9) zoals films

99 11 17
                                    

Vroeger hadden boeken een grote invloed op de films die er op volgen. Nu hebben films een invloed op boeken.

De massa publicatie van van alles en nog wat beïnvloed de pop cultuur.

Denk aan al de prinsessenverhalen, sciencefiction en grote kostuum drama's en uiteraard veel meer.

Hoe verwerk je de aanwezigheid van films in een boek?

Eerst even het verschil van de literatuur van vroeger en van nu. Dit telt uiteraard niet voor alle werken.

Vroeger was het verhaal het centrum van alles. Karakters waren complex en hadden veel diepgang.

Verhalen nu zijn oppervlakkiger. Vooral als de bedoelde leeftijd naar beneden gaat. Verhalen zijn meer beschrijvend en de dialoog is minder poëtisch.

En hier komt de film aan bod. Film is uiteraard zeer visueel. En die visualiteit kan je ook in een verhaal gebruiken.

Hoe dan? Zo:

* het beschrijven van dingen is soms heel saai en veel doen het niet. Maar opnieuw: laat je lezer meebeleven.

* de dialoog hoeft minder poëtisch. Shakespeariaanse teksten hoeven anno 2017 echt niet. DON'T: lees in volgende punt

* een boek is niet hetzelfde als film. Daarom moet de balans tussen beschrijven, dialoog en gebeurtenissen gelijk blijven. Aan enkel een dialoog hebben we niets, aan enkel een beschrijving ook niet.

* het kan helpen om tijdens het schrijven je verhaal als een film voor te stellen. Zo kan je voor jezelf op maken wat de balans uit vorig punt is.
Dit is misschien heel vaag om uit te leggen maar voor mezelf vind ik het super handig!! Zo weet je wat je kan beschrijven en wat misschien beter een dialoog is.

* door films te kijken krijg je een close-up van emoties en gezichtsuitdrukkingen. Maak van die close-up gebruik. Beschrijf de emotie van je karakter zorgvuldig. Kies de balans tussen tekst en dialoog goed. Een filmscript achtige versie neerschrijven van een emotioneel moment zorgt dat karakters betrokken raken. Laat ze de pijn voelen.

* gebruik muziek. Doe zoals in de film en kies toepasselijke muziek bij je hoofdstuk en de emotie erin. Let natuurlijk op met copyright. En doe het natuurlijk niet overdreven veel.

* let in het algemeen op met auteursrechten na het lezen van dit hoofdstuk.

* hoewel ik het over pop cultuur had. Klassiek gaan kan zeker geen kwaad. Kies voor bepaalde momenten voor een andere toon. Verander van perspectief. Ga naar de ik persoon. Kies een gedicht dat er bij past. Quoteer iemand (copyright opletten) etc...! De opties zijn eindeloos maar moeten wel juist toegepast worden.

* films draaien nooit rond één persoon. Dat gebeurd op Wattpad wel. En dat gaat ten onder aan de geloofwaardigheid. Lees hieronder.

DON'T (wat op Wattpad meestal gebeurd)
--> romeinse generaal

Generaal is de baas van het leger. Neemt afscheid van zijn vrouw. Gaat tegen de Kelten vechten. Overwint. Keert terug naar huis.

Eigenlijk gebeurd er in dat korte deel niets. Dat deel zou ook niet getrokken mogen worden over een heel boek. Nee. Dit is maar een hoofdstuk of twee misschien.

DO
--> zelfde romeinse generaal

Neemt afscheid van zijn vrouw. Korte focus op emoties of situatie van zijn vrouw. Vertrekt naar het slagveld. Bereid zijn strategie voor met zijn mede bevelhebbers. Vecht eerste dag tegen de Kelten. Lijden verliezen. Focus op de soldaten. Tweede dag. Nieuwe strategie nodig. Opnieuw gevochten. -Geen enkele oorlog duurde een dag-  overwinning Rome. Toon feestende Romeinen. Terugtocht. Weerzien van zijn vrouw. Beloning van Rome zoals parades etc.

En dan kan je de Kelten er nog ergens tussen gooien. En ondertussen thuis kan ook iets gebeuren. Of de keizer wordt vermoord,.... Wees niet oppervlakkig. Hier zitten meerdere mensen en rangen bij elkaar die op verschillende momenten verschillende emoties hebben.

Nou DAT is een verhaal. Of op z'n minst een helft of een kwart (afhankelijk van hoe lang en gedetailleerd je gaat).

Duidelijk? (Is opnieuw heel onzeker over zichzelf. Krijg het niet afgeleerd).

Historische Fictie: Do's en Dont'sOnde as histórias ganham vida. Descobre agora