#46 Jiná

52 10 6
                                    

Autor: Adele_cat_lover
Kategorie: Sci-fi
Počet kapitol: 33
Stav: dokončený

Shrnutí děje:
Mladá mimozemšťanka se po havárii létajícího talíře probudí na planetě Zemi a je zavřená v tajném výzkumném zařízení, kde prožívá peklo. Vše se otočí o 180°, když se seznámí se zdánlivě obyčejným člověkem.

Popis:
Havárie létajícího talíře je pro lidi velmi zajímavé téma.

Ale jak se cítí návštěvník, který na Zemi tak nešikovně ,,přistál"? Po čem touží to křehké stvoření spoutané v prázdné místnosti? Co když se ta drobná mimozemská dívka seznámí se zdánlivě obyčejným mladíkem, ve kterém najde spojence? Podaří se jí získat naději na návrat na domovskou planetu? Unese zjištění, že takzvaná ,,Modrá" planeta je mnohem nepřátelštější než si představovala? A dokáže se ukrývat a maskovat dostatečně dlouho, i když poznává, že se od lidí liší víc než si myslela?

Není si jistá skoro ničím.
Jedno ale ví naprosto jistě.
Naděje na návrat existuje!
Co všechno pro to ale bude muset udělat? A kolikrát jen o chlup unikne smrti?

Pravopis

📌Čárky.
Př: Nevím jak to dělá ale zatím ho nesejmuli.

---> V tomto souvětí ti chybí dvě čárky, mezi slovy dělá a ale a mezi slovy nevím a jak. Je to poměrně jednoduché. Musíš si spočítat, kolik vět je v daném souvětí. Větu poznáš snadno - podle vyčasovaného slovesa. Taková slovesa jsou tady tři - nevím, dělá a nesejmuli. Což znamená, že tu jsou tři věty - Nevím, Jak to dělá a ale zatím ho nesejmuli. A jestliže mezi nimi není spojka a, i, ani či nebo v určitých podmínkách, musíš je oddělit čárkou. Není to zas tak těžké, chce to jen cvik. Ale uznávám, že někdy udělá chybu úplně každý.

Správně to tedy je: Nevím, jak to dělá, ale zatím ho nesejmuli.

Nebo: Ve vodě nemáme žádné přirozené nepřátele, jsme na vrcholu potravního řetězce a proto mám vodu tak ráda.

---> Tady ti chybí čárka před spojením a proto. Nejspíš ses domnívala, že se jedná o spojku a, před kterou se čárka nepíše, jenomže tohle je starý známý chyták. Jde totiž o spojku a proto, před kterou se čárka psát musí. Podobné chytáky jsou třeba: a dokonce, a tak, a tedy, anebo nebo třeba i když. Je třeba si na ně dávat pozor.

Správně tedy to souvětí zní: Ve vodě nemáme žádné přirozené nepřátele, jsme na vrcholu potravního řetězce, a proto mám vodu tak ráda.

📌Mně/mě
Př: ,,Tak jdeme?" zeptá se směrem ke mě.
Správně: ,,Tak jdeme?" zeptá se směrem ke mně.

---> Dám ti takovou pomůcku. Zkus si místo mě/mně doplnit nějaké mužské jméno, třeba Vašek. Když si řekneš Vaška, je tam mě. Když Vaškovi, tak mně.

Př:
Vaškovi se to nelíbí. ---> Mně se to nelíbí.

Vaška to zajímá. ---> Mě to zajímá.

Snad to z toho chápeš.

📌y/i
Na to jsem narazila jen opravdu výjimečně. Nejvíce mě zarazilo slovo bytva. Nejspíš se jednalo o překlep, ale pro jistotu - bude tam měkké i, protože se nejedná o slovo vyjmenované ani příbuzné.

Recenze /UKONČENO/Kde žijí příběhy. Začni objevovat