#42 ONA NENÍ ONA!

56 7 17
                                    

Autor: NikolaFrancov
Kategorie: Mystery/Thriller
Počet kapitol: 8+prolog a epilog
Stav: dokončený
Nejlepší umístění: ???

Shrnutí děje:
Rodina z předměstí a jedno velké tajemství, které se netýká jen jich. Detektiv Cameron má úžasnou rodinu, ale jednoho dne jeho žena a syn nedorazí domů. Kde jsou? To se snaží zjistit.

Popis:
Na předměstí ve slunné Kalifornii žije všemi milovaná rodinka Jackson. Cameron, Bethany a jejich dvanáctiletý syn Kyle. Jejich život je jako z pohádky. Na co sáhnou, to se jim daří. Ale vážně je všechno takové, jak se zdá? Co když ne? A co se stane, až se Cameron začne dozvídat krutou pravdu? A dozvěděl by se ji vůbec, kdyby...?

Zajímá tě, co je za slovem kdyby? Tak začni číst a otevři spolu s Cameronem Pandořinu skříňku.

Pravopis

📌Čárky.
Tvůj největší nepřítel v této kategorii. Někdy ti přebývají, jindy zase chybí.

Př:
Radil jsem mu, jak sbalit Melisu a on na mé rady vždy dal.

---> Tady chybí čárka před spojkou a. Teď si možná říkáš, co to je za blbost, před a se přece čárka nepíše. Ale to je jen velmi častá mylná informace. Jsou případy, kdy se před ním naopak napsat musí. Pokud je v souvětí věta vložená, musí ji ohraničovat čárky, a to i v případě, že za ní stojí spojka a. Vloženou větu poznáš snadno. Pokud ji ze souvětí vyjmeš, bude ti výsledný útvar dávat smysl. Což platí i v tomto případě.

Dalším případem, kdy se před spojkou a píše čárka, je tak trochu chyták. Tento případ vypadá jako spojka a, ale vlastně jí není.

Typickými příklady jsou spojky:
a tak
a to
a proto
a dokonce
a tedy

Nebo:

Popravdě by neměl, ani vyšetřovat, ale kapitán se nad ním smiloval.

---> Čárky navíc před slovem ani a za slovem vyšetřovat. Ani vyšetřovat není věta. Ano, je tam sloveso, jenomže v infinitivu. A to nikdy nemůže být přísudkem, tudíž tohle věta prostě není. A čárky jsou tam zbytečné.

Čárky jsou zkrátma mršky a chybují v nich snad úplně všichni :D

📌mě/mně

Př:

,,A místo toho, aby zavolala mně, zavolala tebe."

---> Tahle věta se dá vyložit dvěma způsoby. Pro názornost doplním namísto zájmena mě/mně jméno.

,,A místo toho, aby zavolala Lucce, zavolala tebe."

V tomto případě je zájmeno mě/mně správně, ale zájmeno ty už nikoli. Myslím ale, že tys to myslela spíše druhým způsobem, protože vyskloňovat zájmeno ty snad umí i roční dítě.

,,A místo toho, aby zavolala Lucku, zavolala tebe."

V tomto případě je chyba v mě/mně. Správně by mělo být: aby zavolala mě ne aby zavolala mně. Dám ti pomůcku. Použijeme právě jména. Konkrétně ta mužská. Zkus si místo mě/mně doplnit nějaké mužské jméno, třeba Vašek. Když si řekneš Vaška, je tam mě. Když Vaškovi, tak mně.

Př:
Vaškovi se to nelíbí. ---> Mně se to nelíbí.

Vaška to zajímá. ---> Mě to zajímá.

Snad to z toho chápeš.

📌Dávej si pozor na střídání časů. V jednu chvíli vyprávíš v minulém čase a v druhé už v čase přítomném.

📌Opakuješ sloveso být.
Jeden příklad za všechny:

Tohle byl Cameronův nejhorší den v životě. Vražda Bethany byla jedna velká záhada. Neznám nikoho, kdo by ji chtěl zabít. Jak už jsem říkal, byla oblíbená. I když jsem sám byl psychicky na dně, musel jsem pro Camerona začít vyšetřovat. Od patoložky jsem zjistil, že měla na těle známky zápasu. Za nehty se našly kousky kůže, které se hned poslaly na analýzu. Taktéž kulka, která byla vystřelena do jejího břicha, avšak nebyla to smrtelná rána, zemřela na vykrvácení. Kdyby ji v noci někdo našel, mohla by přežít. Nejhorší bylo, že jsme tam byli, ale ona tam nebyla. Pamatuju si, že jsem kolem tohoto místa procházel a nic tam nebylo, takže to znamenalo jediné. S tělem bylo manipulováno. Pak tu byla ještě jedna otázka a to dost zásadní. Kde byl Kyle? Kam se mohlo ztratit dvanáctileté dítě? Co se s ním stalo? Dobrá, byly to tři otázky.

Lépe:

Horší den než ten dnešní Cameron ještě nezažil. Vraždu Bethany oblklopovaly samé záhady. Neznám nikoho, kdo by ji chtěl zabít. Jak už jsem říkal, těšila se velké oblíbenosti. I když jsem se sám dostal psychicky na dno, musel jsem pro Camerona začít vyšetřovat. Od patoložky jsem zjistil, že měla na těle známky zápasu. Za nehty se našly kousky kůže, které se hned poslaly na analýzu. Taktéž kulka, kterou vystřelili do jejího břicha, avšak ta ji nezabila, zemřela na vykrvácení. Kdyby ji v noci někdo našel, mohla by přežít. Nejvíc mě ale deptalo to, že jsme tamtudy procházeli, ale ji jsme tam nenašli. Pamatuju si, že jsem kolem tohoto místa procházel a nic jsem tam neviděl, takže to znamenalo jediné. S tělem někdo manipuloval. Zůstávala ještě jedna otázka a to dost zásadní. Kam se poděl Kyle? Kam se mohlo ztratit dvanáctileté dítě? Co se s ním stalo? Dobrá, zůstávaly tři otázky.

No řekni, nezní to líp? Stačí jen trochu pozměnit stavbu vět, zamyslet se nad případnou náhradou slovesa a hotovo.

Zápory

📌 Proč máš nadpis velkým písmem? Na co? Úplně stačí malé a vykřičník.

📌Chyběl mi popis Elliota a Hillových. To byly dost důležité postavy, určitě bys to měla doplnit.

📌Jak Hillovi přišli na to, kdo jim zabil syna? I to by se mělo vysvětlit.

📌V jedné scéně říká Sally Cameronovi, že vrah Bethany nejprve omráčil. Ale na záznamu je při vědomí.

📌Jenom taková drobnost - zkratka jména Cameron je Cam, ne Cem.

📌Psala jsi, že s tělem bylo manipulováno. Ale na záznamu se z místa ani nehnulo.

📌Nějak jsem nepochopila, proč se kniha jmenuje právě takhle.

Klady

📌Líbil se mi prolog. Moc hezky jsi to podala.

📌Dobrý nápad, že jsi Elliotovi na konci každé kapitoly věnovala pár řádků.

📌Při popisu Bethanina přepadení jsem se do toho úplně vžila. To se ti opravdu povedlo!

📌Krásně popisuješ pocity, člověk se dokáže vcítit do postav a vidět vše jejich očima.

📌Píšeš správně přímou řeč.

📌Celá ta zápletka byla skvěle promyšlená.

Cover

Je pěkný, ale takový nevýrazný. A proč ty vykřičníky za každým slovem? Jsou tam zbytečné. Upřímně nevím, jestli by mě zaujal.

Popis

Už jsi říkala, že tyhle věci ti moc nejdou. No, opravdu to potřebuje zlepšit. Chápu, že nechceš spoilerovat, ale napsala bych tam aspoň to, že Cameronova žena a syn zmizeli a asi něco v tom smyslu, že jedno velké zlé tajemství vyplulo na povrch.

Celkové hodnocení

Příběh se mi vcelku líbil, ovšem záporů taky nebylo málo. Takže mu dávám 6/10! Určitě nelituju, že jsem si ho přečetla, šlo to úplně samo. A na závěr ti ještě dlužím omluvu za tak dlouhou dobu, kterou jsi musela čekat. Promiň.

Recenze /UKONČENO/Kde žijí příběhy. Začni objevovat