj. nema virusa tako da ne brinete. Veoma je jednostavno kad se naučite i tu možete dodavati fontove aka slova kojabirate i skidate sa dafont.com (takođe virus free i kasnije ću o tome). To najčešće koristim jer ima stvarno mnogo opcija.

3. pixlr.com/editor - ovo koristim isključivo ako pronađem simpatičnu sliku neke glumice i želim da je izrežem, pa poništim pozadinu, markiram neželjeni dio i jednostavno ga obrišem. Slika te iskružene glumice bez ikakve pozadine zove se png.

4. pixlr.com/express - okay. ovo je program sa ubjedljivo najboljim filterima i efektima. Fontovi takođe nisu loši. Tu najčešće uploadujem već sređenu sliku i samo dodam efekat i eto gaaa. 

5. picmonkey.com - tu ima baš svega, od filtera, efekata, do sličica i fontova. Mada, opet, nije mnogo bolji od Photoscapea koji može da se koristi i kad nema internet konekcije.

6. online-image-editor.com - malo skrenula sa teme, ali neće škoditi. Tu sređujem gifove. Dodajem slova, bojim ih (najčešće u crno - bijelo), režem ih i određujem njihovu veličinu. Straava. (To koristim kad pravim videe za priče)

Da nastavimo:

Prvo što trebate je pronaći odgovarajuću sliku (očito). Slika može biti bilo kakva, ali uvijek pokušajte da zamislite taj vaš cover kao koricu neke knjige sa vašim imenom. Uklapa li se u taj opis? Hmm, ne baš. Pokušajte da liči na koricu neke knjige koju znate aka čitate ili šta god. Ja pronalazim većinu ''komplikovanih'' slika, tj. interesantnih na weheartitu, ako pak tražim nešto sasvim jednostavno, odem na google images. 

Dakle, kad se radi o coverima, UVIJEK ali UVIJEK birajte jednostavnost i klasiku, NI SLUČAJNO nemojte da sad bude šareno i kičasto. Zato ja preferiram covere u crno - bijeloj boji, potpuno tamne ili potpuno svijetle.

Isto tako, wattpad coveri moraju biti veličine 256x400. Pobrinite se da prvo sredite veličinu podloge prije nego što nešto dodate.

- dafont.com je internet sajt sa kojeg možete skidati fontove kad god poželite. Dobro, osim kada nemate konekcije. Pronađete font koji vam se sviđa i kliknete na ''Download'' koji se nalazi desno od fonta. Da biste prebacili font u Photoscape, idite u kontrolnu tablu koja se nalazi kad kliknete na ono ''start'' ili šta god i tu uđete i nađete font. Dok to tako stoji, vi čekate da se font downloaduje (virus free), a onda kliknete na dowloadovan font i otvori vam novi prozorčić. Onda odete na Wizard. Ja mislim. Uglavnom, ko ima Windows xp: lik izgleda kao kineski sultan sa sve i nekom ljubičastom kapicom i tu kliknete i onda na ''Finish'', a onda ponovo otvori novi prozor sa vašim instaliranim fontoooom. Onda taj font lijepo markirate i kopirate i nalijepite u folder FONT koji se nalazi u kontrolnoj tabli i koji ste već otvorili ranije. (ako nešto nije jasno ili ako nešto ne možete naći, pitajte me, ali gotovo sam sigurna da sam objasnila bez ikakvih propusta)

- deviantart.com je sajt sa kojeg skidam pngove i ukrase za covere. Jednostavno je. U tražilicu ukucate... Louis Tomlinson png i enter i eto ga. Samo ne zaboravite to png. 

- kliše momenti:

- naši jezici su se borili...

- snažno me je gurnuo uz zid (e al može i uz drvo), činilo se kao da između nas nema ni milimetra praznog mjesta.

Eh, kladim se kad bi se njih dvoje našli u po' ničega onako potpuno izgubljeni u nekom tamo polju kukuruza, on bi još uvijek pronalazio način da ju tresne uz nešto pa bila to i stabljika kukuruza... *faaaaaaaaacepalm*

- trenutak kada glavna glumica usporedi njegove oči sa biserima. 

Ups, mislim da sam upravo prevrnula očima.

- ono kad se završi rečenicom "Onda sam se unesvijestila". 

Uuups, smotana malo? Nee, nije, vjerovatno je truudna, pa je to neki sitni (ogromni) nagovještaj, hmm?

- ono kad stave da im je glavna likuša Barbara Palvin ili Nina Dobrev i onda u priči pišu kako njima svi u školi govore kako su odvratne i ružne iako obje izgledaju kao prokleti VS angels, a jedna od njih ustvari jeste. Dokleeee?

- Crni kombi.

Zato što čim pročitate 'Crni kombi', očekujte otmicu glavnog lika. 

- "Mogu li da budem sama na kratko?" likuša upita dečka.

  "P - p - p - p - prekidaš li s - s - s - sa m - m - mnom?" *clap*

- konobarice ustvari nisu konobarice već plaćenice da se bacaju po dečku glavne likuše i prave ju ljubomornom i tako konobarice nemaju nikakvog poštovanja prema sebi niti svom poslu. Da, sve konobarice su taaaako jeftine i tako odvratne, mhm...

-

Dobro ovde ima svega, bukvalno. Ako vam nešto nije jasno u vezi ovoga oko covera pitajte u komentar, odgovoriću. I da, nemojte zamjerit na ovom blebetanju umjesto clichea jer je trenutno petnaest minuta do dva (kad ja ovo pišem, sutra će biti dan kad budem objavljivala pa da ne mislite da sam još i to pobrkala) i ne znam gdje mi je glava pa mi je tako došlo da se malo zezam. Tako da ono, sorry na besmislenosti *innocent smile*

I da, ovo je vjerovatno zadnji dio KPINP. Osim ako u komentar ne napišete neke prijedloge za idući nastavak. Yeaah.

Oprostite na greškama, pravopisnim, gramatičnim, kao što rekoh ranije, nisam baš sva svoja...

Anon

Kako pisati (i ne pisati)Where stories live. Discover now