Het Nieuwsblad 25/04/2017

146 40 23
                                    

VAANDELGEM - 25 APRIL 2017

Deze afbeelding leeft onze inhoudsrichtlijnen niet na. Verwijder de afbeelding of upload een andere om verder te gaan met publiceren.

VAANDELGEM - 25 APRIL 2017

In het West-Vlaamse dorpje Vaandelgem zijn omstreeks vier uur in de namiddag de verkoolde lichamen van tien mensen gevonden, onder wie vijf mannen en vijf vrouwen. De feiten speelden zich af in een afgelegen schuur, die nu volledig is afgebrand. Het zou gaan om een wanhoopsdaad.

Het vredige West-Vlaamse dorpje Vaandelgem, dat slechts een vijfhonderdtal inwoners kent, werd in de achternamiddag van dinsdag 25 april opgeschrikt door een opzienbarende gebeurtenis. Een buurtbewoner maakte zijn dagelijkse wandeling met zijn hond door de polders, wanneer die laatste plots gealarmeerd blijkt door een rookgeur in de verte. Niet veel later merkt ook zijn baasje een steekvlam op enkele honderden meters verder. "Het was ronduit indrukwekkend," getuigde de man. "De steekvlam was vanaf meters afstand te zien. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt in deze regio. Daarom besloot ik wat dichterbij te gaan kijken en toen ik merkte dat het om een schuur ging die in brand stond, belde ik meteen de brandweer. Natuurlijk wist ik toen nog niet dat het om mensenlevens ging."

Tien minuten later was een team van het plaatselijke brandweerkorps ter plaatse om het vuur te blussen. "Het gebeurt wel vaker dat een oude schuur plots in brand schiet," meldt het hoofd van de brandweer. "Meestal zijn die brandjes vrij simpel te blussen, maar met deze klus hadden we het lastig. De vlammen waren moeilijk te bedwingen, wat ons al gauw deed concluderen dat het vuur was aangestoken." Uiteindelijk doofde het laatste brandje uit na een kwartier blussen. Zaak afgehandeld, dacht men. De grootste verrassing moest echter nog komen.

Van de schuur was intussen nog maar weinig anders overgebleven dan as en zwartgeblakerde stukken puin. Wanneer enkele brandweerlieden de binnenkant van de schuur nakeken, stoten ze echter op enkele lugubere vondsten: tussen de as ontdekten ze het verkoolde lichaam van een mens. Later zouden ze er nog negen andere vinden. Al snel werd duidelijk dat het om meer ging dan een simpel brandje en werd de politie ingelicht.

Het identificeren van de lichamen bleek aanvankelijk nog een lange procedure te worden, tot enkele meters verder een hoopje kranten werd gevonden in het gras. Het bleken een tiental verschillende te zijn, de meeste van een andere uitgever of een andere datum. Naast deze kranten lagen de identiteitskaarten van ieder slachtoffer en wat bleek: de namen op de identiteitskaarten bleken elk overeen te komen met de namen op de voorpagina van de kranten.

De commissaris van de lokale politiezone: "Het zou gaan om een groepje van tien mensen, vijf mannen en vijf vrouwen, dat zich sinds enkele maanden geleden had gevormd via Facebook. Ze zouden de afgelopen tijd regelmatig samengekomen zijn en we vermoeden dat ze deze daad al een hele tijd minutieus gepland hadden. Die kranten zijn daar niet per toeval gevonden: ieder van hen blijkt over een roemrijk verleden te beschikken en allen zouden ze wel eens de voorpagina gehaald hebben. We hebben het hier onder meer over een voormalig topmodel, een vroegere sterrenchef, een oud filmregisseur, een ex-topvoetballer en een activiste voor vrouwenrechten. De gemene deler? Aan hun succes kwam abrupt een einde. Volgens de nabestaanden zouden zij al een tijdje in de put zitten. Een wanhoopsdaad lijkt hier het meest logische scenario."

De regio is in shock. Niemand begrijpt hoe ze dit hebben kunnen doen. Ondanks alles is hun doel ondertussen wel bereikt : ze hebbende voorpagina gehaald.

OnsterfelijkWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu