14) moeilijke onderwerpen

67 9 13
                                    

Oorlogsverslagen zijn een heel populair genre. Ik verwijt het jullie niet, het is 100 jaar eerste wereldoorlog. Maar de tweede WO wordt een beetje eentonig.

Los daarvan. Sommige mensen kiezen ervoor om een heel andere thema te kiezen.

Het is bijvoorbeeld makkelijk om het leven van een romein te vinden in bronnen. Het is al een pak moeilijker om het leven van een gladiator te gaan beschrijven.

Of je kiest een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die wij niet eens of amper kennen. Wat doe je dan? Hoe begin je daar aan?

DO: zoek fotomateriaal van iemand dat aan jou karakter kan tippen. Als je over (bv) Noord indianen gaat schrijven kan je op Tumblr terecht voor foto's met de juiste benaming en stam. Zo vermijd je stereotypes en beledigingen. Zoek bijvoorbeeld naar de namen van chiefs etc of naar de twee meest beroemde fotografen.

DON'T: Google afbeeldingen. De eerste paar zullen misschien nog kloppen. En daarna krijg je een wirwar van stammen, personen en vervolgens onderwerpen die er niets meer mee te maken hebben.

MAYBE: Wikipedia. Over chiefs zal je nog wel wat vinden. Maar als je kleding wilt kijken, namen wilt weten, gewoontes etc, dan is Wikipedia al wat nuttelozer. Bovendien zitten indianen veelvuldig op Tumblr (kleine tip *knipoog*.

DO: De veiligste bron die je kan gebruiken is een boek. Gelukkig bestaan er alternatieven. Gebruik YouTube, kijk documentaires over architectuur, gewoonten, kleding etc. Er zijn professionele documentaires of ook kortere en ludiekere video's beschikbaar van mensen die zelf uit die cultuur komen. Vooral de Chinezen hebben hun weg naar YouTube gevonden en tonen graag hun cultuur (kanaal tips: The Chen Dynasty en Off The Great Wall).

Sommige websites zijn niet vertrouwelijk. Maar anderen zeker wel. History Channel is al wat betrouwbaarder dan wat andere sites. Ook (kranten) artikels zijn zeker aan te raden als je wat meer up to date info wilt. Zoals opgravingen etc.

Zoek lijsten met namen/kaarten/....

Kijk zeker ook jaartallen na.

Het makkelijkste is nog steeds rond een persoon beginnen zoeken.
Belangrijke iemanden, chiefs, generaals, keizers etc. en daaruit verder gaan.

Wees ook origineel met je zoektermen. Dat zal variatie opbrengen in de gekregen links.

De Q&A loopt nog dus wees zeker niet bang om nog een vraag te stellen!!

Historische Fictie: Do's en Dont'sWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu