Kako biti primijećen?

1.6K 122 23
                                    

Većina vas se ovo pita. Pronalazila sam neka pitanja, o tome kako sam dobila ovoliko pregleda na Queen of Horror ili slično. I iskreno, pregledi nisu nešto čime se hvalim jer je meni mnogo više stalo do komentara, pa bio komentar samo jedan, meni je vrijedan. Jako je ružno (po meni) kada neko kaže : "Boli me briga šta svi drugi misle. Ja imam 100,000 pregleda na wattpadu, a ne oni. Ja znam da znam pisati, njihov je problem što to ne vide. Očito nemaju ukusa za priče.." To je jako ružno. Nećete ništa postići time što ste umišljeni, osim možda negativnih komentara. Svako ima svoje mišljenje i kritike su uvijek dozvoljene, sve dok  se pod kritikama ne podrazumijeva vrijeđanje. Ne možete nekoga vrijeđati jer  je počenik, pa nije upoznat sa pravilima pisanja, gramatikom, pravopisom i sličnim. Istina, takvi ne bi trebali ni objavljivati dijela ako nisu potpuno sigurni da su ispravna jer očito nisu prirasli tome, ali opet, to je njihov izbor i postoji lijep način da kažemo nekome kako treba pisati, bez da mu povrijedimo osjećaje pa da sutradan napiše oproštajnu poruku na wattpadu u kojoj govori kako je izbrisao sve priče zbog neke tamo umišljene djevojčice koja je poželjela da se istresa na nekome koji joj nikada nije ništa loše uradio. Iskreno, kada nađem na takve priče koje podsjećaju na cliche, radije ih zaobiđem nego što komentarišem i napišem neku kritiku. Ne volim biti taj neko ko će tražiti one malo slabije priče i kritikovati ih. Radije ću pisati ovo, ne imenujući nikoga, a udjeljujući savjete.

Dolazimo do tebe, kako biti primijećen. Pa, to je malo teže. Počnite sa time da ne budete umišljeni i sebični. Kad vam neko komentariše priču, odgovorite na taj komentar ako postoje neka pitanja. Nemojte se uzdizati u nebesa samo zato što imate veliki broj čitatelja ili zato što imate veliki talenat. Isto tako, komentarišite druge priče. Nemojte očekivati da će vam neko komentarisati priču onako bezveze, ako vi samo sjedite i čekate kada će se naći ''vaš ludi fan na kvadrat koji željno iščekuje svaki nastavak koji objavite i više vam dosađuju nego što vam je drago što ih imate''. Iskreno, vi trebate imati poštovanja prema tim koji vama komentarišu jer oni troše vrijeme i na čitanje i na komentarisanje nečega za što ste se potrudili. 

Možete reklamirati priču, ali opet, to ne garantuje da će neko ustvari ući u taj link i početi čitati redovno. Ja predlažem i dedication. Ako vam se neki komentar svidi, tom wattpad korisniku možete zahvaliti tako što ćete mu posvetiti idući dio i gotovo je garantovan komentar te osobe na tom dijelu. 

Cover priče je takođe bitan. Niko neće pročitati neku priču (bez obzira koliko kvalitetna ona bila) ako je cover urađen užasno. Držite se jednostavnosti. Nemojte stavljati previše znakova, previše onih uvijenih slova, previše simbola i sličnoga. Najlakše je raditi u crno - bijeloj boji, ali opet, ako ne volite te boje, onda se pomirite sa nemirnim šarenilom. Ja predlažem  iduće programe : 

- pixlr.com/editor.

- pixlr.com/express.

- photoscape. (koji morate instalirati, ali je besplatan).

- picmonkey.

- online - photo - editor. (tu uređujem gifove).

- photoshop. (malo komplikovaniji, plaća se, ali dolazi besplatno uz neke verzije windows 7, tj. uz adobe paket).

JOŠ NEŠTO. Kome treba pomoć oko covera, ili da mu napravim cover, neka se javi u inbox:)

Reklame :

malfoy_cupcake - 'Whisper'.

TamaraIvancevic - 'Keep Going Girl'.

___________________________________________

Nadam se da vam je ovo bilo od pomoći. 

Javite se ako želite reklamu.

Slobodno pitajte ako ima nejasnoća i dajte neki prijedlog ili nešto što želite čitati u idućem dijelu ovoga.

U idućem dijelu detaljnije o coverima.

P.S. ne želim da nekoga uvrijedim nečime, ali ovo je moje mišljenje i držim se toga. Ako nekome ne smeta, neću mu zamjeriti ako napusti i ovu ''priču'' i moj wattpad profil. Radije to, nego da se moram prepirati sa nekim.

Anon

Kako pisati (i ne pisati)Where stories live. Discover now