#41 Animalem

48 10 2
                                    

Autor: Alkiera
Kategorie: Fantasy
Počet kapitol: 12+prolog
Stav: nedokončený
Nejlepší umístění: #84 ve Fantasy

Shrnutí děje:
Calamity je držitelka Animalema a bývalou členkou jednoho z klanů, ze kterého ve svém mladém věku uteče a nechá svůj minulý život prakticky zmizet. Alespoň do té doby, než se u ní objeví Miguel, který ji nutí vrátit se kvůli složité věci, týkající se klanů. A právě tady začíná příběh, kdy Calamity znovu setkává tváří tvář lidem, které jí v minulosti ublížili či pomáhali. Bohužel se za vyhlazováním klanů ukrývá něco více a pomaličku tak otvírá brány do minulosti, aniž by si to kdokoli přál. Nutno dodat, že hledání jisté osoby, která má být klíčem k odpovědím, se to znatelně ztíží.

Popis:

Existují utajené klany rozmístěné po celém světě s touhle prapodivnou mocí. Mocí, která jim dává život. Každý člověk, který se narodí do jednoho z klanů se zrodí i se svým Animalem, což je vlastně jeho kus života. Jeho vše.
Animalem může mít jakýkoliv tvar, jakoukoliv podobu, ale každý obyčejný člověk jej vidí jen jako obyčejné zvíře, které si jde vedle dotyčného.
Jednou z takových je i dívka z rodu Lendres, ze kterého odešla už před nějakou dobou, aby se sžila s normálními lidmi. I se svým Animalem uprchla do Anglie, kde se zabydlela. Jenomže xo když rodinné pouto začne volat zpět?
Co když bude muset převzít několikagenerační štafetu svého klanu?
Nepomáhá tomu ani blízký střet znepřátelených klanů.
Nad obyčejným životem se stahují mračna a normální život se pomalu ale jistě hroutí.
Jak moc bude lidstvo ovlivněno?
Jak moc budou ovlivněny klany?

Pravopis

📌Čárky.
Ty ti dělají opravdu dost velké problémy.
Př:
Hra začala, jaký klan padne dál je Calinou starostí číslo jedna.

---> Čárky oddělují větu jedna od věty dvě atd. Větu poznáš podle slovesa. A kolik sloves je v tomto souvětí? Tři - začala, padne a je. Tudíž čárky musí být dvě, každá mezi jednu z vět. První jsi umístila dobře. Ta druhá ale chybí. Patří mezi slova dál a je. Jak to? Protože slovo dál patří ke slovesu padne, takže před ním čárka být nemůže. Tudíž ji musíme umístit mezi slova dál a je.

Správně:
Hra začala, jaký klan padne dál, je Calinou starostí číslo jedna.

Taky jsem si všimla, že si občas pleteš slovesa s dějovými přídavnými jmény. Dám ti příklad - týká se a týkající. První je sloveso, to druhé dějové přídavné jméno. Dějová přídavná jména poznáš podle koncovky cí. Třeba myjící, stojící, sedící, ležící apod.

📌ji/jí
I toto ti dělá celkem potíže.
Př:
,,Nikdy nenajdete..."

---> Dám ti takovou pomůcku. Zkus si místo ji/jí doplnit ukazovací zájmeno ta a pak jméno postavy. Když si řekneš tu, je tam ji. Když tou nebo té, tak jí.

Př:
Podával té Elle ruku. ---> Podával jí ruku.

Mám tu Ellu rád. ---> Mám ji rád.

Tohle můžeš využít i u ni/ní.

Snad to z toho chápeš.

Správně tedy je:
,,Nikdy ji nenajdete..."

📌Přímá řeč.
Někdy ji napíšeš správně, jindy špatně.
Př:
,,Tady právě začíná zábava." Procedil skrze zubatý úsměv vypadajíc u toho jako žraloh, který právě spatřil svoji kořist.

Správně:
,,Tady právě začíná zábava," procedil skrze zubatý úsměv vypadajíc u toho jako žraloh, který právě spatřil svoji kořist.

📌Občas máš trochu zvláštní slovosled. To prakticky není ani chyba, ale na čtenáře to může působit trochu zvláštně.

📌Překlepy.
Je jich tam poměrně dost, chtělo by to znovu projít kapitoly a opravit si je :-)

Zápory

📌Působí to na mě celé trochu zmateně, ačkoliv netuším proč. Nejspíš to bude příliš dlouhými souvětími, v kterých navíc často chybí čárka. Je pak někdy docela obtížné se v tom vyznat. I to shrnutí děje, které jsi mi posílala, je zmatené.

📌Jak už bylo řečeno, někdy děláš až moc dlouhá souvětí. Zkus místo nich používat raději krátké věty. Navíc se pak ani nebudeš muset trápit s čárkami.

📌 Nějak jsem nepochopila, jakého rodu vlastně Animalem je. Střední nebo mužský?

Klady

📌Je to velice originální příběh, takový jsem ještě nikdy nečetla. To je skvělé, protože být v dnešní době originální je dost těžké.

📌Je vidět, že máš vše okolo klanů krásně promyšlené.

📌Zajímavá hlavní zápletka. Ta čtenáře hned chytne a jen tak nepustí.

📌Moc se mi líbí, že jsi Calamity vytvořila už i minulost.

📌Krásné jméno hlavní hrdinky a neobvyklá jména Animalemů... Animalů... nevím, jak se to skloňuje.

Cover

Ten se mi opravdu moc líbí! Je krásný a určitě zaujme. Hlavně ten vlk je pěkný. Název i autor jsou dobře viditelné a je takový neotřelý. Takže je super!

Popis

Mno, tak upřímně mě nijak moc nezaujal. Chtělo by tam přidat víc o tom, co se s Calamity bude dít poté, co se vrátí ke klanům.

Celkové hodnocení

Příběh se mi docela líbil, ale jak jsem řekla, někdy bylo obtížné se v něm vyznat. Jinak je ale opravdu povedený a budu ho určitě číst i nadále. Dávám mu 6,5/10!

A taky se ti musím hluboce omluvit za to, že jsem slíbila měsíc a bylo jich z toho pět. Moc mě to mrzí. Nebudu se na nic vymlouvat, nechtělo se mi dělat recenze ani psát vlastní příběhy ani nic, protože jsem v nich viděla milion chyb, pak se dostavily výčitky svědomí, kdy jsem sedla a něco sepsala, a pak dlouho zase nic. Takže... promiň. Moc se omlouvám.

Recenze /UKONČENO/Kde žijí příběhy. Začni objevovat