Hoofdstuk 1

303 5 0
                                    

Ik zit op de bank, als ik plotseling getoeter hoor. Ik loop naar het raam om te kijken. Ik zie dat mijn vriendje, Dave, voor de deur staat. Hij doet zijn autoraampje open. "Kom je?" Roept hij. Even ben ik verbaasd, maar dan weet ik het weer. Hij zou me natuurlijk ophalen, het is namelijk de eerste schooldag. Ik pak snel mijn tas, gris mijn jas van de kapstok en ren naar buiten. Ik geef hem een kus op zijn wang. "Goeiemorgen, schoonheid." Grijst Dave. Ik geef hem een tikje tegen zijn knie. "Rij nou maar, straks komen we nog te laat."
Tien minuten later parkeert Dave op het parkeerterrein bij school. Hij opent galant de deur voor me. "Alstublieft, mevrouw." Ik glimlach lieflijk naar hem. "Dank u wel, meneer." Dave is 18, en heeft net zijn rijbewijs. Hij gaat naar het MBO, wat vlakbij mijn middelbare school is, dus ik kan mooi meerijden. Ikzelf zit in 5 HAVO, mijn examenjaar. Bij de ingang kom ik Lotte tegen, mijn beste vriendin. Ze slaat een arm om me heen, en we lopen samen al kletsend de school in. We hebben vorig jaar verschillende profielen gekozen, daarom hebben we nu bijna geen vakken meer samen. Alleen Nederlands en wiskunde. Dat is wennen voor ons, omdat we vanaf groep 1 al bij elkaar in de klas zaten en we altijd alles samen hebben gedaan. Nu hebben we elkaar wel extra veel te vertellen.
Het eerste uur heb ik geschiedenis. Als ik het klaslokaal binnenloop, zie ik een meisje zitten dat ik niet ken. Zouden we een nieuwe leerling hebben, of komt ze uit een andere klas? Ik neem haar van top tot teen op. Ze komt me niet bekend voor. Ik besluit aan het tafeltje achter haar te gaan zitten.
Dan komt meneer Langendijk binnen, de docent. "Goedemorgen allemaal. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat we vandaag een nieuwe leerling in de klas hebben. Wie is de gelukkige?" Het meisje voor me staat op. "Hoi, ik ben Maan, ik ben verhuisd vanuit Assen, maar nu woon ik hier, in Drachten." "Kinst ek Frysk prate dan?" Schreeuwt Pieter door de klas. De klas begint te lachen. "Kun jij Drents dan, Pieter?" Roep ik terug. Ik besef me pas wat ik gezegd heb als het al te laat is. Waarom ben ik ook zo'n flap-uit? Pieter grijnst. "Zo, Kim heeft praatjes gekregen in de zomervakantie!" Ik word rood, maar Maan kijkt me dankbaar aan. Meneer Langendijk maakt een einde aan de chaos. "Maan, wil je iets over jezelf vertellen?" Maan schraapt haar keel. "Ik woonde dus eerst in Assen, ik ben verhuisd naar Drachten, en ik ben 16 jaar."
  "Oké, dankjewel Maan." Meneer Langendijk kijkt de klas rond. "Kim, zou jij Maan een rondleiding kunnen geven vandaag? En haar een beetje op weg helpen met het rooster en de lessen?" Ik knik. Ik steek een hand naar voren. "Hoi, ik ben Kim." Maan glimlacht naar me. "Ik ben Maan, leuk je te ontmoeten." Als een automatisme lach ik terug. Wat een leuke lach heeft ze. Dan focus ik me op geschiedenis, want meneer Langendijk is ondertussen al met zijn uitleg begonnen.

Na de geschiedenisles ga ik bij Maan's tafeltje staan. Ik laat haar de app SOM zien, waarin je kunt zien wat je rooster is, welke cijfers je hebt gehaald en wat je huiswerk is, mits de leerkracht dat erin gezet heeft. "Wat heb je nu?" Vraag ik. Maan kijkt geconcentreerd naar haar telefoon. "Wiskunde, in lokaal 1.12." "Ah leuk, dan zit je bij mij! Kom, loop maar mee." Ik loop voor Maan uit, en maak ondertussen van de gelegenheid gebruik om haar beter te leren kennen. "Dus, waarom ben je eigenlijk verhuisd?" Vraag ik. Maan's gezicht betrekt. "Ik werd gepest op mijn vorige school, en mijn vader heeft net een nieuwe baan, dus toen kwam het wel mooi uit om naar een andere school te gaan. Ik had ook met de bus naar mijn vorige school gekund, maar dat wil ik niet meer." Ik heb met haar te doen. "Ah, wat vervelend. Was het erg, het pesten?"
"Ik heb het er liever niet over." Zegt Maan vastberaden. Ik snap de hint en hou erover op. "Bevalt het een beetje, hier in Drachten?" Vraag ik in plaats daarvan. Maan knikt. "Ja, we wonen best mooi, vlakbij een park. Waar woon jij?"
"Hé, toevallig, ik woon ook vlakbij een park! Woon je toevallig aan de Eikesingel?"
Maan knikt. Mijn mond valt open van verbazing. "Meen je niet, daar woon ik ook!" We beginnen te lachen. Wat een toeval!
Even later zijn we al bij het lokaal. Veel te snel, als je het mij vraagt. Ik had nog wel even verder willen kletsen. In het lokaal zoek ik een plekje van 3 tafels op. "Kom maar naast me zitten," zeg ik tegen Maan, "Lotte komt zo ook, dat is mijn beste vriendin." Maan lacht, en neemt plaats aan het tafeltje links van mij. Lotte komt het lokaal binnen, en kijkt speurend rond. Ik zwaai naar haar. Zodra ze binnen gehoorsafstand is, stel ik Maan aan haar voor. "Dit is Maan, ze is nieuw, ik ben haar gids vandaag." Maan zwaait grijnzend. "Hoi, ik ben Lotte." Lotte klinkt wat kortaf. Ik probeer haar aan te kijken, maar ze wendt haar blik af. Nou ja, ze trekt vast wel weer bij. De rest van de wiskundeles zegt Lotte geen woord tegen me, dus ik klets in plaats daarvan maar met Maan. Zodra de bel voor de pauze gaat, stormt Lotte het lokaal uit. Ik kijk verontschuldigend naar Maan, en haal mijn schouders op. "Zal ik je maar een rondleiding geven, dan?"

De rest van de schooldag kom ik Lotte niet meer tegen. In de lunchpauze zit ik met Maan in een hoekje van de aula. Samen kijken we naar de mensen om ons heen. Ik geef haar advies over met welke klasgenoten ze wel, en met welke klasgenoten ze juist niet om moet gaan. "Pieter is een lul, bij hem moet je vooral uit de buurt blijven." Maan lijkt niet erg onder de indruk. "Ach, die kan ik wel aan. Ik ben wel wat gewend." Ze grijnst. Ik haal mijn schouders op, en klets verder.
Het laatste uur hebben we Duits. Maan heeft grotendeels hetzelfde profiel als ik, dus we hebben veel lessen samen. Ik ga weer naast Maan zitten. Terwijl mevrouw Stienstra met haar les begint, schrijft Maan iets in haar schrift. Dan schuift ze het naar me toe.

"Heb je zin om me vanmiddag een rondleiding door Drachten te geven?"

Ik grijns naar haar en steek mijn duim op. De rest van de les vind ik het moeilijk om me te concentreren. Ik haal mijn telefoon uit mijn zak en stuur Dave een berichtje dat ik na school Drachten in ga met een vriendin, en ik dus niet met hem meerijd. Even later krijg ik een sms'je terug: "Is goed babe, veel plezier!"
Ik stuur hem een hartje terug, en stop dan mijn telefoon weer in mijn zak, voordat mevrouw Stienstra het ziet.

"Ben je eigenlijk op de fiets?" Vraag ik Maan, als de les afgelopen is. Maan knikt. "Jij ook?" "Nee, ik reed mee met mijn vriend vanochtend. Hij zit op ROC Friesche Poort, hier vlakbij." Maans gezicht lijkt te betrekken. Ach, dat heb ik me vast verbeeld. "Zullen er dan gaan lopen?" Stelt Maan voor. "Ik loop wel met mijn fiets aan de hand." Ik ga akkoord, en we gaan op weg naar het centrum. Het is nog best een eind lopen, en tegen de tijd dat we in het centrum zijn, zijn we wel aan wat drinken toe. "Zullen we bij de Lachende Koe gaan zitten? Dat is een leuk restaurantje." Opper ik. Maan stemt in, en we bestellen twee cappuccino's. Terwijl we van onze drankjes genieten, kijken we naar de mensen op straat. Het is nog best warm, en Maan stelt voor om op het terras te gaan zitten. "Goed plan!" Zeg ik enthousiast. We zoeken een tafeltje in de zon op, en uit de wind. Maan slaakt een zucht van verlichting. "Heerlijk! Ik ben echt een zomermens."
"Ik ook." Beaam ik.

Zodra onze drankjes op zijn, stelt Maan voor om te betalen. Ik protesteer hevig, maar ze staat erop. Terwijl Maan naar binnen gaat om af te rekenen, geniet ik nog even van het zonnetje. Dan zie ik dat er een berichtje van Dave binnenkomt. "Lekker aan het shoppen? Kom je vanavond langs?"  Ik zucht geërgerd. Ik heb vanavond voetbaltraining, waarom vergeet hij dat altijd? "Moet trainen, kom je kijken?"  Stuur ik terug. "Nee, geen zin."  antwoordt hij. Kwaad stop ik mijn telefoon in mijn tas. Wel willen dat ik langskom, maar zelf geen moeite willen doen... Typisch Dave. Maan komt het restaurant uitlopen, en ik zet een grote glimlach op. Tijd voor een rondleiding!

Zij verandert allesWhere stories live. Discover now