Kapitel 7 - I det offentlige rum

9 1 0
                                    

Syvende afsnit

I DET OFFENTLIGE RUM

Telefonring, har Emma Gad selvfølgelig nogle retningslinjer for som var passende i de finere kredse i 1918. 

•Hvis du ringes op, mens du har besøg, ret en undskyldning til din gæst.

•Gør da samtalen så kort som muligt.

•Husk at personen ikke kan se dit ansigt, og at du da ikke mener noget uhøfligt med det du siger. Det kan nemt, misforstås hvad dine hensigter er over telefonen.

Vi synes, at disse råd er mindst lige så vigtige i dag som dengang. I dag har vi en telefonkultur, hvor telefonen er en så stor del af vores hverdag, at vi tit ikke tænker over, at vi er uhøflige.

Derfor har vi også opsat nogle råd til dette emne.

•Hvis du fører en samtale med en anden person, er det uhøfligt at være på telefonen imens.

•Ingen telefon ved spisebordet, her er det plads til at være sammen som en familie eller venner.

•Læg lige telefonen væk i ny og næ, når du opholder dig på offentlige steder.

•Det man skriver til folk eller slår op på sin telefon skal holdes i en ordentlig tone. Bare fordi du ikke står ansigt til ansigt, betyder det ikke, at dine ord ikke har nogen betydning.

•Læg telefonen væk på arbejde eller i skoletid.

Restauranthøflighed, har vi med, fordi vi synes, at Emma Gad har skrevet noget, som vi er meget enige i.

'det vidner ikke om god Tone, naar et Selskab kommer larmende ind i en Restaurant og vedbliver under maaltidet at tale og le saa højt, at det tildrager sig andre gæsters Opmærksomhed'

Venteværelser, gør vi ikke så meget i mere, da mange ting foregår elektronisk. Men i ny og næ, hvor man eksempelvis sidder ved lægen, er Emma Gads to huskeregler en god ting at have i mente.

•Hils på de tilstedeværende før du tager plads.

•Lad travle mennesker gå først. -Dette gælder ikke kun i venteværelset.

Høflighed på gaden, har ændret sig en del siden 1918. I 1918, tog herren altid hatten af, når han gik forbi en dame. Kvinderne nikkede med et sødt smil, når de gik forbi nogle. Samtidig gik to som fulgte hinanden altid arm i arm. Dette er ret lang fra, hvordan vi opfører os på gaden i dag. Vi hilser kun hvis det er nogle vi kender, ellers lader vi nærmest som om, de andre på gaden ikke eksisterer. Et smil, til de andre eller et lille nik, vil være en sød gestus. To andre ting som Gad pointerede, som vi synes er vigtig er:

Vend dem ikke om for at studere en du lige har passeret, og puf ikke deres ledsager i siden eller hvisk og tisk.

Dette er ren og skær høfligheden.

Offentlige transportmidler, er på mange måder rigtig godt at benytte sig af, du udleder mindre forurening til miljøet, og det er en billigere form for transportmiddel. Også her er det vigtig at man har takt og tone, mange mennesker på et sted kan være rigtig behageligt men kan nemt også blive irritabelt. For at få den bedste oplevelse er man også nødt til at gøre sit bedste for at opføre sig, som man vil have andre til at opføre sig. Vi synes, at en passende opførsel består af at: være dæmpet, lade en ældre dame eller herre få sin plads et overfyldt sted, hjælpe nyankomne med at anbringe tasker, ved tilfælde af små konflikter vær da den eftergivende og at undlade at spise, hvis dette ikke er muligt, følg da så vidt som muligt nogle af reglerne inden for høflig spisning, vi har omtalt tidligere. Undervurder aldrig et sødt smil.

Cykel, er på mange måder et endnu bedre transportmiddel end de offentlige. Man skal dog være opmærksom på, at man som cyklist kan være et irritationsmoment for mange mennesker.

Samboere, kan som så meget andet være et kæmpe irritationsmoment, der er ikke meget der er mere irriterende end når man ikke kan få ro i sit eget hjem. Derfor har vi kombineret nogle råd med Emma Gads.

•Man bør ikke udøve musik i en sen nattetime

•Man må ikke kaste støvlerne hårdt i gulvet, gå larmende op ad trappen, smælde med entredøren eller kime stærkt på en klokke hvis man kommer sent hjem.

•Hvis man har børn, bør man ikke lade dem trampe rundt.

•Vær diskret med musikøvelser.

•Afhold dig fra at holde, papegøje, grammofon, og alt andet der forårsager ubehagelig støj.

•Hæng en seddel op hvis man kommer til at lave larm på et tidspunkt.

•Hils gerne på dine samboer for at få et godt beboerforhold.

Takt og toneWhere stories live. Discover now