4. Bölüm - Fanfiction Terimleri / Dereceleri

1.4K 65 113
                                    

Yazı dizimin bu bölümünde en kafa karıştırıcı kısmı işleyeceğim. Aslında Wattpad gibi sitelerde bu terimlere ve derecelendirmelere ihtiyaç duymasak da yine de bunlardan bahsetmem gerek. Çünkü hikayelerinizi burası dışında bir fanfiction sitesinde yayınlamak istediğinizde bu derecelendirmelere ihtiyaç duyacaksınız. Wattpad sitesi hikayeleri yetişkin ve genel olarak ikiye ayırmış. Oysa eğer derecelendirme uygulamış olsaydı bu filtrelemeler çok daha etkin ve kullanışlı olacaktı. 


Fandom : Bir eserin fanlarının veya içeriğinin oluşturduğu topluluk. Bunu bir önceki bölümde oldukça detaylı bir şekilde işledik zaten. ;)


Canon :  %100 kitap/film/dizi içeriğine bağlı kalarak yazılan fanfictionlardır.  Yani eğer Harry Potter fandomu hakkında yazdığınız hikaye bütünüyle karakterleri aynı şekilde işliyor ve olay kurgusuna sadık kalıyorsa bu canon hikayedir. 


Fanon : Eser sahibi kabul etmemiş veya resmi bir açıklama yapmamış olsa da, fanlar tarafından kabul edilen bir takım uydurma, teori, kanıtlanmamış gönderme gerçekleri kullanan fanfictionlardır. Örneğin geçenlerde Rowling'in bir fanın " Sirius Black gay mi? " sorusuna " Hayır değil. " cevabını vermesiyle bütün fandom ayağa kalkmıştı. Twitter de gündeme oturacak kadar çok büyük bir tepki geldi fanlardan. Çünkü yıllardır fandomda kabul edilen genel kanı Sirius Black'ın gay bir karakter olduğudur. Eser sahibi bunu kabul etmeyince de böyle isyankar bir tepki doğmuştur.


Gen : Genel anlamına gelir, romantik öğelere çok bulaşmadan, genel hikaye örgüsünü sürdüren hikayelerdir. 


Fluff : Neşeli, sevimli, eğlenceli, çerez konuları içeren fanfiction türüne Fluff adı verilir. Genellikle kısa veya tek bölümlük hikayeler için tercih edilebilen bir türdür.


One-Shot : Kısa, genelde 1000-10.000 cümle arası, geçmişi ve geleceği biraz belirsiz olan, adı üzerinde bir oturuşta yazılan senaryolardır. Yazarların bir konuyu denemek amaçlı kullandıkları ideal silahlarıdır. Benim de en çok tercih ettiğim tarzdan biridir. Bazen bir fikir gelir aklıma, bundan ne uzun bir hikaye ne de derin bir kurgu çıkmayacağını ama bir kenara da atamayacağımı fark ettiğimde one-shot olarak değerlendirmeyi tercih ederim. Yazarı kısıtlamayacak bir tarz olması da yazmayı kolaylaştırıcı bir etken.


OOC : Out Of Canon ya da Out Of Character anlamına gelir, Karakter Dışı olarak çevirebiliriz. Karakterler,kendilerine uygun olmayacak, Canon tarafından kabul görülmeyecek davranışlara girerler. 


Ship : Romantik anlamda çiftleri belirten bir deyimdir, bu çiftlerin bazen kendilerine has, birleştirilmiş isimleri olabilir,  Dramione gibi veya sadece / işareti konarak iki kişinin ismi yazılır, Draco/Hermione gibi. Bazen de isimleri yerine çifte takılan lakap kullanılabilir.


Spoiler : Henüz yayınlanmamış, kısa bir zaman önce yayınlanmış, çoktan yayınlanmış bir eser hakkında, o eseri okumayan/izlemeyen birinin açığa vurulmasından rahatsızlık duyacağı önemli bilgiler içeriyorsa konmaktadır. Örneğin Harry Potter serisini hiç okumamış biri hikayeyi okuyorsa ve hikaye canonsa okuyucu için spoiler olacak bilgiler içeriyor anlamına geleceği için bu ibareyi koymamız gereklidir.

FanfictionWhere stories live. Discover now