VR 5 ~@SxDolan

53 6 0
                                    

Welkom bij de 5e uitslag van de voorronde oftewel opdracht 1!

Beoordeling van het verhaal van: SxDolan

(Omdat we het op een andere manier moesten kopiëren stonden er geen enters in. Ik heb zoveel mogelijk mijn best gedaan om de enters er goed in te zetten, maar er kunnen eventueel nog wat foutjes in zitten.)

Het verhaal:
Vandaag is de eerste schooldag na.. de.. ramp. Ik ben drie vriendinnen en m'n zusje verloren op deze akelige plek. Ik had dan ook niet verwacht dat er een ramp zou komen, de laatste ramp die op deze school heeft plaats gegeven was in 1957.. een hele oude school dus. Mijn vader was een aantal jaar geleden al overleden. Nou ja, overleden .. zelfmoord. Alles was hem te veel geworden. Lotte, mijn zusje, kwam een dag uit school en riep , 'ben thuis, pap!' Alleen kreeg ze geen antwoord. Ze liep naar de keuken en zag een brief liggen

Liefste gezinnetje,

Deze brief heeft jullie grote, stoere papa en man geschreven, die eigenlijk helemaal niet zo stoer is.
Nadat mijn moeder er vandoor was met een ander, bleven ik en opa samen met Jantje altijd met z'n tweeën. Ik trok het niet meer toen Jantje precies hetzelfde deed en tante Charlot met Isabelletje achter liet.
Natuurlijk hebben we ze opgevangen en gaat alles goed met ze, maar Jantje kwam een paar weken geleden naar me toe en vertelde een verhaal, ik was, of ben, er zo kapot van toen ik achter de waarheid kwam.

Mijn moeder, Oma Ria die jullie nooit hebben gekend, was de liefste vrouw ooit. Dus ik snapte niet waarom ze ons heeft verlaten. Toen vertelde Jantje mij dat onze familie al jaren geheim wordt bedreigt, Ria was verplicht ons te verlaten.
Net als Jantje. Net als ik zou moeten. Maar ik kan dat echt niet. Een week nadat ik die informatie had, stond er een man hier aan de deur met pistool. Ik moest jullie binnen drie weken verlaten of ze roeien m'n hele gezinnetje uit. Dus ik heb er voor gekozen om jullie te verlaten, maar ik wilde er niet vandoor gaan.

Ik ben er niet meer. Over een heel wat jaar zien we elkaar misschien weer, maar niet op deze aarde.

Vergeet niet dat wij voor altijd een gezinnetje zijn en ik ziels veel van jullie houdt,

Liefs,
Papa

Lotte rende als een malle door het huis opzoek naar papa en trof hem boven aan in z'n bed, slapend. Of nee. Hij was dood. Ze is in tranen uitgebarsten en nooit is ze over dat trauma heen gekomen. Ik mis papa ook verschrikkelijk en had liever dat hij een ander gezin had. Ik kom daarvoor maandelijks bij de psych. Maar nu er een ramp is gebeurt, wekelijks.

Jullie vragen jullie natuurlijk af wat voor een ramp het was. Daar wil ik niet zoveel over kwijt, behalve dat het het verschrikkelijkste,engste, gevaarlijkste ding is dat ooit op de wereld heeft plaats gevonden. Het was vreselijk. En ik heb het overleeft.. maar hoe ga ik deze schooldag overleven?

Ik ga voor altijd met een verschrikkelijke angst door het leven.

Gaat die pijn ooit weg?

De Beoordeling:
Anne:
Laten we beginnen bij het begin en het einde. Het begin en het einde vond ik allebei erg goed omdat ze er allebei meteen voor zorgen dat je verder wil lezen, maar het toch niet te verwarrend en te snel ging.
De inleving: ik zag dat je emoties omschreef en toch kon het nog net iets beter. Het is lastiger om emoties te tonen omdat de hoofdpersoon iets vertelt inplaats van dat ze iets meemaakt, maar toch zou je de emoties hier en daar toe kunnen voegen. Even een voorbeeld: "Even denk ik terug aan die tijd, die verschrikkelijke tijd. Ik staar stil voor me uit en er rolt een traan over mijn wang naar beneden. Voorzichtig veeg ik met mijn mouw de traan van mijn wang af en slik ik de brok in mijn keel weg en hervat mijn verhaal." Dit zorgt toch net voor wat meer impact op de lezer.
de personages: Ik wist niet veel over de personages qua leeftijd, haarkleur, oogkleur enz. En dit heb ik ook niet erg gemist. Wat ik wel miste is het echte karakter van de personen, hoe ze zijn. (Van de vader wist ik dat btw wel, dat was erg goed vermeld) Het is netzoals bij de emoties moeilijk om het karakter van de personages te tonen omdat de hoofdpersoon iets vertelt, vandaar heb ik alsnog een heel klein beetje hoger gegeven dan dat ik anders had gedaan. Orginaliteit: Met de originaliteit zat het wel goed, ik heb zelf persoonlijk nog nooit een verhaal gelezen dat hier op lijkt. Vandaar de volle punten hiervoor. En dan de verhaallijn. Ik vond je verhaal kort, maar krachtig. Je hebt er goed voor gezorgd dat ik nu super nieuwsgierig ben naar de rest. Ik had het persoonlijk erg goed gevonden als je wat meer vertelde over de band tussen de hoofdpersonage en haar familie. Waren ze erg close? Vond de hoofdpersonage het ook raar dat iedereen elkaar verlaatte voordat ze het wist van haar vader? Hoe ging het met de familie verder na de dood van haar vader? Verder was je verhaal erg goed. Je kunt nog behoorlijk veel leren maar ik denk dat ik of Hieke een hele goede aan je zullen hebben. Ik hoop dat je voor mij kiest :p

(Sorry voor de ozo lange beoordeling. Ik probeer het echt kort te houden, maar het lukt maar niet😂)

Punten die Anne geeft:
(7 punten) Verhaallijn:
> 5 punten
(3 punten) Begin:
> 3 punten
(3 punten) einde:
> 3 punten
(5 punten) Inleving:
> 3 punten
(6 punten) orginaliteit
> 6 punten
(3 punten) hield je je aan de opdracht:
> 3 punten
(3 punten) personages:
> 2 punten

Totaal aantal punten behaald:
> 25 punten
Cijfer: 8,3

------------
Hieke:
De verhaallijn is erg goed!  Begin is wat typisch maar je hebt wel gelijk een idee van haar manier van denken. Het einde is ook goed, ik hou van vragen aan het einde van een hoofdstuk :). De inleving is in orde maar kan nog beter, ik wil haar verdiet meer voelen (ikzelf had tussendoor nog even 'Nu ik aan hem terugdenk springen de tranen weer in mijn ogen, ik mis hem.' gedaan om meer sfeer te geven). Het eerste schooldag idee is cliché maar je hebt het een twist gegeven door haar zoiets te laten meemaken. De originaliteit geef ik dus niet als punten maar nog wel een wat omdat je het anders hebt uitgewerkt. De hoofdpersoon is goed (alleen nog wat meer emotie). De bijpersonen vind ik gemiddeld. Allereerst de naam Jantje, gebruik hem alsjeblieft niet. Dit maakt je verhaal (voor mij) onaantrekkelijker. Over Lotte zou ik qua uiterlijk meer informatie willen, bijvoorbeeld 'Lotte, mijn hippiekleding dragende zusje, blablabla'. Eigenlijk zou nu jouw puntenaantal moeten vaststaan maar (ik hoop dat Anne dit niet erg vind) ik haal er nog een punt vanaf, sorry. Dit doe ik omdat er meerdere grammaticale fouten instaan die zelfs ik (met dyslectie) zie. Neem bijvoorbeeld de twee punten achterelkaar (..) achter een zin, dit kan een keer voorkomen in je verhaal maar echt niet vijf maal in zo'n klein verhaaltje ;). Ook moet 'psych' 'psycholoog' zijn, anders heb je het over een Amerikaanse televisieserie :p. Ook staat er een keer 'bleven ik en opa samen met Jantje altijd met z'n tweeën.' dit klopt niet, dit moet met zijn drieën zijn. Ook moet 'het verschrikkelijkste,engste, gevaarlijkste ding' natuurlijk 'het verschrikkelijkste, engste en gevaarlijkste ding' zijn. Hopelijk ben ik niet te streng geweest. Je moet nog wel wat leren maar je komt er wel!

Punten die Hieke geeft:
(7 punten) Verhaallijn:                    
>    6 punten
(3 punten) Begin:                              
>     2 punten
(3 punten) Einde:                               
>     3 punten
(5 punten) Inleving:                          
>     3 punten
(6 punten) Originaliteit:                  
>     3 punten
(3 punten) Personages:                     
>     2 punten
(3 punten) Houden aan opdracht:   
>     3 punten

(30 punten) totaal aantal punten behaald:  21 punten
Cijfer: 7

Dit zijn de punten die wij jou hebben gegeven voor de eerste opdracht.

Aan de hand van het commentaar en misschien je eigen voorkeur mag je nu een jurylid kiezen die jou de rest van de wedstrijd verder gaat helpen.
Zorg dat je een goede keuze maakt en iemand kiest waarvan jij denkt dat diegene jou best en kan helpen :)

Uiteraard tellen alleen de punten van het jurylid dat je uiteindelijk hebt gekozen mee.

Wie kies je?
SxDolan kiest voor Anne!

Schrijfwedstrijd 2017Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu