Gramatika, urednost, deskripcija, naracija.

2.5K 172 16
                                    

Ako ste ozbiljni u pisanju vaše priče i ako želite da izgleda koliko toliko profesionalno, potrudite se da budete uredni. To je jako bitno, jer niko neće čitati priču pun smajlića i gluposti. Dobro, jedino oni čitaoci koji imaju manje od 12 godina, a to ne želite. Vi ne pišete slikovnicu za malu djecu, vi pišete nešto čime trebate oduševiti čitaoce. Evo primjera :

- Ne pišite ništa tipa ':) ;) :D :P :O :* <3' osim ako se likovi dopisuju, pa u porukama koriste smajliće. Tada to nije toliko kritično, ali opet nemojte to previše koristiti. Umjesto da stavljate te znakove, pokušajte riječima opisati i dočarati kako se glavni lik osjeća. Da li je ':O - uplašen', ':) - nasmijan', itd. 

- Potrudite se da koristite 'ć, č, đ, š, ž'. To je jako bitno jer nigdje nećete naći knjigu gdje piše : "Kad sam se vratila iz skole, nikoga nije bilo kuci." 

- Pazite na gramatiku i pravopis. Nemojte da vam se ovo dešava: "Neznam kako mise tako nešto moglo dogoditi" ili "stigla sam u london na kraju dana" ili "nisam izasla napolje sa nikim, citavo vrijeme sam sama bila" itd. Isto tako, pazite na interpunkcijske znakove tj. nemojte koristite zareze/zapete gdje nisu potrebni (ispred nekih veznika ili ispred nekih riječi).

- Ako imate potrebu da promijenite perspektivu, stavite ***, a u slučaju da se po tekstu ne može prepoznati onaj lik u čijoj perspektivi pišete, nije problem da napišete '- John -'. Naposlijetku, mi smo amateri, a ne profesionalci.

- Potrudite se da što više opisujete šta likovi rade, kako se osjećaju i slično kako bi dočarali dijaloge ali i ostale dijelove priče. Ipak, nemojte da vam pasus sa deskripcijom/naracijom bude predug jer tada postaje dosadno. 

- Nakon što završite sa pisanjem novog poglavlja, provjerite i pročitajte tekst kako bi se riješili svih mogućih grešaka.

Deskripcija, naracija :

- Potrudite se da deskripcija/naracija, tj. opisivanje/pripovijedanje bude kraće od 500 riječi (pričamo o pasusima). Ako je išta duže, čitateljima će biti dosadno. Ozbiljno, trebate dinamičnost kako bi priča bila što zanimljivija. Pripovijedanje i opisivanje je dobro tu i tamo prekinuti monologom ili dijalogom.

- Moja preporuka je da pišete u trećem licu, tj. pripovjedačeva perspektiva. Tako možete opisati kako su se i jedan i drugi lik osjećali u isto vrijeme, bez da mijenjate perspektivu. A ako želite da vaša priča ima isključivo samo jednog glavnog lika, onda možete pisati iz njegove perspektive i u tom slučaju možete pisati u prvom licu.

Opet, ako pronalazite nejasnoće, ne ustručavajte se da me pitate za pomoć u komentar ili inbox.

Kako pisati (i ne pisati)Where stories live. Discover now